Najlepšie jedlá pre deti na prázdniny: Jednoduché, rýchle a zdravé!

Prázdniny sprevádzajú aj mnohé výlety s deťmi, ktoré by mali pravidelne jesť. Zabúdať by ste preto nemali ani na zdravé jedlo, ktoré im je potrebné pripraviť. To im môžete prichystať na rôzne výlety, poprípade ho uvariť na doma, kým ste vy v práci.

Nič nie je horšie ako to, keď sa vaše deti stravujú počas letných prázdnin nezdravo. Mali by sa totiž veľa hýbať a na to potrebujú aj dostatočné množstvo živín a vitamínov. To im nezabezpečia polotovary ani jedlá z fastfoodov. Preto by ste si mali vopred premyslieť stratégiu, čo budete vašim deťom variť a na aký štýl im to budete pripravovať.

Aby sme vám to uľahčili, prinášame vám prehľad jedál na letné prázdniny, ktoré sa určite oplatí vyskúšať. Deti si ich zamilujú a vy budete spokojní, že im dávate skutočne výživné potraviny.

Najlepšie jedlá pre deti na prázdninyac

Kreativite sa medze nekladú

Najlepšie je, ak jednotlivé potraviny a jedlá obmieňate. Dajú sa totiž pripravovať na veľa spôsobov. Vaše deti potrebujú neustále iné živiny a vitamíny. Aj z toho dôvodu by ste mali jedlá vždy pripravovať na iný spôsob. Kreativite sa tak v tomto prípade medze nekladú.

Odporúčame vám pripraviť si jedálny lístok na celý týždeň vopred, aby ste vedeli, čo budete variť. Môžete si tak skôr nakúpiť potrebné potraviny a nebudete tak v strese, že neviete, čo pripravíte vašim deťom. Neváhajte si navrhnúť raňajky, obed aj večeru, aby ste vždy mali kompletný jedálny lístok.

Zelenina a ovocie nesmie chýbať

Pravdepodobne vám je jasné, že zelenina a ovocie musia byť zakomponované v jedálničku vašich detí. Práve v týchto potravinách sa nachádza veľké množstvo živín, minerálov a vitamínov rôzneho druhu. Zeleninu môžete podávať surovú, poprípade ju tepelne upraviť. Výborným riešením je grilovaná alebo uvarená zelenina, napríklad ako príloha k mäsu alebo rybe.

Čo sa týka ovocia, môžete ho podávať na raňajky, poprípade na desiatu a olovrant. Pripraviť môžete rôzne ľahké šaláty, z ktorých sa vaše deti nasýtia a zároveň im budú dodané všetky výživné látky. Zeleninu a ovocie by ste tak rozhodne mali zakomponovať do jedálnička. Je dobré, ak deti už odmalička učíte jesť tieto potraviny na rôzne spôsoby. V opačnom prípade by sa im to mohlo znechutiť a nevedeli by si k týmto zdravým pochutinám nájsť cestu.

Najlepšie jedlá pre deti na prázdninya

Kuracie mäso na prírodný spôsob

Veľkým benefitom kuracieho mäsa je, že ho môžete robiť na množstvo spôsobov. V lete sa ho však neodporúča vyprážať. Pre vaše deti by to mohlo byť v teple veľmi ťažké jedlo, z ktorého by im mohlo prísť nevoľno. Preto radšej zvoľte prípravu na prírodný spôsob. Kuracie mäso môžete uvariť vo vode, poprípade ho ugrilovať na panvici alebo zapiecť v rúre.

Mäso určite nemusíte soliť. Postačí, ak pridáte bylinky. Najlepšie, ak sú čerstvo vypestované. Ide napríklad o bazalku, medvedí cesnak alebo rozmarín. Kuracie mäso naberie úplne iný rozmer a vaše deti si určite pochutnajú.

Aká príloha je vhodná?

Čo sa týka prílohy k mäsu, zvoliť môžete ryžu, zeleninový šalát alebo zemiakovú kašu. Určite ako prílohu nedávajte vašim ratolestiam hranolky. Tie sú ťažké a obsahujú veľa tukov. Zeleninový šalát môžete spraviť na veľa spôsobov.

Výborným riešením je ak ako dresing použijete olivový olej. Neodporúča sa v tomto prípade zvoliť majonézu, ktorá by mohla byť cez teplé dni veľmi ťažká na žalúdok.

Najlepšie jedlá pre deti na prázdninyab

Ryby ako správna voľba

Ak chcete vašim deťom pripraviť chutné a zdravé jedlo na leto, skvelým riešením je ryba. Množstvo detí zbožňuje lososa, ktorý sa dá opäť pripraviť na veľa spôsobov. Môžete ho tepelne upraviť na masle a bylinkách. Ako prílohu je vhodné zvoliť práve zeleninový šalát a budete tak mať hotové jednoduché a zároveň vysoko výživné jedlo.

Preto neváhajte a nechajte sa aj vy inšpirovať týmito chutnými jedlami na leto pre vaše ratolesti. Verte či nie, určite si ich zamilujú a vy tak budete mať zo seba ten najlepší pocit. Vašim deťom totiž dáte presne to, čo potrebujú.