Černuška siata: Jedna z najsilnejších liečivých rastlín vôbec!

V súčasnej dobe existuje skutočne spektrum liečivých rastlín, no len máloktoré z nich sú tak známe, ako by mali byť. Počuli ste už niekedy o černuške siatej? Vo všeobecnosti totiž ide o malé čierne semienko, ktoré na prvý pohľad síce nie je ničím zaujímavé, no prináša množstvo liečivých a zdraviu prospešných vlastností.

Černuška siata sa inak nazýva aj ako Nigella sativa. Jej pôvod je z Južnej Ázie. Známa bola aj na ostrove Cyprus, kde ju miestni už v minulosti prirovnávali k rasci. Na základe čoho môžete spoznať černušku siatu? Má charakteristické biele či modré kvety a celá rastlina dokáže vyrásť až do výšky 30 cm. Černuška siata slúžila najmä na aromatizovanie vína, prípadne na posypanie chleba, keďže sa ide o čiernu rascu, ktorá sa používa aj v dnešných kuchyniach. 

Nezabúdajte: Vo všeobecnosti platí, že černuška siata má ďaleko širšie využitie. Napríklad, v niektorých krajinách si túto rastlinu zvykli zmiešať s medom, prípadne sa z nej vyrábajú rôzne tinktúry a zápary. Tie sú veľmi nápomocné pri ochoreniach, ktoré sú spojené s pečeňou alebo žalúdkom. 

Vyskúšajte výživový doplnok

Ak chcete začať užívať černušku siatu, vyskytuje sa najčastejšie v podobe výživových doplnkov. V tomto prípade by ste však v rámci výberu konkrétneho produktu mali byť obzvlášť obozretní, keďže každý doplnok sa môže líšiť svojím zložením a účinkami

My odporúčame produkt Černuška siata od výrobcu Altevita. Vyniká pestrým obsahom výživných látok a je skutočným drahokamom v rámci výživových doplnkov. Preto, ak chcete podporiť svoje zdravie, tento produkt je tým správnym riešením!

Pozitívne účinky černušky siatej

Účinky černušky siatej sú skutočne veľmi pozitívne. Dôvodom je najmä obsah zdraviu prospešných látok. Táto jedinečná rastlina (rasca čierna) totiž obsahuje vitamín B, fosfor, železo, vápnik , zinok, kyselinu listovú, linolovú a arachidonovú

V jej zložení tiež nájdete viacero nasýtených, ale aj nenasýtených mastných kyselín. Kombináciou týchto látok je možné dosiahnuť skutočne efektívne účinky na celkové zdravie a organizmus.

Černuška siata Jedna z najsilnejších liečivých rastlín vôbeca

Pomoc pri liečbe tráviacich ťažkostí

Jednou z hlavných výhod černušky siatej je skutočnosť, že do vysokej miery dokáže napomôcť pri liečbe tráviacich ťažkostí. Výťažky z rasce čiernej napomáhajú pri plynatosti, poskytujú úľavu v rámci pálenia záhy a podporujú aj činnosť žalúdka. Ak vás často trápia hnačky, aj to dokáže černuška siata veľmi efektívne vyriešiť. Táto jedinečná rastlina tiež dokáže slúžiť ako prevencia voči žalúdočným vredom. 

Vedeli ste, že: Výťažky z čiernej rasce sa odporúča podávať aj malým deťom, ktoré trpia na koliku? Aj to hovorí o vysokej bezpečnosti černušky siatej a jej silných pozitívnych účinkoch na celkové zdravie, vrátane tráviaceho systému.

Černuška siata Jedna z najsilnejších liečivých rastlín vôbecb

Silné antioxidačné vlastnosti

Černuška siata obsahuje aj spektrum antioxidantov, vďaka čomu prináša pre zdravie antioxidačné účinky. Tie sú veľmi efektívne a účinné. Je totiž známe, že antioxidanty neutralizujú škodlivé voľné radikály. Zároveň tiež zabraňujú oxidačnému poškodeniu buniek a dokážu slúžiť ako prevencia voči rôznym závažným ochoreniam. Antioxidanty vo všeobecnosti odstraňujú z tela škodlivé látky a toxíny, vďaka čomu sa vy môžete cítiť oveľa lepšie.

Protirakovinové vlastnosti

Keďže černuška siata obsahuje množstvo antioxidantov, dokáže neutralizovať voľné radikály, ktoré častokrát spôsobujú aj vážne ochorenie, akým je práve rakovina. Táto rastlina obsahuje vysoko účinnú látku s názvom tymochinón. Ten dokáže indukovať bunkovú smrť v bunkách rakoviny krvi. Mnohé štúdie tiež preukázali pozitívne účinky v rámci rakoviny prsníka, prostaty, kože a hrubého čreva. 

 

Černuška siata Jedna z najsilnejších liečivých rastlín vôbecc

⇒ Odporúčame: Černuška siata ⇐