Ako spomaliť starnutie? Toto sú naše tipy!

Proces starnutia je prirodzený a prichádza vždy s pribúdajúcim vekom. Vyhnúť sa mu rozhodne nedá, keďže ide o súčasť života. Množstvo ľudí však v dnešnej dobe hľadá riešenia, ako spomaliť starnutie tak, aby bolo viditeľné len minimálne.

Bojíte sa starnutia? Skutočne nemusíte mať z ničoho obavy. Ľudia minú veľmi veľa peňazí na prípravky, ktoré slúžia na zastavenie starnutia. V prvom rade by ste si však mali uvedomiť, že starnutie je prirodzený proces, ktorému sa nikto z nás nemá šancu vyhnúť.

V dnešnej dobe predsa len existujú činnosti, ktoré by starnutie mali spomaliť. Nezabúdajte však, že každý organizmus je iný a na zmeny reaguje inak. Preto ak vám dáke produkty alebo činnosti nebudú pomáhať k spomaleniu starnutiu, vyskúšajte iné tipy. Tie vám popíšeme v nasledujúcich riadkoch.

Aké sú prejavy starnutia?

To, že starnete, pocítite na viacerých častiach vášho tela. Môžu vám vzniknúť vrásky, škvrny, poprípade sa starnutie odzrkadlí na celkovom zdraví. Bolesť kĺbov, problémy s pamäťou či priberanie alebo rapídne chudnutie. To všetko môžu byť prejavy starnutia.

ako_spomalit_starnutie_a

Ak máte vrásky, odporúčame vám zakúpiť si kvalitné prírodné produkty. To, že sú kvalitné spoznáte na základe ich zloženia. V tomto prípade platí, že čím menej látok obsahujú, tým je to lepšie. To sa však týka len vzhľadu. Ak chcete predísť ochoreniam, mali by ste dodržiavať nasledujúce tipy, ktoré sú účinne a maximálne efektívne.

Žite aktívne

Najhoršie, čo môžete urobiť je to, že jednoducho budete celé dni len sedieť pred televíziou. To je veľká chyba. Život vám takýmto spôsobom pretečie pomedzi prsty a starnutie vám tak bude na dosah. Ak budete žiť aktívne, odrazí sa to aj na vašom zdraví. Veď predsa len, život je len jeden a my by sme si mali užívať každý jeden deň naplno.

Zdravý životný štýl sa preukáže aj na procese starnutia. Ak je to možné, nájdite si obľúbené činnosti a robte ich pravidelne. Môže to by v podobe cvičenia, turistiky alebo jednoducho sa každý deň choďte prejsť do prírody. Skvelým riešením je aj domáci miláčik, ktorý vás vytiahne von aj viackrát denne.

Precvičujte si pamäť

Najväčším strachom staroby je pre väčšinu ľudí zhoršenie pamäte, poprípade vznik neurodegeneratívnych ochorení. Preto vám odporúčame čítať veľa kníh, lúštiť krížovky, poprípade sledovať vedomostné relácie vo svojom voľnom čase. Aj keď sa vám to môže zdať zvláštne, určite to pomôže vašej pamäti. Skvelým riešením je aj to, že sa budete učiť so svojimi deťmi a zopakujete si tak vedomosti zo školských čias.

Jedzte zdravo

Pre spomalenie starnutia sa odporúča jesť zdravo. Obľúbená je tzv. protizápalová diéta, kedy konzumujete potraviny, ktoré potláčajú zápal v tele. Ide, predovšetkým, o listovú zeleninu, ovocie, kvalitné mäso a morské plody. Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť čo najviac výživných jedál, ktoré obsahujú množstvo vitamínov.

ako_spomalit_starnutie_b

Môžete tiež vyskúšať užívanie výživových doplnkov, ktoré dopĺňajú vitamíny v tele. Ide napríklad o vitamínové preparáty, probiotiká či omega 3 éterické oleje. Tieto potraviny tiež výrazne zlepšujú pamäť a koncentráciu.

⇒Ponuka výživových doplnkov⇐

Vyhýbajte sa stresu

Aj keď sa to povie jednoducho, vyhnúť sa stresu je v súčasnosti veľmi náročné. Z každej strany je na nás kladené isté napätie, ktoré by sme však mali redukovať. Vyskúšať môžete rôzne meditačné metódy. Spravte si horúci kúpeľ, uvarte obľúbené jedlo, poprípade si zacvičte. V dnešnej dobe je množstvo činností, ktoré vám zamestnajú myseľ.

Prečo o tom hovoríme? Stres je veľký faktor vzniku rýchleho starnutia. Vyvoláva v tele zápaly a zhoršuje nielen psychické, ale aj fyzické zdravie. Môžu tak vzniknúť aj ochorenia, ktoré spôsobujú zdravotné komplikácie.