Je zelený čaj prospešný pre zdravie? Prinášame jasnú odpoveď

Patríte aj vy medzi milovníkov? V tom prípade robíte dobre. Zelený čaj je veľmi výhodný, a to hneď z viacerých hľadísk. Prináša mimoriadne veľa zdravotných benefitov, ktoré si popíšeme v tomto článku.

V súčasnosti existuje veľké množstvo čajov. Tie sa odlišujú na základe zloženia a následne aj chuti a arómy. Pravdepodobne ste už neraz počuli o zelenom čaji. Tento nápoj má veľmi špecifickú chuť.

Ľuďom zelený čaj veľmi chutí alebo nechutí vôbec. Ak ho však vyskúšate a budete ho piť pravidelne, rozhodne máte vyhraté. Zelený čaj má totiž veľké množstvo účinkov, ktoré sú mimoriadne prospešné pre zdravie človeka. V prvom rade si však povieme základné informácie o zelenom čaji a jeho charakteristike.

Zelený čaj ako obľúbený nápoj

Možno by ste neverili, no zelený čaj sa používa už dlhé roky v krajinách ako je Čína a Ázia. Obsahuje veľké množstvo trieslovín a aromatických zlúčenín. Vďaka tomu má silnejšie a efektívnejšie účinky ako akékoľvek iné nápoje.

Niekoľkokrát sa vykonávali aj štúdie, ktoré sa zameriavali na porovnanie rozdielov medzi zeleným a čiernym čajom. Aj v tomto prípade sa opäť dokázalo, že zelený čaj je účinnejší vďaka blahodarnému obsahu účinných látok.

Je zelený čaj prospešný pre zdraviea

Zloženie zeleného čaju

Skôr ako sa pozrieme na účinky tohto jedinečného nápoja si povieme niečo o zložení zeleného čaju. V prvom rade obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny A, B a C.

V zložení sa nachádzajú aj látky, ako napríklad kofeín, ktorý zabezpečuje energiu počas celého dňa, triesloviny, polyfenoly a minerálne látky. Medzi tie patrí napríklad mangán, sodík, horčík a železo. Tieto všetky látky zabezpečujú vysoko efektívne účinky, ktoré si popíšeme v nasledujúcich riadkoch.

Spomaľuje starnutie

V dnešnej dobe sa často vyskytuje predčasné starnutie. To sa prejavuje najmä na výzore pleti. Častokrát sa objavujú vrásky už v mladom veku. Zelený čaj je však na spomalenie starnutie skvelým riešením.

V prvom rade pomáha predchádzať poškodeniu buniek, v dôsledku čoho sa do tela neuvoľňujú voľné radikály a toxické látky. Zelený čaj tak chráni bunky tela pred ich poškodením, vďaka čomu je možné predchádzať aj mnohým ochoreniam, ktoré by v opačnom prípade mohli vzniknúť.

Zlepšuje zdravie mozgu

Najlepšou prevenciou pred vznikom neurodegeneratívnych ochorení je neustále udržovanie zdravého mozgu. V tomto prípade pomáha aj jedinečný zelený čaj, ktorý má blahodarné účinky na mozog. Zlepšuje koncentráciu, pamäť a sústredenie sa. Zároveň dokáže zlepšiť aj náladu, čo je veľkým benefitom.

Zelený čaj sa preto odporúča piť aj pred pracovným pohovorom, poprípade ťažkou skúškou v škole. Dokáže totiž zlepšiť koncentráciu a sústredenie až do takej miery, že sa dôsledkom toho zlepšia aj vaše výsledky.

Je zelený čaj prospešný pre zdravieb

Posilňuje imunitný systém

Náš imunitný systém je mimoriadne dôležitý a preto by ste sa aj vy mali oňho dôkladne starať. Možno si poviete, že to nejakým spôsobom neovplyvníte, no v tom prípade ste na omyle.

Obranyschopnosť a dá zvýšiť aj tým, že budete pravidelne piť zelený čaj. Ten obsahuje aktívne biologické látky, ktoré dokážu telo chrániť pred vznikom infekcie alebo iného ochorenia. Podľa odborníkov je pitie zeleného čaju veľmi prospešné aj z hľadiska zníženia výskytu zubného kazu. Samozrejme, musíte si pravidelne čistiť zuby a jesť zdravo, čo znamená, že čo najmenej cukrov.

Okrem iného, zelený čaj sa odporúča piť aj namiesto klasickej čistej vody. Dokáže totiž hydratovať váš organizmus, a preto to môžete s čistou vodou alebo iným bylinkovým čajom neustále obmieňať. Tak neváhajte a začnite s pravidelným pitím zeleného čaju aj vy. Rozhodne to neoľutujete, práve naopak.

balik_matcha_tea

⇒ Odporúčame: Akciový balík MATCHA TEA ⇐