Migréna ako strašiak ľudí: Aké sú dôvody vzniku a možnosti liečby?

Vo všeobecnosti platí, že migréna je neurologická porucha. Je charakterizovaná opakujúcimi sa bolesťami hlavy. Ide o pomerne časté a bežné ochorenie, ktoré postihuje ľudí po celom svete. Ako sa chrániť pred migrénou a aké sú možnosti liečby či prevencie? Na to všetko sme sa pozreli bližšie v nasledujúcich riadkoch tohto článku.

Aj vy poznáte situáciu, kedy vás bolí hlava natoľko, že nemáte chuť robiť vôbec nič? Lieky nezaberajú, potrebujete byť len v tme a jediné po čom túžite je, aby tá veľká bolesť hlavy prešla. V takomto prípade viete, že ide o migrénu. Obzvlášť, ak vás trápi bolesť hlavy pravidelne. 

Nezabúdajte: Migrénu môžete od klasickej bolesti hlavy rozlíšiť veľmi jednoducho. Je totiž sprevádzaná aj inými príznakmi, medzi ktoré patrí napríklad nevoľnosť, zvracanie, citlivosť na svetlo alebo zvuk.

Ako sa migréna prejavuje?

Migréna je ochorenie, ktoré sprevádzajú skutočne nepríjemné prejavy. Aj na základe nich môžete zistiť, že vás trápi ochorenie, akým je migréna. Ktoré prejavy tohto ochorenia sú tie najčastejšie?

Bolesť hlavy

Hlavným prejavom je bolesť hlavy. Tá je intenzívna a veľmi pulzujúca. Bolesť hlavy môže byť jednostranná, prípadne sa šíriť na obe strany hlavy. Čo sa týka trvania bolesti hlavy, môže ísť o niekoľko hodín, no v horších prípadoch aj dní.

Migréna ako strašiak ľudí Aké sú dôvody vzniku a možnosti liečbya

Citlivosť na svetlo a zvuk

Počas migrény sú ľudia veľmi citliví na svetlo a zvuk. Aj malé množstvo im môže spôsobiť zhoršenie jednotlivých symptómov a tiež aj väčšiu nepohodlnosť. Preto, ak vás postihne migréna, ideálne je, ak sa zavriete do tmavej miestnosti.

Nevoľnosť a zvracanie

Migrénu môže sprevádzať aj nevoľnosť alebo zvracanie. Mnohí ľudia s migrénou majú problémy so stravovaním. Trpia nechutenstvom a pocitom nevoľnosti. To môže mať negatívny dopad na celkový zdravotný stav.

Prečo vzniká migréna?

Dôvodov, prečo vzniká migréna môže byť viac. V niektorých prípadoch nie je príčina úplne známa, no existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu do vysokej miery prispieť k jej vzniku. 

Genetická predispozícia

V prípade ochorenia, akým je migréna, zohráva dôležitú úlohu aj genetická predispozícia. Ak jeden z rodičov trpí migrénou, automaticky sa zvyšuje riziko, že aj ich potomkovia budú mať toto ochorenie. Samozrejme, genetika nie je jediným faktorom.

Emocionálny stres

Aj emocionálny a psychický stres môže byť spúšťačom migrény u množstva ľudí. Silné emocionálne preťaženie, úzkosť, depresia alebo napätie dokážu vyvolať migrénu. Takisto, ako nedostatok spánku a nevhodné stravovacie návyky.

Migréna ako strašiak ľudí Aké sú dôvody vzniku a možnosti liečbyb

Hormonálne zmeny

Podľa štatistík je migréna častejšia u žien a môže súvisieť aj s hormonálnymi zmenami. Medzi tie patrí menštruačný cyklus, tehotenstvo alebo užívanie hormonálnych antikoncepčných prostriedkov. 

Efektívna prevencia a liečba migrény

Aby ste sa vyhli, prípadne účinne bojovali s migrénou, odporúčame vám efektívnu prevenciu a liečbu. Toto sú praktické rady, ktorými sa môžete aj vy inšpirovať. 

Použite nosný inhalátor

Aj nosný inhalátor vás môže zachrániť pred neznesiteľnými bolesťami hlavy. Ide o zmes esenciálnych olejov, ktorá je ideálna ako prvá pomoc pri výskyte migrény. Nosný inhalátor aplikujte ideálne 3 – 5 krát denne. 

Konzumujte vyvážené jedlá

Mali by ste jesť pravidelne a zamerať sa na jedlá plné živín. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré spúšťajú migrénu. Medzi tie patrí napríklad čokoláda, syr, alkohol a kofeín. Určite nezabúdajte na pravidelný pitný režim. Aj ten totiž môže pomôcť minimalizovať riziko vzniku migrény.

Pri liečbe by ste mali najskôr identifikovať spúšťače a až tak toho ochorenie riešiť. Jedným zo spôsobov môžu byť aj lieky proti bolesti, ktoré dokážu zmierniť všetky príznaky migrény. 

120417906_3634420853277174_1503229333252677677_n

⇒ Odporúčame: Nosný inhalátor Migréna ⇐