Prekyslenie organizmu: Aké komplikácie môže spôsobiť?

Čo sa týka prekyslenia organizmu, z dlhodobého hľadiska môže ísť o veľmi vážny stav. Dôsledkom prekyslenia totiž môžu vznikať rôzne zdravotné komplikácie, vrátane fraktúr vo vyššom veku. Najčastejšie sa jedná o zlomeninu bedrového kĺbu. Aké ďalšie komplikácie dokáže spôsobiť prekyslenie organizmu?

Prekyslenie organizmu je v súčasnosti veľmi častým javom. Dokáže oslabovať celý organizmus, a tiež telesné systémy. Prekyslenie totiž v tele vytvára prostredie, ktoré je ideálne na rozvoj a množenie chorôb rôzneho druhu. Takto vzniknuté prostredie je v protiklade s tým, kedy je v tele optimálne pH.

V takej situácii fungujú správne všetky telesné systémy, pričom je organizmus odolný voči patogénom a vzniku infekcií. Zdravé telo obsahuje alkalické rezervy, ktoré sa aktivujú pri potrebách neutralizácii kyselín.

Keď sa však tieto alkalické rezervy vyčerpajú, organizmus ostane oslabený. Prekyslenie organizmu však nie je žiadnou novinkou. Už v roku 1933 newyorský lekár Howard tvrdil, že všetky choroby v tele sú spôsobené kumuláciou kyselín v organizme.

Hodnota pH a jej charakteristika

Skratka slova pH znamená v preklade potenciál vodíka. Ten vyjadruje kyslosť alebo naopak zásaditosť. V tomto prípade existujú hodnoty od 0 do 14. Ak je pH nižšie ako 7 je kyslé. Keď je hodnota vyššia ako toto číslo, pH je zásadité a keď sa rovná 7, označujeme ho ako neutrálne. Čo sa týka organizmu, ten sa snaží neustále vyrovnávať pH v tele, ak je však raz táto rovnováha narušená, dochádza ku vzniku mnohých komplikácií.

Prekyslenie organizmu Aké komplikácie môže spôsobiťa

Aké komplikácie môžu vzniknúť?

Zdravé telo je schopné vstrebávať živiny a minerály. K tomu však dochádza len v situácii, že pH je v rovnováhe. To znamená, že ideálna hodnota je 7,4. Ak sa toto číslo viac odchyľuje, dochádza ku komplikáciám. Ide najmä o zníženie funkcie enzýmov rôzneho druhu. Keď je organizmus prekyslený, prijaté živiny nedokáže telo spracovať a správne ich využiť. Zachovať ideálne pH v tele však nie je nič jednoduché. Toto všetko je ovplyvňované kyselinotvornými procesmi, potravinami a nápojmi.

Dlhodobé prekyslenie organizmu môže spôsobiť komplikácie, ako napríklad priberanie, vznik obezity alebo cukrovky. U človeka sa vyskytuje znížená imunita, obličkové kamene či predčasné starnutie. Vo vyššom veku vzniká osteoporóza, pre ktorú je charakteristické postupné rednutie kostí. Časom sa tak zvyšuje riziko zlomeniny. Nastupuje aj bolesť kĺbov, väčší výskyt kyseliny mliečnej a chronická únava. Narúša sa tiež kardiovaskulárna sústava a funkcie pečene či iných orgánov.

Prekyslenie organizmu Aké komplikácie môže spôsobiťb

Príčiny vzniku prekyslenia

Pravdepodobne vás zaujíma najmä to, ako prekyslenie organizmu môže vzniknúť. Dôvodov je veľa, no medzi hlavné príčiny patrí najmä konzumácia určitých potravín. Práve západná strava je bohatá na kyselinotvorné suroviny. Medzi tie patrí hlavne mäso, mliečne výrobky, vajcia.

Ak chcete predchádzať prekysleniu organizmu potravinami, mali by ste uprednostniť konzumáciu zeleniny a ovocia. Práve tieto suroviny sú bohaté na zásadotvorné zložky, ktoré telo potrebuje. V súčasnosti je tiež veľmi častá konzumácia priemyselne spracovaných jedál. Tie sa pripravujú najmä z bielej múky a rafinovaného cukru. Tiež sa neodporúča konzumovať sladené nápoje a kávy. Obmedziť by ste mali aj užívanie liekov a umelých sladidiel, pokiaľ to je, samozrejme, možné.

Prekyslenie tela totiž núti organizmus spotrebovať zásoby vápnika, sodíka a draslíka zo životne dôležitých orgánov. Aj dôsledkom tohto je organizmus a telesné funkcie maximálne oslabené a vznikajú rôzne ochorenia. O vyčerpaní tela však dlhé roky nemusíte ani vedieť, preto si vždy dávajte pozor na to, čo konzumujete.