Zinok: Všetko, čo potrebujete vedieť

Medzi dôležité živiny ľudského tela patrí aj zinok. Telo si ho nevie vyprodukovať samé a preto je potrebné, aby ste ho prijímali cez výživové doplnky alebo potraviny. To, ako na to, si povieme v tomto článku. Taktiež sa dozviete o najväčších benefitoch zinku, vrátane jeho najdôležitejších funkcií.

Prečo je zinok pre ľudské telo tak potrebný? Vyžaduje sa pre veľké množstvo procesov, ktoré zahŕňajú napríklad rôzne imunitné funkcie, hojenie rán, správny rast a vývoj či expresiu génov. Zinok podporuje aj syntézu DNA, bielkovín alebo enzymatické reakcie. Keďže si túto dôležitú živinu telo nevie vyprodukovať samé, mali by ste ju prijímať prostredníctvom určitých potravín a výživových doplnkov.

Zinok sa prirodzene nachádza v rastlinách a živočíšnych produktoch. Ak by sme mali byť konkrétnejší, ide o potraviny, ako napríklad múka na pečenie, raňajkové cereálie alebo cereálne tyčinky. Tiež je možné užívať výživové doplnky. V takejto situácii by ste si však mali dať dobrý pozor na zloženie. Nie všetky produkty sú totiž skutočne tak účinné. Preto sa pri kúpe zinkových doplnkov zamerajte najmä na zloženie a efektivitu. Môžete si pozrieť aj recenzie zákazníkov, ktorí daný produkt už vyskúšali.

Zinok_Všetko, čo potrebujete vedieťa

Okrem iného, určite sa pri kúpe výživových doplnkov neoplatí šetriť. Vo väčšine prípadov platí, že cena je súmerná s kvalitou. Samozrejme, nemusíte dať za tieto produkty celý svoj majetok. Na trhu nájdete aj lacnejšie produkty, ktoré sú kvalitné. Všetko záleží od zloženia a v neposlednom rade výrobcu.

Aké sú najväčšie benefity zinku?

Zinok je dôležitá živina, ktorá sa v tele zúčastňuje mnohých fyziologických procesov. Platí, že ide o druhý najhojnejší stopový minerál v ľudskom tele. Prvé miesto už patrí železu. Zaujímavosťou tiež je, že tieto hlavné minerály sa nachádzajú v každej telovej bunke. Vďaka tomuto faktu sa zúčastňujú fyziologických funkcií mnohých orgánov.

Prečo by ste mali zinok prijímať v dostatočnom množstve? Dôležitý je pre aktivitu enzýmov. Ide o viac než 300 fermentov tohto druhu. Zinok dokáže zlepšiť funkcie trávenia, metabolizmu a zúčastňuje sa aj neurologických procesov. Môže podporiť tvorbu a vývoj imunitných buniek, pričom je zásadným minerálom aj pre produkciu bielkovín.

Dokáže znížiť riziko vzniku ochorení

O zinku je už dlhé roky známe najmä to, že dokáže výrazne znížiť riziko vzniku rôznych ochorení. Najčastejšie ide o choroby, ktoré sa už, takpovediac, spájajú s pribúdajúcim vekom. Môže ísť o pneumóniu, infekcie, ale aj degenerácie kostí alebo kĺbov.

Za najväčšie faktory vzniku týchto ochorení sa považuje oxidačný stres, a tiež znížená imunita. Zinok podporuje aktivitu T – buniek, ktoré ochraňujú telo pred možnou infekciou. Okrem iného, ľudia, ktorí užívajú tento minerál v podobe doplnku potvrdili, že dokážu lepšie zvládať chrípku, a tiež majú posilnené duševné zdravie.

Zinok_Všetko, čo potrebujete vedieťb

Môže urýchliť hojenie rán

Možno ste už neraz počuli o tom, že zinok sa používa aj v zdravotníctve. Najčastejšie ide o vredy, popáleniny a poranenia. Tento minerál má totiž veľmi dôležitú rolu pri imunitnej a zápalovej reakcii. V dôsledku týchto funkcií je nevyhnutný pre dokonalé zahojenie rany. Uskutočnila sa aj štúdia, kde boli ľudia, ktorí mali diabetické vredy na nohách. Tým pacientom, ktorým bol podávaný zinok, sa po niekoľkých týždňoch výrazne zlepšil stav a vzniknuté vredy sa zmenšili.

Podporuje stav pokožky

Akné je kožné ochorenie, ktoré poháňa zvýšená tvorba kožného mazu, zmnoženie baktérií a vznik zápalu. Zinok dokáže toto ochorenie znížiť tým, že zredukuje zápal a spomalí rast baktérií. Zároveň potláča aj aktivitu mazových žliaz. V dnešnej dobe sa tento minerál pridáva aj do kozmetických prípravkov. Ich úloha je tak zredukovať nedokonalosti na tvári a zároveň si plniť aj svoje funkcie.