Gingko biloba: Aký má prínos na organizmus?

O gingko biloba ste počuli pravdepodobne neraz. Extrakt sa totiž využíva už po stáročia, aj v rámci čínskej a ajurvédskej medicíny. Vo všeobecnosti ide o stromy, z ktorých sa však extrakt používa do výživových doplnkov rôzneho druhu. Prečo je gingko biloba tak vzácne a aké účinky prináša na zdravie človeka?

Gingko biloba sa nazýva aj ako ginko dvojlaločné. Stromy dorastajú do výšky 40 metrov, pričom takýto strom je dlhoveký a rastie približne 1000 rokov. Spoznáte ho už na prvý pohľad. Listy sú totiž v tvare vejára a práve v nich sa nachádzajú všetky tie prospešné látky, ktoré ginko obsahuje. Hlavnou zložkou sú flavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. V listoch sa tiež nachádzajú aj terpenické laktóny, kyselina ginkgolová a terpény.

Zaujímavosť: Listy stromu gingko biloba sa zbierajú na prelome leta a jesene. Získava sa z nich extrakt, ktorý sa dá následne zaobstarať vo forme výživového doplnku. Formy sú rôzne. Môže ísť o tablety, prášok alebo, dokonca, čaj.

Podporuje zdravie srdca

Jednou z mnohých výhod gingko biloba je, že zlepšuje prietok krvi do rôznych častí tela. Už v minulosti sa totiž používal na otváranie akýchsi kanálov do kľúčových orgánov, ako napríklad, do obličiek, pľúc alebo pečene. Vykonalo sa aj niekoľko vedeckých štúdií, ktoré potvrdili, že ginko skutočne dokáže zlepšiť prietok krvi do viacerých častí tela.

Zároveň vďaka tomu zvyšuje aj hladina zlúčenín, ktoré sú zodpovedné za dilatáciu krvných ciev. Gingko biloba je preto aj skvelou prevenciou voči ochoreniam srdca. Dokáže im predchádzať a v prípade ich výskytu zase podporuje liečbu.

Gingko biloba Aký má prínos na organizmusa

Silné protizápalové účinky

Či už sa jedná o poranenie alebo inváziu cudzorodej látky, zápal je prirodzená reakcia, ktorou sa telo chráni. Zápal sa môže objaviť akútne, pri nejakej infekcii, prípadne môže byť chronický. Gingko biloba dokáže bojovať aj s chronickým zápalom, ktorý sa vyskytuje pri ochoreniach, ako je napríklad artritída, rakovina alebo mŕtvica.

Na zmiernenie zápalu môžete užívať aj výživový doplnok s názvom Super Performance Men, ktorý okrem extraktu z gingko biloba obsahuje aj spektrum ďalších látok. Tie taktiež prinášajú pozitívny vplyv na organizmus. Kombináciou viacerých účinných látok tak prichádzajú na rad ešte efektívnejšie účinky.

Zmierňuje úzkostné stavy

Ak budete užívať gingko biloba pravidelne, môže vám pomôcť aj pri zmiernení úzkostných stavov. Medzi tie patrí napríklad depresia, ktorá sa v dnešnej dobe vyskytuje čoraz častejšie. Ak sa chcete vyhnúť úzkosti, gingko biloba obsahuje látky, ktoré vám s týmto problémom rýchlo a efektívne pomôžu.

Dokázala to aj vedecká štúdia, kedy bola ľuďom s úzkosťou podávaná určitá dávka gingka biloba. Po istej dobe sa vyhlásilo až o 45 % väčšie zníženie príznakov, a to v porovnaní so skupinou ľudí, ktorým bolo podávané len placebo.

Gingko biloba Aký má prínos na organizmusb

Zlepšuje funkciu mozgu

Gingko biloba sa odporúča užívať aj z toho dôvodu, že dokáže do vysokej miery zlepšiť funkciu mozgu a psychickú pohodu. Podporuje všetky funkcie mozgu, zlepšuje pamäť, duševnú výkonnosť a pohodu. Zároveň tiež platí, že ginko môže slúžiť aj ako prevencia voči neurodegeneratívnym ochoreniam. Niekoľké štúdie zase dokázali, že dokáže bojovať proti demencii, a to veľmi efektívne.

Podporuje zrak

Už niekoľko štúdií sa zameralo aj na spojenie gingko biloba a zraku. Jeden výskum preukázal, že ľudia s glaukómom, ktorí na pravidelnej báze užívali ginko, zaznamenali aj zvýšenie prietoku krvi do oka. To sa odzrkadlilo na výraznom zlepšení zraku.

Ginko sa preto odporúča užívať pravidelne, ako prevencia voči zhoršeniu zraku. Dôvodom je najmä zlepšenie prietoku krvi, čo gingko biloba v mnohých častiach tela zabezpečuje vo vysokej miere.

3575_vyr-1990superstrava-ginkgo-tabs-webs

⇒ Odporúčame: Ginko Biloba ⇐