Nedostatok vitamínu D: Aké sú prejavy a riešenia?

Vitamín D môžeme nazvať aj ako slnečný vitamín. Získava sa zo slnka, ale aj z potravín či výživových doplnkov. Pre organizmus je veľmi dôležitý, pretože má priaznivý vplyv na zdravie celého tela.

Zlepšuje stav kostí, svalov, zubov a zároveň zvyšuje aj imunitu. Ak je vitamínu D málo, prejaví sa to takmer ihneď. Ide o tzv. hypovitaminózu D, ktorou vo väčšine prípadov trpí určitá skupina ľudí. Najčastejšie ide o vegánov, starších a obéznych ľudí. Nedostatok vitamínu D sa často vyskytuje aj u ľudí, ktorí majú tmavú pokožku, poprípade u tých, ktorí sa zdržujú najmä v uzavretých priestoroch.

Hypovitaminóza D je však spočiatku nespozorovateľná. Prejavy sú mierne a až časom zosilnejú. Ak by ste tomuto problému nevenovali dostatočnú pozornosť, mohli by vám vzniknúť vážne zdravotné problémy.

Vitamín D a jeho charakteristika

Na začiatok si povieme niečo o vitamíne D. Je všeobecne známe, že patrí medzi látky, ktoré sú rozpustné v tukoch. Mnohí odborníci ho však považujú aj za akýsi regulačný hormón. Je totiž dokázané, že receptory v ľudskom tele slúžia na príjem signálu od tohto vitamínu.

To znamená, že sa podieľa na mnohých fyziologických procesoch. Okrem iného, najnovšie výskumy potvrdili, že vitamín D ovplyvňuje až 2000 hormónov v tele človeka.

nedostaok_vitamin_d_a

Aké sú najčastejšie príznaky jeho nedostatku?

Medzi prejavy deficitu vitamínu D patria napríklad úzkostné stavy, únava a vyčerpanie. Z tohto vyplýva, že má obrovský vplyv aj na duševné zdravie. Hypovitaminóza D sa však môže prejaviť aj rednutím kostí, bolesťami kĺbov a svalov. Častá je tiež väčšia strata vlasov a výrazné spomalenie hojenia rán.

Ak na sebe spozorujete akékoľvek prejavy nedostatku vitamínu D, riešte to čím skôr aj napriek tomu, že vo väčšine prípadov je však veľa z týchto príznakov spočiatku nespozorovateľných. Prečo by ste mali zvýšiť pozornosť? Z dlhodobého hľadiska môže tento problém spôsobiť infekciu dýchacích ciest, osteoporózu a tiež zvyšuje riziko vzniku sklerózy multiplex. Nedostatok vitamínu D tak rozhodne nepodceňujte, a to za žiadnych okolností.

Zdroje vitamínu D

Už v úvode sme si spomínali, že vitamín D sa častokrát označuje aj ako slnečný vitamín. Z tohto údaju vyplýva, že najlepším zdrojom je priame slnečné žiarenie. Hovorí sa, že denne by ste mali von stráviť približne 30 minút. V lete je dobré tento čas predĺžiť, aby ste si vytvorili dostatočné zásoby vitamínu D aj na zimu. Samozrejme, s opaľovaním to preháňať netreba. Vždy sa chráňte opaľovacím krémom a následne používajte krém po opaľovaní.

nedostaok_vitamin_d_b

Slnko však nepatrí medzi jediné zdroje vitamínu D. Skvelým riešením sú aj potraviny, ako napríklad morské ryby, krevety, kaviár a ustrice. Do jedálnička by ste tiež mali zakomponovať vaječné žĺtka, no najmä tie, ktoré sú od sliepok chovaných vo voľnom výbehu. Platí, že niekedy majú až šesťkrát viac vitamínu D, ako tie, ktoré sú chované v klietke. Odporúčame vám piť aj viac mlieka a konzumovať mliečne výrobky, avokádo a iné rastlinné zdroje.

Výživové doplnky

V neposlednom rade je tiež dôležité povedať, že na trhu existuje množstvo výživových doplnkov s obsahom vitamínu D. Ak ste na sebe spozorovali akékoľvek prejavy jeho nedostatku, môžete tak siahnuť aj po doplnkoch stravy. Pri kúpe sa zamerajte na zloženie a účinky. Rozhodne sa oplatí zainvestovať viac, pretože v tomto prípade platíte za kvalitu prevedenia daného výrobku.

Vždy sa riaďte odporúčaným dávkovaním, aby ste si zbytočne nenarobili komplikácie. Existuje totiž aj predávkovanie vitamínom D, ktoré je však veľmi zriedkavé. Prejavuje sa nevoľnosťou, zvracaním a stratou chuti do jedla. S týmto problémom si však vie telo jednoducho poradiť. Nadbytočné dávky vitamínu D črevo nevstrebá.