Užívanie kolagénových doplnkov a jeho najväčšie výhody

Za najhojnejší proteín v ľudskom tele sa považuje kolagén. Ten má za úlohu viacero funkcií, bez ktorých by sme sa rozhodne nezaobišli. Je hlavnou zložkou spojivových tkanív, zabezpečuje štruktúru pokožky a posilňuje kosti.

Kolagén je proteín, ktorý je nevyhnutný pre šľachy, väzy, kožu a svaly. Hovorí sa, že jeho produkcia výrazne klesá už po 25. roku života. Čím je človek starší, tým menej kolagénu má v tele. Aj to je dôvod, prečo sa s narastajúcim vekom častejšie vyskytujú ochorenia pohybového ústrojenstva, vrásky na pleti alebo zhoršenia stavu kostí.

V súčasnosti sú vyrábané doplnky stravy, ktoré obsahujú kolagén. Odporúča sa ich užívať z nasledujúcich dôvodov.

Zmiernenie bolesti kĺbov

Veľké množstvo starších ľudí trpí bolesťami kĺbov. Je to spôsobené tým, že produkcia kolagénu v ich tele už nie je taká, aká by po správnosti mala byť. Tento dôležitý proteín napomáha pri udržaní integrity chrupavky. Práve tá chráni samotný kĺb. Ak je kolagénu málo, vznikajú aj rôzne degeneratívne ochorenia kĺbov, medzi ktoré patrí napríklad osteoartritída, artróza alebo reuma.

Užívanie kolagénových doplnkov a jeho najväčšie výhodya

Je pochopiteľné, že týmto chorobám sa chce každý vyhnúť. Nie je totiž nič nezvyčajné, že sa objavia aj u mladších ročníkov. Preto sa odporúča preventívne užívať kolagénové doplnky. V mnohých zahraničných štúdiách sa totiž dokázalo zníženie bolesti kĺbov a prejavov degeneratívnych porúch. Kolagénové doplnky dokážu znížiť zápal a zároveň zlepšiť funkcie kĺbov.

Zlepšuje zdravie pokožky

Hlavná zložka pokožky je práve kolagén. Ak by ste ho mali nedostatok, mohlo by sa to prejaviť napríklad na vyššom výskyte vrások, pričom by bola vaša pleť suchá a citlivá. Preto sa odporúča užívanie kolagénových doplnkov. Tie zabezpečujú posilnenie pleti. Dodajú jej pružnosť a najmä hydratáciu.

Pri pravidelnom užívaní týchto produktov tiež dochádza k poklesu tvorby vrások, pričom sa postupne uhladzujú. Existujú tiež vedecké štúdie, ktoré potvrdili, že kolagénové doplnky môžu slúžiť aj ako prevencia vzniku akné a iných nedokonalostí.

Prevencia osteoporózy

Kosti sú z veľkej miery vyrobené z kolagénu. Ten im dáva jasnú štruktúru, a tiež zachováva ich funkciu. Pri poklese produkcie kolagénu dochádza ku zmenšeniu kostnej hmoty. Nízka hustota kostí je typická pre ochorenie, akým je osteoporóza. Táto choroba sa vyznačuje zvýšeným rizikom lámania kostí. Ako prevencia môžu slúžiť aj kolagénové výživové doplnky. V tomto prípade je ideálna kombinácia vápnika a kolagénu.

Vhodné aj pre športovcov

Ľudia, ktorí sa vystavujú každodenne vysokej fyzickej námahe, by mali užívať kolagénové doplnky preventívne. Ich kĺby, kosti a väzivá sa totiž často opotrebúvajú. Aby sa športovci vyhli zraneniam a ochoreniam, mali by do tela kolagén istým spôsobom dodať. Áno, tento proteín sa nachádza aj prirodzene v potravinách, no nie v takej miere, ako v doplnkoch výživy. Okrem iného, štúdie naznačujú, že kolagén môže napomôcť aj pri náraste svalovej hmoty. To nejedného športovca rozhodne poteší.

Užívanie kolagénových doplnkov a jeho najväčšie výhodyb

Podporuje zdravie srdca

V súčasnosti sú veľmi časté kardiovaskulárne ochorenia. Tie sa spájajú s nezdravým životným štýlom, ale jedným z faktorov môže byť aj nedostatok kolagénu v tele. Ak chcete týmto ochoreniam predísť, začnite s užívaním kolagénových doplnkov. Tie poskytujú podporu tepnám a krvným cievam. Ako dobre viete, zúženie tepien často vedie práve k ateroskleróze. Ide o závažné ochorenie, z ktorého môže vzniknúť infarkt alebo mozgová príhoda.

Ak chcete, aby bolo vaše srdce zdravé, neváhajte užívať kolagénové doplnky. Pri výbere rozhodne nešetrite a radšej zainvestujte viac. Vždy sa najskôr zamerajte na zloženie a účinky, aby ste si vybrali doplnok stravy, ktorý bude skutočne kvalitný.

Screenshot 2022-08-21 at 13-30-25 Superstrava Super Collagen 3PACK 3 x 350g - Superstrava.sk - staráme sa o Vaše zdravie

⇒ Odporúčame: Super Collagen 3PACK ⇐