Top 6 potravín s najvyšším obsahom živín

Nie nadarmo sa hovorí, že odrážate to, čo prijímate. To znamená, že ak konzumujete nezdravé potraviny, môže sa to odzrkadliť na vašom zdraví, ale aj správaní. Naopak, ak budete jesť produkty plné živín, bude to mať opačný a zároveň mimoriadne pozitívny efekt.

To, čo konzumujete je pre zdravie vášho tela veľmi dôležité. V tomto prípade nejde len o to fyzické, ale aj psychické. Je dokázané, že ak nemáte dostatočnú výživu, zvyšuje sa tým riziko vzniku rôznych ochorení. Najčastejšie ide o civilizačné choroby, no ľudia s nedostatočnou výživou majú často problémy aj s pohybovým aparátom. Zároveň sa zvyšuje náchylnosť k vzniku depresií a iných úzkostných stavov.

Najlepšia je prevencia

Aby ste sa tomu vyhli, mali by ste konzumovať potraviny s vysokým obsahom živín. Samozrejme, to je len jedna veľká časť zdravého životného štýlu. Dôležitý je tiež pravidelný pohyb a pozitívne myslenie.

Nájsť tie správne potraviny plné živín môže byť náročné. Predsa len, v obchode máte na výber veľké množstvo rôznych druhov a nie každý sa do toho aj vyzná. Na to sme tu však my. Prinášame vám zoznam top 6 potravín bohatých na živiny. Tak poďme sa na to spoločne pozrieť!

Ryby ako to správne riešenie

Pravdepodobne ste už neraz počuli, že ryby obsahujú veľké množstvo živín. Nuž, niečo na tom rozhodne bude. Musíte si však dať pozor na to, aký druh si kupujete. Nemôžeme totiž povedať, že všetky ryby sú si rovné. Ak chcete rybu s prihliadnutím na živiny, výbornou voľbou je práve losos.

Obsahuje najviac omega 3 mastných kyselín, ktoré sú pre telo a správne fungovanie veľmi dôležité. V lososovi sa nachádza množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov, horčíka, selénu a draslíka.

Top 6 potravín s najvyšším obsahom živína

Cesnak plný živín

Aj vy patríte medzi milovníkov cesnaku? Pravdepodobne nebudete jediní. Cesnak je potravina, ktorá má svoje miesto v každej kuchyni. To, že vám chutí, je len dobre. Obsahuje vitamíny skupiny C, B1 a B6, vápnik, draslík, selén a alicín. Štúdie tiež naznačujú, že cesnak môže znižovať krvný tlak, podporovať tvorbu dobrého cholesterolu a znižovať produkciu toho zlého.

Konzumujte zemiaky

Zemiaky tiež patria medzi bežné potraviny mnohých domácností. Pripraviť sa dajú na rôzne spôsoby, pričom obsahujú draslík, horčík, mangán či vitamín C a B. Jednoducho povedané, zemiaky majú presne tie živiny, ktoré vaše telo potrebuje prijímať pravidelne.

Praktický tip: Ak necháte zemiaky vychladnúť, vytvorí sa na nich tzv. odolný škrob. Ide o látku, ktorá má podobné vlastnosti ako vláknina. Prináša tak viac zdravotných benefitov.

Top 6 potravín s najvyšším obsahom živínb

Čučoriedky v rámci ovocia vedú

Ak by ste sa opýtali, ktoré ovocie obsahuje najviac živín, odpoveďou by boli čučoriedky. Sú plné antioxidantov, dokážu zlepšiť zrak a môžu mať aj ochranné účinky na mozog. Ich zloženie zahŕňa veľké množstvo vitamínov, minerálov a iných dôležitých živín. Kombináciou týchto látok sa môžu dosiahnuť aj pozitívne účinky na boj proti rakovine.

Horká čokoláda

Za jednu z najvýživnejších potravín sa považuje horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa. Obsahuje vápnik, železo, horčík a mangán. Tmavá čokoláda sa vyznačuje aj svojimi antioxidačnými vlastnosťami, vďaka ktorým sa znižuje riziko vzniku civilizačných ochorení. Najčastejšie ide o srdcové choroby, zvýšený cholesterol či vysoký krvný tlak.

Top 6 potravín s najvyšším obsahom živínc

Nezabúdajte: Pri výbere sa vždy zamerajte na obsah jednotlivých zložiek. Najviac odporúčané sú tie čokolády, ktoré obsahujú viac ako 85 % kakaa.

Vaječné žĺtky

Hovorí sa, že vajíčka sa skutočne oplatí konzumovať a obzvlášť vaječné žĺtky. Nachádza sa v nich množstvo živín, vitamínov a minerálov. Vaječné žĺtky majú aj antioxidačné účinky, ktoré chránia zrak a znižujú riziko vzniku očných ochorení. Medzi tie patrí napríklad šedý zákal.