Dodržiavate správny pitný režim? 5 rád ako ho zlepšiť

Výhodou našej doby je, že sa stále viac pokúšame sústrediť na svoje zdravie. Overujeme si zloženie potravín.

Viac dbáme na to, aby sme do svojho organizmu dodávali skutočne kvalitné potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály i makroživiny. Snažíme sa viac sa venovať pohybovej aktivite a mnoho ľudí už pohyb zaradilo do svojho bežného režimu. Skutočne pozitívnym faktom tiež je, že si ľudia oveľa viac uvedomujú, že diéty nikam nevedú.

            Čo je však stále obrovským problémom je pitný režim. Ohľadom jeho správneho dodržiavania panuje množstvo dohadov a neprávd, ktorých dodržiavanie nie je pre organizmus vhodné. V dnešnom článku vám prezradíme všetko, čo potrebujete o pitnom režime vedieť.

Voda – nevyhnutná súčasť života

Život samotný vznikol na našej planéte v oceánoch. Prvé bunkové organizmy sa zrodili vo vode a voda stále tvorí nevyhnutnú súčasť organizmu živých tvorov. Voda tvorí prostredie, v ktorom prebiehajú chemické deje, je mimoriadne dôležitým rozpúšťadlom, zabezpečuje prenos molekúl a je dôležitou súčasťou celej rady chemických reakcií, ktoré každú sekundu prebiehajú v našom organizme. Jednoducho – voda je nevyhnutná.

            Obsah vody v tele predstavuje približne 60%. Toto číslo samozrejme nie je presne dané a mení a v závislosti na veku, aktivite a fyziologickom stave organizmu. Čím sme starší, tým menší obsah vody sa v nás nachádza.

            Bez príjmu vody je človek schopný prežiť najviac 24-48 hodín. Po tomto čase však nastupuje dehydratácia, ktorá môže stáť až za poškodením celej rady orgánov. Príjem vody by rozhodne nemal byť podceňovaný, ale koľko litrov je dosť? Existuje vôbec nejaké presné číslo, ktoré by nám stanovenie pitného režimu uľahčilo?

 pitny rezim_a

8 pohárov je mýtus

V našich životoch sa často snažíme veci až príliš zovšeobecňovať. Snažíme sa nájsť hranicu, ktorá by nám pomohla určiť cieľ. Rovnako to platí napríklad v minulosti stanovenej hranici 10 000 krokov. Ich denné vykonanie malo človeku prinášať zdravie a podporovať vitalitu jeho kardiovaskulárnej sústavy. Netrvalo dlho a vedci prišli na to, že nadmerná chôdza v podstatnej miere poškodzuje chrupavky a kĺby. Pre každého je hranica dennej aktivity posadená inde a nemali by sme sa snažiť držať nejakých všeobecných pravidiel. Rovnaké pravidlo platí i v prípade pitného režimu.

            V minulosti platilo pravidlo, že 8 pohárov vody (ktoré boli predstavené pod štandardným objemom 250 ml) je absolútny základ pitného režimu. A tak sme začali počítať poháre vody a zamýšľať sa nad tým, koľko litrov sa nám počas dňa podarilo do seba prijať. Napriek tomu, že mnoho ľudí poctivo dodržiavalo stanovený pitný režim, žiadne valné zázraky sa v ich prípade neudiali a mnoho z nich stále trpelo príznakmi dehydratácie.

 

Hlavné príznaky dehydratácie:

  • Suchý jazyk a ústna dutina
  • Bolesti hlavy
  • Žlto až oranžovo sfarbený moč
  • Zápcha, nechutenstvo a bolesti brušnej dutiny
  • Búšenie srdca
  • Výkyvy krvného tlaku
  • Mdlobami a závratom

Ako sme už spomínali v predchádzajúcich riadkoch, každý organizmus je iný a obsah vody sa v našom tele mení podľa rôznych faktorov. I napriek tomu, že množstvo ľudí začalo prijímať povestné dva litre denne, mohlo u nich dochádzať k dehydratácii či naopak nadmernému príjmu vody.

            V prípade, že sa venujete športovej aktivite, vaše telo sa potí a nároky na vodu rastú. Na druhej strane, ak strávite deň v kancelárii, váš príjem vody pravdepodobne nebude vyžadovať veľké množstvo tekutín. Aj v prípade nadmerného príjmu tekutín sa organizmus môže dostať do stavu dehydratácie. Ak prijímate obrovské množstvo vody, váš organizmus ju jednoducho začne vylučovať a nebude s ňou pracovať. Voda telom jednoducho pretečie a vy sa opäť dostanete do stavu dehydratácie.

 

Pomocník menom smäd

Naše telo má vynikajúco vybudované mechanizmy, ktoré nás upozorňujú, že sa s nami niečo deje a niečo neprebieha podľa očakávaní. V minulosti sa často smäd považoval za nepriateľa. Predpokladalo sa, že smäd má na nás devastačné účinky. Dnes už vieme, že to nie je pravda. Smäd nám jednoducho len signalizuje, že je na čase doplniť potrebné tekutiny. Nie je potrebné za tým hľadať nič viac. Ak cítite smäd, napite sa. Nie je potrebné začať panikáriť. Vďaka pocitu smädu môžete počas dňa postupne prijímať dostatok tekutín.

            Ak je pre vás naozaj ťažké sústrediť sa na správny a vyvážený pitný režim, začnite od úplných základov. Odborníci odporúčajú, že každý deň by ste mali začať s veľkým pohárom vody. Po hodinách spánku a odpočinku je telo dehydratované a je na čas doplniť potrebné tekutiny. Jeden veľký pohár vody vám nielen pomôže doplniť vodu, ale pomáha zlepšovať stav pokožky a spoľahlivo prebudí tráviacu sústavu. Pohár vody si doprajte pred každým väčším jedlo, pomôže vám to rýchlejšie navodiť pocit sýtosti a vyťažiť maximum z každého prijatého jedla.

            V prípade, že je pre vás príjem vody naozaj ťažkým orieškom, na pomoc si zavolajte moderné technológie. Aplikácie ako napríklad Lifesum vám počas dňa budú posielať hlásenia o potrebe doplniť tekutiny. Je to posledná možnosť, a to najmä v prípade, že sa nemôžete spoľahnúť na svoj pocit smädu.

            Rozhodne sa však vyhnite tomu, že počas dňa nebudete prijímať žiadne tekutiny a situáciu sa budete snažiť zlepšiť počas večerných hodín. Toto je jeden z najhorších scenárov. Pri vypití veľkého množstva vody organizmus nedokáže vodu prijať a je potrebné ju vylúčiť. Týmto spôsobom extrémne zaťažujete svoje obličky i celú vylučovaciu sústavu, čo rozhodne nie je správnym krokom.

 pitny rezim_b

5 rád ako zlepšiť svoj pitný režim
  1. Nepokúšajte sa stanoviť si maximálne a minimálne hranice vypitej vody
  2. Smäd je signálom, že v organizme chýba voda – napite sa vždy, keď ho pociťujete
  3. Ráno si doprajte jeden veľký pohár čistej vody – je to najlepšie prebudenie
  4. Vždy si na stole nechajte fľašu s čistou vodou a napite sa vždy, keď pociťujete smäd
  5. Ak si nedokážete spomenúť na dostatočný príjem vody, vyskúšajte si nastaviť upozornenia na telefóne alebo dajte šancu aplikáciám

 

Nápoje, ktoré je vhodné zaradiť do pitného režimu

Nie každá tekutina je vhodným kandidátom na zaradenie do pitného režimu. Základ by mala samozrejme tvoriť čistá voda. Nebojte sa klasickej pitnej vody, ktorá bežne tečie z vodovodného kohútika. Štáty strednej Európy sa celkovo vyznačujú najkvalitnejšou pitnou vodou, a preto nie sú obavy na mieste. Ak si chcete svoj pitný režim okoreniť, môžete vyskúšať nesladené bylinné čaje alebo si do pohára s vodou odšťaviť polovicu citróna. Minerálky a sýtené vody by nemali byť permanentnou súčasťou pitného režimu. Rovnako to platí o ovocných šťavách. Doprajte si ich len veľmi zriedkavo.

            Do pitného režimu však absolútne nepatria ochutené vody, sladené čaje či káva. Týmto spôsobom do svojho organizmu nedostávate len tekutiny, ale i množstvo cukru a umelých prísad. Vyhnite sa týmto nápojom veľkým oblúkom a radšej stavte na jednoduchosť.