Čo sú polyfenoly a prečo sú veľmi dôležité pre vašu stravu?

Pravdepodobne ste už aj vy neraz počuli o polyfenoloch ako o antioxidačných látkach. Nachádzajú sa vo vybraných potravinách, ktoré si popíšeme v nasledujúcich riadkoch tohto článku. Tiež si povieme niečo o tom, prečo sú polyfenoly tak dôležité.

Vo všeobecnosti platí, že polyfenoly sú chemické látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách. Vlastnosti týchto látok boli skúmané už veľa rokov. Potvrdilo sa, že ide o vysokú antioxidačnú skupinu. Dokážu bojovať proti voľným radikálom, no to ani zďaleka nie je všetko.

Okrem iného, polyfenoly pozostávajú z bioaktívnych látok. Zaujímavosťou je, že v súčasnosti bolo opísaných približne 8 tisíc polyfenolov, u ktorých boli potvrdené antioxidačné účinky.

Kde sa nachádzajú polyfenoly?

Viete, kde nájdete vyššie popísané účinné látky? Polyfenoly sú chemické zlúčeniny a nájsť ich môžete v určitých druhoch zeleniny, ovocia, ale aj byliniek. Samozrejme, tieto jedinečné látky sa nachádzajú aj v potravinách, ktoré konzumujete pravidelne. Ide napríklad o kakao, čaj, ale aj víno.

co_su_polyfenoly_a

Pôsobia ako antioxidanty

Ako sme si už vyššie párkrát spomenuli, polyfenoly fungujú ako antioxidanty. Od tohto sa odrážajú aj ich účinky. V prvom rade chránia organizmus pred voľnými radikálmi v tele. Ak by ich bolo v tele nadbytok, mohli by totiž spôsobiť rôzne ochorenia. Práve preto sú polyfenoly v tomto smere veľmi účinné.

Známe sú aj protizápalové účinky, vďaka ktorým bojujú proti zápalom rôzneho druhu. Predsa len, dnes je známe, že zápaly sú častým faktorom vzniku chronických ochorení.

Siahnite po výživových doplnkoch

Samozrejme, tak ako pri všetkom, aj pri tomto platí, že by ste mali konzumovať potraviny, kde sa polyfenoly vyskytujú prirodzene. V niektorých prípadoch to však nie je možné. Takýto stav najčastejšie nastáva pri rôznych alergiách alebo iných komplikáciách.

Ak nemôžete dané potraviny konzumovať z akýchkoľvek dôvodov, siahnuť by ste mali po výživových doplnkoch. Tie sú v dnešnej dobe vyrábané tak, aby boli zachované všetky účinky v plnej miere. Preto sa pri výbere radšej zamerajte na obsah a zložky nachádzajúce sa v danom produkte.

Prevencia kardiovaskulárnych ochorení

Možno by ste neverili, no srdcové ochorenia patria medzi tie najčastejšie. Aj z tohto dôvodu by ste mali konzumovať potraviny s čo najväčším obsahom polyfenolov. Práve tieto látky totiž zabraňujú výskytu chronických zápalov, ktoré sú považované za najčastejšie rizikové faktory vzniku srdcových ochorení.

co_su_polyfenoly_b

Okrem iného, pravidelný príjem polyfenolov dokáže znížiť vysoký tlak a zvýšiť dobrý cholesterol. Naopak, ten zlý znižuje. Okrem iného, tieto účinné látky sú skvelým riešením aj na problémy s cievami. Znižujú riziko ich upchatia a zabraňujú vytváraniu krvných zhlukov.

Zlepšujú pamäť a koncentráciu

Polyfenoly sú účinné aj pri starších ľuďoch. Dokážu im totiž zlepšiť pamäť, koncentráciu a sústredenie sa. Práve preto sú potraviny s vysokým obsahom polyfenolov odporúčané aj pre tie staršie ročníky. Podporujú činnosť mozgu a slúžia aj ako prevencia voči demencii, zabúdaniu alebo spomalenej aktivity mozgu.

Zároveň je o polyfenoloch známe, že dokážu podporovať vznik tých dobrých baktérií. Práve to má priamy účinok na vašu vitalitu. Rozvíjajú mikrobióm, ktorý je v dnešnej dobe častou témou. Okrem iného, tieto účinné látky potláčajú rast patogénnych baktérií, vďaka čomu dokážu bojovať proti ochoreniam rôzneho druhu.

Účinkov polyfenolov je však ďaleko viac. Sú skvelým riešením aj na stabilizáciu hladiny cukru v krvi, pričom slúžia aj ako prevencia cukrovky. Práve preto sa potraviny s obsahom polyfenolov rozhodne oplatí konzumovať na pravidelnej báze.

balik_matcha_tea

⇒ Odporúčame: Akciový balík MATCHA TEA ⇐