Aké bylinky a výživové doplnky sú vhodné na srdcové ochorenia?

V súčasnej dobe sa za najčastejšie civilizačné ochorenia považujú tie kardiovaskulárne, alebo inak povedané, srdcové. Dôvodov ich vzniku je hneď niekoľko. Môže za to genetická predispozícia, nezdravý životný štýl, prípadne pridružené ochorenia. Ako je možné podporiť liečbu takýchto ochorení?

Vo väčšine prípadov špecialisti predpíšu svojím pacientom na srdcové ochorenia práve rôznorodé lieky. Riešením však môžu byť aj výživové doplnky a rôzne bylinky. Samozrejme, v tomto prípade by ste mali myslieť na to, že všetky tieto produkty sú len doplnkami liečby a nenahrádzajú ju úplne. Môžu ju len podporiť a zlepšiť tak váš zdravotný stav.

Kardiovaskulárne ochorenie je ochorenie koronárnych artérií. Významnou prevenciou v rámci tejto choroby je diéta, zdravý životný štýl, pohyb a eliminácia stresu. Ak sa budete riadiť týmito pravidlami, kardiovaskulárnym ochoreniam sa môžete vyhnúť. V niektorých prípadoch sú však dôvodom vzniku aj iné pridružené zdravotné komplikácie.

Ak však chcete posilniť svoju liečbu a vaším cieľom je cítiť sa čo najlepšie, mali by ste si zaobstarať bylinky a výživové doplnky. Ktoré to sú?

Koenzým Q10

Ako dobre viete, srdce pracuje počas celého dňa neustále. Práve preto sa označuje aj ako namáhavejší sval v ľudskom tele. Z toho vyplýva, že potrebuje neustály prísun dostatočného množstva energie. Takýto príjem vie zabezpečiť práve výživový doplnok s názvom koenzým Q10, ktorý podporuje činnosť srdca a všetky jeho funkcie.

Aké bylinky a výživové doplnky sú vhodné na srdcové ochoreniaa

Náš tip: Ak budete užívať koenzým Q10 aj preventívne, máte vyhraté. Štúdie totiž dokazujú, že tento doplnok výživy dokáže znížiť oxidačný stres a zároveň zvýšiť aj aktivitu antioxidačných enzýmov. Vďaka týmto vlastnostiam zmierňuje príznaky kardiovaskulárnych ochorení, čo rozhodne radi oceníte.

Škorica cejlónska

Vedeli ste o tom, že aj škorica cejlónska môže podporiť zdravie srdca a ciev? Možno je to pre vás veľmi prekvapivé, keďže ide o pomerne bežnú koreninu, no prináša so sebou skutočne priaznivé vlastnosti. Škorica cejlónska totiž pôsobí protizápalovo a ochraňuje srdce, cievy a obehový systém. Okrem iného, táto korenina zabraňuje aj rakovinotvorným procesom, vďaka čomu je skutočne jedinečná.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje veľké množstvo priaznivých vlastností, na základe ktorých je tak obľúbený. Prináša účinky, ako podpora liečby kardiovaskulárnych ochorení, prípadne zlepšenie stavu ciev a srdca. Štúdie dokazujú, že postačí vypiť aspoň 3 šálky zeleného čaju denne. Zaobstarať si však môžete aj extrakt, ktorý je dostupný vo forme kapsúl. Tie sa užívajú veľmi jednoducho, pričom si zanechávajú všetky účinné zložky.

Je zelený čaj prospešný pre zdraviea

Náš tip: Ak ste v procese chudnutia, neváhajte si zaobstarať zelený čaj. Ten má totiž aj účinky, ktoré podporujú spaľovanie tukov. Vďaka tomu vám chudnutie pôjde oveľa rýchlejšie. Samozrejme, potrebné je dodržiavať aj iné faktory zdravého životného štýlu, ako je dostatok pohybu a konzumovanie čo najvýživnejších jedál.

Horčík a draslík

Mnohé vedecké štúdie dokazujú, že horčík a draslík sú látky, ktoré dokážu podporiť funkcie srdca. Dôvodom je regulácia krvného tlaku. Ako dobre viete, vysoký krvný tlak, tzv. hypertenzia, srdce výrazne oslabuje. Horčík a draslík dokážu krvný tlak znížiť a zlepšiť tak celkový zdravotný stav.

Kurkuma

V neposlednom rade je veľmi dôležitá kurkuma, ktorá hrá kľúčovú rolu pri regulácii krvného tlaku. Endotelová funkcia klesá so zvyšujúcim sa vekom. Práve preto je u starších ročníkov väčšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Kurkumín dokáže ochrániť stratu tejto funkcie, vďaka čomu sa znižuje aj pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení.