Ako obnoviť črevnú mikroflóru? Toto sú naše tipy!

Črevná mikroflóra je pre nás všetkých mimoriadne dôležitá. Vo všeobecnosti platí, že ju tvoria baktérie v hrubom čreve. Tie majú v tejto oblasti svoje opodstatnenie. Sú totiž dôležitými faktormi pri tvorbe vitamínov a iných minerálnych látok.

Čo je to črevná mikroflóra? Ide o baktérie, ktoré sa nachádzajú v hrubom čreve a majú na zdravie človeka pozitívny vplyv. Vo všeobecnosti platí, že tieto prospešné baktérie udržiavajú rovnováhu medzi črevnými mikroorganizmami, zabraňujú nadmernému množeniu patogénnych baktérií a slúžia aj ako prevencia rôznych tráviacich ochorení. Ide napríklad o hnačku, nafukovanie alebo zápchu.

Črevná mikroflóra obsahuje aj baktérie, ktoré sú výhodné v rámci imunity. Tú podporujú do vysokej miery. Okrem iného, črevná mikroflóra je dôležitá aj v rámci tvorby vitamínov, zlepšenia vstrebávania vápnika, železa, ale aj fosforu. Tieto prospešné baktérie majú aj priaznivý vplyv na alergie.

ako_obnovit_crevnu_mikloflorua

Dôvody narušenia črevnej mikroflóry

Ako dobre viete, črevná mikroflóra sa vyvíja počas celého života, a to už od narodenia. Jej zloženie sa, samozrejme, mení. Vplyv na črevnú mikroflóru má množstvo faktorov. Ide napríklad aj o zrelosť novorodenca, celkovú výživu či užívanie liekov. V skutočnosti sa však črevná mikroflóra môže ľahko narušiť. Dôvodov je v tomto prípade oveľa viac. V prvom rade ide o tráviace problémy, akými sú napríklad hnačka, nafukovanie, zápcha alebo pokles imunity.

Črevnú mikroflóru tak môže narušiť užívanie antibiotík, liekov, stres, starnutie alebo podstúpenie určitej diéty. Preto sa pred užívaním antibiotík a konkrétnych liekov treba poradiť s lekárom alebo lekárnikom. Ak by ste užívali lieky, ktoré by výrazne škodili tráviacemu traktu, mohlo by to viesť k narušeniu črevnej mikroflóry. Práve to sa prejaví tráviacimi ochoreniami, ktoré sme si popísali vyššie.

Podporte črevnú mikroflóru

V prípade, že sa u vás naskytne porušenie črevnej mikroflóry, mali by ste ju ihneď obnoviť. V opačnej situácii to môže prehĺbiť do vážnejších tráviacich komplikácií. Základom všetkého sú probiotiká, ktoré sa odporúčajú najmä pre predčasne narodené deti, deti s alergiami alebo nedojčené deti. Probiotiká sa však odporúčajú užívať aj u ľudí, ktorí mali nejaké tráviace ochorenie. Taktiež sú vhodné popri liečbe antibiotikami.

Okrem iného, probiotiká sú veľmi účinné aj pri rôznych zápalových ochoreniach tráviaceho traktu, poprípade pri syndróme dráždivého čreva. Obsahujú totiž látky, ktoré sú pre črevnú mikroflóru veľmi prospešné. Probiotiká tiež môžete užívať ako prevenciu voči cestovateľským hnačkám, ktoré sú veľmi časté najmä v prípade blížiacich sa dovoleniek. Musíte však počítať s tým, že obnova črevnej mikroflóry je veľmi individuálna. Trvať môže len zopár dní, ale aj niekoľko týždňov.

Odporúčané potraviny

Črevná mikroflóra môže byť narušená aj v prípade, že sa stravujete nesprávne. To nastáva vtedy, keď sa stravuje jednotvárne, poprípade častokrát konzumujete alkohol. Probiotiká sa totiž nachádzajú aj v určitých potravinách, ktorých konzumácia je vysoko odporúčaná.

ako_obnovit_crevnu_mikloflorub

V nasledujúcich riadkoch si tak popíšeme potraviny, ktoré by ste mali jesť pravidelne a je dobré ich zaradiť aj do jedálnička. Ide najmä o kyslé mliečne výrobky. Medzi tie zaraďujeme acidofilné mlieko, žinčicu, srvátku a zákvas. Probiotiká nájdete aj v jogurtoch, kyslej kapuste alebo bryndze. Tieto potraviny je tak potrebné jesť častejšie, poprípade siahnite po výživových výrobkoch na obnovu črevnej mikroflóry.

Možností je naozaj veľa, preto neváhajte a podporte svoju črevnú mikroflóru aj vy. Určite sa to oplatí, a to hneď z niekoľkých hľadísk. Budete mať zdravé trávenie, čo sa odrazí aj na vašom celkovom zdraví.

masticha-probiotics_fb

⇒ Odporúčame: Super Masticha Probiotics & Prebiotics ⇐