Ako podporiť tvorbu kolagénu v našom organizme?

Každý z nás by túžil po večnej mladosti a vitalite. Cítiť sa perfektne bez ohľadu na svoj vek a posúvať limity, ktoré by nás za bežných okolností zväzovali. Jednou z možností, ako dosiahnuť vitalitu, je kolagén.

Kolagén je často prezývaný bielkovinou mladosti. Je to preto, lebo podporuje pružnú a hebkú pokožku, nedáva šancu vráskam a v nemalej miere sa podieľa i na zdraví chrupaviek a kostného tkaniva. Jeho tvorba začína po prekročení 25. roku života v našom organizme rapídne klesať. Postupne sa tvorí stále menej a menej kolagénových vlákien a my pozorujeme ochabnutie čŕt i zhoršenú pohyblivosť kĺbov.

Výhodou kolagénu je, že ho môžeme prijímať z externých zdrojov. Dnes už je na trhu dostupných množstvo kolagénových doplnkov, ktoré dokážu so zníženou produkciou perfektne zatočiť. Bohaté zdroje kolagénu však objavíme i v samotnej prírode. Ak začnete kolagén prijímať vo zvýšenej miere, doplníte deficit, ktorý v organizme vzniká. Zároveň však naštartujete i produkciu svojich vlastných kolagénových vlákien.

 

Aké sú hlavné funkcie kolagénu?

Kolagén je bielkovinou, ktorého hlavnou funkciou v našom tele je zabezpečiť pružnosť. Objavíme ho všade tam, kde je pružnosť vyžadovaná. Existuje dokonca niekoľko typov kolagénu. Kolagén I. typu objavíme napríklad v kostnom tkanive,  II. typ je nevyhnutný pre správnu tvorbu a obnovu tkaniva chrupaviek. Kolagén rovnako objavíme i v pokožke a stenách krvných ciev.

 

Nedostatok kolagénu nám naše telo dáva najavo napríklad povädnutými črtami tváre, vznikom vrások ale i bolesťou kĺbov. Prečo vzniká bolesť kĺbov? V našich kĺboch sa nachádzajú chrupavky, ktoré slúžia ako tlmiče. Ak nedochádza k dostatočnej tvorbe kolagénových vlákien, chrupavky sa postupne stenčujú, dochádza ku styku kĺbnych plôch kostí a vzniká ostrá bolesť, ktorá Vás spoľahlivo sprevádza na každom kroku. Jednoducho – kolagén potrebujeme pre celkovú vitalitu organizmu.

 

Ako môžeme tvorbu kolagénu podporiť?

Pri podpore tvorby kolagénu v tele existuje niekoľko ciest, ktorými sa môžeme vydať. Prvou z nich je zabezpečenie dostatočného príjmu zdravých potravín. Vydať sa však môžeme i skratkou a staviť na kolagénové doplnky. V oblasti kolagénových doplnkov sa však jednoznačne nezhodujú ani vedecké kapacity. Ak chcete naozaj tvorbu kolagénu v organizme podporiť, ideálnou možnosťou je staviť na kombináciu oboch ciest. Dnes Vám prezradíme 3 spôsoby, ktorými môžete tvorbu kolagénových vlákien v tele podporiť. Naša rada však znie – nevyberajte si len jednu cestu, ale snažte sa svojmu telu poskytnúť čo najviac biologicky aktívnych látok, ktoré Vám naozaj na ceste za pevnou a pružnou pokožkou i zdravými kĺbmi naozaj pomôžu.

 

  1. Vitamín C je kľúčom k tvorbe kolagénu

Vitamín C je jedným z najsilnejších prírodných antioxidantov, ktorý podporuje imunitný systém i syntézu nových kolagénových vlákien. Je nevyhnutný pre to, aby kolagén v organizme vôbec vznikal i v tom najmenšom množstve. Ak sa zameriate na jeho zvýšenú konzumáciu, podporíte i syntézu nového kolagénu. Odporúčame Vám, aby ste siahli po vitamíne C v jeho najprirodzenejšej podobe. Stavte na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, ktoré sú okrem vitamínu C bohaté i na ďalšie antioxidanty a iné biologicky aktívne látky. Vášmu organizmu prinesú silu a vitalitu v mnohých smeroch. Okrem kolagénových vlákien podporíte i zdravie svojej tráviacej sústavy a po mnohých stránkach sa budete cítiť lepšie.

 

Ak už stavíte na konzumáciu kolagénových doplnkov stravy, práve vitamín C Vám pomôže živiny z nich lepšie vstrebať. Pre telo sa tak stanú využiteľnejšími a bude môcť z nich lepšie čerpať.

 ako_podporit_tvorbu_collagenu_a

  1. Zdravé tuky sú základom nielen pre správnu tvorbu kolagénu

Tuky prešli v našom stravovaní obrovskou mystifikáciou. Mnoho ľudí ich zo svojho jedálneho lístka nemilosrdne vyškrtlo v domnienke, že stoja za rozvojom kardiovaskulárnych ochorení. Dnes už vieme, že to rozhodne nie je pravda a tuky sú skvelým zdrojom omega 3 a 6 mastných kyselín, ktoré stoja za podporením srdca i mozgu. Najlepšie spravíte, ak stavíte na kvalitné zdroje týchto tukov, medzi ktoré patria napríklad ryby, orechy či avokádo. Vedeli ste však, že mastné kyseliny skvelo podporujú i novú syntézu kolagénových vlákien?

 

Okrem toho prispievajú ku krásnej pokožke a pomôžu Vám zatočiť s mnohými problémami pokožky, ako sú napríklad pigmentové škvrny. Mastné kyseliny sú kľúčové i pri tlmení bolestí, ktoré pochádzajú z opotrebovaných kĺbnych chrupaviek. Spoľahnite sa na ich vlastnosti, a podporíte syntézu nového kolagénu. Rovnako podporíte i ostatné časti svojho tela. Štatistiky dokazujú, že len naozaj málo ľudí má v strave vyvážený príjem mastných kyselín. Ak nepatríte medzi fanúšikov rýb, nič sa nedeje. Mastné kyseliny môžete prijímať i v podobe obľúbených semienok či orechov.

 

  1. Výživové doplnky – sú naozaj stávkou na istotu?

Dnes sa na trhu nachádza množstvo výživových doplnkov s kolagénom. Siahnuť po nich môžete i vy. Najlepšou možnosťou je hydrolyzovaný kolagén, ktorý je pre telo najlepšie využiteľný a ľahko sa vstrebáva. Vašou voľbou sa môžu stať tablety alebo kolagénové nápoje, ktoré sú chutné a veľmi jednoducho sa užívajú. Pomôžu Vám podporiť tvorbu kolagénových reťazcov a postarajú sa o krásnu pokožku, zdravé kĺby i pevné nechty a vlasy.

 

Aká je ideálna voľba? Ideálnou voľbou je konzumovať dostatok zdravých potravín v podobe ovocia a zeleniny, ktoré zabezpečia dostatočnú dávku vitamínu C. Za pozornosť stojí i príjem omega 3 a 6 mastných kyselín. Ak si napriek tomu nie ste istí, či telu dostatok kolagénu naozaj dodávate, doplnky výživy sa môžu stať možnosťou. Nesnažte sa však stavať len na nich.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: