Ako podporiť zdravie kĺbov? Toto je 8 overených tipov!

Zdravie kĺbov je kľúčové pre náš celkový pohyb, a tiež aj kvalitu života. S pribúdajúcim vekom sa však kĺby môžu opotrebovať a strácať aj svoju flexibilitu či silu. Našťastie existuje spektrum spôsobov, ako podporiť a udržať zdravé kĺby. 

Aj keď nepociťujete žiadny zdravotný problém, kĺby by ste mali pravidelne podporiť. Nie je totiž nič nezvyčajné, že v súčasnej dobe sa vyskytujú ochorenia pohybového ústrojenstva aj u mladých ľudí. Nenechajte preto nič na náhodu a starajte sa o svoje zdravie najviac, ako viete. Ako však udržať kĺby silné, pohyblivé a bez akejkoľvek bolesti? Na to sme sa pozreli bližšie!

Pravidelne cvičte

Cvičenie je kľúčom k udržaniu zdravia kĺbov. Neváhajte si preto vybrať cvičebný plán, ktorý zahŕňa napríklad aeróbne cvičenie, ktoré je určené na posilnenie svalov a kĺbov. Medzi takéto športy patrí beh, plávanie, prípadne jazda na bicykli. Posilnenie svalov v okolí kĺbov im dokáže poskytnúť väčšiu podporu a uľahčiť tak aj pohyb. 

Nezabúdajte: Nájdite si šport, ktorý vás jednoducho bude baviť. Cvičiť niečo, čo robíte s nechuťou predsa len nemá zmysel. Preto si neváhajte nájsť šport, ktorý budete cvičiť s tou najväčšou radosťou. Uvidíte, ako ľahko to pôjde!

Ako podporiť zdravie kĺbov, Toto je 8 overených tipovb

Udržte si zdravú telesnú hmotnosť

Prebytočná hmotnosť zaťažuje do vysokej miery kĺby, a to najmä tie, ktoré sú na dolných končatinách. Preto odporúčame, aby ste si udržiavali zdravú telesnú hmotnosť. Minimalizujete tak zaťaženie kĺbov a znížite aj riziko vzniku ochorení, ktoré sú spojené s pohybovým ústrojenstvom.

Doplnky s obsahom kolagénu

Neváhajte vyskúšať doplnok stravy s názvom Superstrava Super Collagen. Obsahuje čistý hydrolyzovaný hovädzí kolagén, ktorý je považovaný za elixír mladosti. Tento jedinečný doplnok stravy slúži na výživu kĺbov. Nedostatok kolagénu sa totiž častokrát prejavuje bolesťami a obmedzenou možnosťou pohybu. Okrem kĺbov sa strata kolagénu prejavuje aj na šľachách, kostiach či chrupavkách.

Stravujte sa zdravo

Do svojho jedálnička by ste mali zahrnúť potraviny bohaté na živiny, ktoré sú dôležité pre zdravie kĺbov. Patria sem potraviny, ktoré obsahujú vitamín C, D a E, omega-3-mastné kyseliny či antioxidanty. Takéto živiny môžete nájsť v ovocí, zelenine, rybách či orechoch.

Náš tip: Neváhajte prijímať viac kyseliny listovej. Tá má za úlohu zmierniť stuhnutosť v kĺboch. Prijímať ju môžete prostredníctvom výživových doplnkov alebo stravy. Nachádza sa najmä v listovej zelenine, ako vyplýva z názvu tejto jedinečnej kyseliny. 

Ako podporiť zdravie kĺbov, Toto je 8 overených tipovc

Základom je správne držanie tela

Správne držanie tela počas každodenných aktivít dokáže minimalizovať zaťaženie kĺbov. Preto sa snažte neustále vystierať a vyhýbajte sa dlhému sedeniu, prípadne dvíhaniu ťažkých predmetov, bez použitia správnej techniky.

Pite dostatok vody

Pre udržanie zdravých kĺbov je veľmi dôležitý aj dostatočný príjem vody. Práve voda totiž pomáha udržiavať kĺby hydratované a zároveň odstraňuje z tela aj toxíny či iné škodlivé látky. Preto sa snažte vypiť denne aspoň 8 pohárov vody. 

Nenamáhajte kĺby príliš

Aj keď je pohyb v rámci udržania si zdravých kĺbov nevyhnutný, kĺby by ste nemali zaťažovať príliš. Nadmerné opakované pohyby alebo vysoké zaťaženie môžu kĺby poškodiť. Preto dbajte na rovnováhu medzi dennou aktivitou a odpočinkom. Kĺbom tak poskytnete dostatok času na ich regeneráciu. 

Kĺby ochraňujte 

No a v neposlednom rade by ste mali svoje kĺby dostatočne ochrániť pred nadmernou záťažou. Vyhnite sa preto činnostiam, ktoré zaťažujú kĺby a zvyšujú bolesť. Neváhajte vyskúšať aj pomôcky na uľahčenie pohybu. Tie nie sú vhodné len pre športovcov, ale skutočne pre všetkých. 

 

Screenshot 2022-08-21 at 13-30-25 Superstrava Super Collagen 3PACK 3 x 350g - Superstrava.sk - staráme sa o Vaše zdravie

⇒ Odporúčame: Superstrava Super Collagen ⇐