5 tipov, ako dostať telo do formy

S jarou prichádzajú aj nové predsavzatia, ktoré môžu byť v podobe chudnutia, poprípade vystavania si dokonalej formy na leto. Každý má možnosť niečo pre svoje zdravie spraviť, tak prečo by ste mali byť vy výnimkou? Ak túžite dostať vaše telo do formy, rozhodne by ste to mali aspoň skúsiť.

Chudnutie a cvičenie je proces, ktorý sa po pár týždňoch či mesiacoch stane zvykom. Ak ste doteraz cvičili, no prestalo vás to baviť po pár dňoch, pravdepodobne ste stratili trpezlivosť a vzdali ste to. To je však veľká chyba. Ak chcete byť v procese chudnutia a formovania postavy, mali by ste zotrvať čo najdlhšie a nestrácať trpezlivosť za žiadnych okolností.

Aj napriek tomu, že je to možno pre vás ťažké, vždy si choďte za svojím. Ak jednoducho túžite schudnúť a mať postavu do plaviek, tak cvičte a robte všetko preto, aby ste to docielili. Život máte predsa len jeden, preto by ste mali využiť každú príležitosť, kedy máme možnosť zmeniť samých seba k lepšiemu.

Aby sme vám to čo najviac uľahčili, prinášame vám 5 tipov, ako dostať telo do formy.

1. Zadajte si jasný cieľ

V prvom rade by ste si mali povedať, čo vlastne chcete dosiahnuť. Ak by ste začali cvičiť bezhlavo, bez zadaného cieľu, rozhodne by vás to po pár dňoch mohlo omrzieť. Preto si vždy zadajte jasné pravidlá, čo chcete dosiahnuť. Túžite schudnúť? Chcete nabrať svaly? Toto sú dva rozdielne ciele a práve preto je dôležité zadať si jeden jasný. Iba takým spôsobom budete vedieť dosiahnuť to, po čom najviac túžite.

2. Tréningový plán je nevyhnutný

Ďalšou chybou mnohých začiatočníkov, ktorí sa rozhodnú cvičiť je to, že jednoducho cvičia všetko naraz alebo dokopy nič. Mali by ste si preto vytvoriť tréningový plán, do ktorého si napíšete dni, kedy budete cvičiť a, samozrejme, aj partiu tela. To znamená, že napríklad v pondelok budete cvičiť na nohy a zadok, no v stredu si zacvičíte na brucho a chrbát. Jednoducho povedané, je dôležité, aby ste cvičili viac dní v týždni a vždy inú partiu alebo kombináciu partií.

5_tipov_ako_dostat_telo _do_formy_a

3. Zdravá strava ako základ všetkého

Ako by to vyzeralo, keby ste celé dni tvrdo cvičili a na konci dňa dojedli všetko zameškané? Zo svojho jedálnička by ste mali vylúčiť polotovary, fast foody, poprípade sladkosti. Samozrejme, ak máte chuť na sladké, neobmedzujte sa. Vždy však platí, že všetko s mierou. V dnešnej dobe je zdravá strava veľmi chutná. Mali by ste preto jesť v pravidelných intervaloch a čo najviac vyvážené jedlo. Tanier by mal obsahovať vždy dostatok zeleniny, ovocia a bielkovín.

4. Dôležitý je pitný režim

Pitný režim je dôležitý tak ako pri formovaní postavy, aj pre vaše celkové zdravie. Bez neho to rozhodne nepôjde. Denne by ste mali vypiť minimálne 2 litre čistej vody, no všetko záleží od vašej výšky a hmotnosti. Ak máte nadváhu, mali by ste piť ešte viac vody. Vypočítajte si svoje Body Mass Index, tzv. BMI a na každých približne 10 kg navyše, by ste za deň mali prijať viac o 0,5 – 1 liter tekutín, najlepšie čistej vody. Pri cvičení však máte väčší výdaj a preto by ste mali piť rozhodne viac vody. Tá slúži aj ako dobrý spôsob detoxu, čo znamená, že vám z tela vyplavuje škodlivé látky. Ak by ste pili málo vody, mohla by vzniknúť dehydratácia organizmu, kedy by ste prestali vládať.

5_tipov_ako_dostat_telo _do_formy_b

5. Nezabúdajte na regeneráciu

Samozrejme, stále platí, že bez práce nie sú koláče. Všetko však má svoje hranice a za tréning by ste sa mali odmeniť regeneráciou. Aj vaše telo si potrebuje raz za čas oddýchnuť. Preto je dôležité, aby ste necvičili každý deň, no nechali si medzitým aj dni voľna. Cez takéto dni by ste sa mali ísť prejsť do prírody, spraviť si dobrý kúpeľ alebo zájsť na masáž. Rozhodne to prospeje vám, vášmu psychickému a fyzickému zdraviu.

Veríme, že sme vás našimi tipmi inšpirovali a pôjdete si za svojím aj cez prekážky, ktoré sa môžu naskytnúť. Rozhodne to nezahoďte len tak za hlavu. My veríme, že to dokážete!