Ako nám pomôžu probiotiká a ich užívanie?

Vo všeobecnosti platí, že probiotiká sú živé mikroorganizmy. Ak sú prijímané v dostatočnom množstve, dokážu napomôcť celkovému zdraviu. Ide o niektoré druhy baktérií a kvasiniek, ktoré sú však pre človeka prospešné.

Pravdepodobne ste už neraz počuli o užívaní probiotík. Ide o výživové doplnky, poprípade potraviny, v ktorých sa určité probiotiká nachádzajú. Ak ste už niekedy boli u odborníka v oblasti gastrológie, určite vám odporučil užívanie probiotík, nech už ste mali akékoľvek problémy. Tieto prospešné doplnky stravy však môžete užívať aj vtedy, keď vás žiadny problém nepostihol. V tomto článku sa totiž dozviete množstvo prospešných účinkov, ktoré probiotiká prinášajú.

Zlepšujú funkcie tráviaceho systému

V prvom rade sa zameriame na účinky pre trávenie. Probiotiká sú skvelým riešením na liečbu hnačky. Tá môže byť spôsobená aj dlhodobým užívaním antibiotík. Možno ste o tom nevedeli, ale antibiotiká okrem zlých baktérií dokážu vyhubiť aj tie dobré. Práve dôsledkom tohto môžu vzniknúť tráviace ťažkosti, ktoré sú spojené s hnačkou. Probiotiká tak vyrovnávajú črevnú mikroflóru, ktorá je pre správne fungovanie trávenia mimoriadne dôležitá.

ako_nam_pomozu_probiotika_a

Čo sa týka ochorení tráviaceho traktu, probiotiká dokážu napomôcť napríklad pri liečbe syndrómu dráždivého čreva. Okrem toho však znižujú aj plynatosť, nadúvanie a zmierňujú aj zápchu. Sú skvelým riešením pri zápalových ochoreniach tráviaceho traktu, pričom výrazne dokážu napomôcť aj v tomto smere, a to znížením zápalových faktorov.

Možností, ako využiť probiotiká v rámci trávenia je skutočne veľa. Používajú sa totiž napríklad aj pri zlikvidovaní baktérie Helicobacter pylori. Práve táto baktéria je dôsledkom žalúdočných vredov a kvôli nej môže vzniknúť aj rakovina.

Napomáhajú pri chudnutí

Ak sa aj vy nachádzate v procese chudnutia, pravdepodobne vám je jasné, že o nič jednoduché nejde. Musíte mať pevnú vôľu, veľa trpezlivosti a disciplíny. Jedna zahraničná štúdia sa však venovala výskumu účinkov probiotík na chudnutie. Dokázali, že obézni ľudia majú vo svojej mikroflóre o čo si iné baktérie. Mikroorganizmy v tráviacom trakte tak môžu určiť či budeme tuční alebo chudí.

Aj napriek tomu, že túto štúdiu je nutné ešte dopodrobna preskúmať, vedci sa domnievajú, že probiotiká môžu byť skutočne účinné aj v rámci chudnutia. Pri ďalšej štúdii sa totiž potvrdilo, že probiotické baktérie po niekoľkých týždňoch znížili brušný tuk až o takmer 9 %. Probiotiká však napomáhajú aj v súvislosti s prevenciou obezity.

Tá patrí medzi veľmi časté ochorenia dnešnej doby a rozhodne sa táto choroba neodporúča podceniť. Mali by ste robiť všetko pre to, aby ste jej nemuseli čeliť. Určite vám odporúčame užívať aj probiotiká. Samozrejme, musíte sa hýbať a jesť zdravo, no probiotiká vám k tomu dopomôžu.

Ďalšie prospešné účinky

Mysleli ste si, že probiotiká dokážu pomôcť len v rámci trávenia a chudnutia? V tom prípade ste na omyle. Účinkov je totiž oveľa viac. V prvom rade tieto doplnky stravy dokážu znížiť cholesterol a krvný tlak. To je veľmi dôležité, keďže ide o faktory vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Probiotiká tiež zmierňujú zápal v tele a zároveň zvyšujú funkcie imunitného systému. Dochádza tak k výraznému poklesu výskytu infekcií u človeka.

ako_nam_pomozu_probiotika_b

Ak patríte medzi ľudí, ktorí trpia úzkostnými stavmi, probiotiká sú pre vás ako stvorené. Dokážu totiž zmierniť prejavy depresie a úzkosti. Ďalšie štúdie tvrdia, že probiotiká sú skvelým riešením aj na zlepšenie stavu pleti. Dokážu totiž bojovať proti nedokonalostiam, ako je akné, ekzém alebo iné kožné ochorenia.

Pravdepodobne najväčšou výhodou probiotík je to, že nepoškodzujú žalúdok pri užívaní, ako to majú v tendencii iné tabletky. Práve vďaka tomu ich môžete užívať každý deň a celoročne. Vopred sa však môžete poradiť so svojím lekárom.

masticha-probiotics_fb

⇒ Odporúčame: Super Masticha Probiotics & Prebiotics ⇐