Aké sú výhody horkej čokolády? Toto sú tie najvýznamnejšie!

Čokoláda v súčasnosti patrí medzi tie najviac obľúbené potraviny. Rozhodne sa však niet čomu čudovať. Lahodná chuť čokolády je jednoducho nenahraditeľná. V tomto článku si povieme niečo o tej horkej.

Vo všeobecnosti platí, že čokoláda sa rozdeľuje na viacero druhov. Ide napríklad o mliečnu čokoládu, bielu alebo horkú. Čo sa týka horkej čokolády, ľudia ju buď zbožňujú, alebo jednoducho neznášajú. Do ktorej skupiny patríte vy? Nech už je to akokoľvek, v tomto článku sa môžete dočítať niečo o najväčších benefitoch horkej čokolády, o ktorých ste možno doposiaľ ani nepočuli.

Vysoký obsah živín

Možno by ste neverili, no horká čokoláda obsahuje skutočne veľké množstvo živín. Samozrejme, záleží aj od konkrétnej čokolády a výrobcu. To sa totiž odlišuje rozličným obsahom kakaa. Vo všeobecnosti však platí, že horká čokoláda obsahuje kakaový prášok, maslo a cukor.

Tým to však rozhodne nekončí. Pri zakúpení skutočne kvalitnej horkej čokolády prijímate aj zdraviu prospešné látky. Ide napríklad o polyfenoly. Zaujímavosťou je, že práve horká čokoláda obsahuje viac prospešných látok tohto typu ako napríklad zelený čaj. Okrem iného, horká čokoláda môže obsahovať aj flavanoly, kofeín, tryptofán či teobromín.

Aké sú výhody horkej čokolády Toto sú tie najvýznamnejšiea

Znižuje krvný tlak

Horká čokoláda sa v súčasnosti odporúča konzumovať aj z toho dôvodu, že vďaka vysokému obsahu živín priaznivo pôsobí na zdravotný stav. Je dokázané, že znižuje krvný tlak, pri čom zlepšuje aj prietok krvi. Dôkazom toho sú vedecké štúdie, ktoré prebiehali v zahraničí, pod dohľadom tých najväčších odborníkov.

Ako dobre viete, vysoký krvný tlak je veľmi nebezpečný, pretože dochádza ku zvýšenej námahe srdca. Dôsledkom toho môžu byť kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi časté. Ľudia, ktorí trpia vysokým krvným tlakom sa liečia tabletkami, avšak skvelou prevenciou môže byť práve horká čokoláda.

Prevencia srdcových ochorení

Za najčastejšie civilizačné ochorenia sa považujú práve tie kardiovaskulárne. Je totiž dokázané, že horká čokoláda znižuje LDL cholesterol, ktorý je zlý a negatívne pôsobí na zdravie človeka. Ak by sme to však mali brať z toho dlhodobého hľadiska, znamená to, že bude dochádzať k menšiemu usádzaniu zlého cholesterolu v cievach.

Vďaka tomu nedôjde k upchatiu, ani k infarktu myokardu. Klinické štúdie z mnohých krajín dokazujú, že skutočne došlo k výraznému poklesu výskytu srdcových ochorení u ľudí, ktorí konzumovali horkú čokoládu pravidelne.

Aké sú výhody horkej čokolády Toto sú tie najvýznamnejšieb

Zlepšuje myslenie

Pravdepodobne ste už neraz zažili ťažký deň. Čakala vás skúška, poprípade pracovný pohovor a vy ste už nevedeli, čo máte od stresu robiť? V tom prípade máme pre vás riešenie. Je dokázané, že existujú potraviny, ktoré zlepšujú pamäť a myslenie. Výnimkou nie je ani horká čokoláda. Ak si teda dáte kocku čokolády pred ťažkým dňom, robíte dobre.

Dokáže totiž podporiť funkcie mozgu a koncentráciu. Okrem iného, obsah kakaa v horkej čokoláde má priaznivý vplyv aj u starších ľudí. Môže zlepšiť verbálnu plynulosť a sústredenie.

Ochrana pred slnkom

Leto je už skoro za rohom a vy premýšľate nad tipmi, ako sa chrániť pred priamym slnečným žiarením? Samozrejme, opaľovacie krémy by vám chýbať nemali. Taktiež je však potvrdené, že horká čokoláda je skvelým riešením pre vašu pokožku. Flavanoly, ktoré obsahuje, chránia pokožku pred poškodením, zlepšujú prekrvenie a pleť hydratujú.

Preto, ak plánujete dovolenku pri mori, zakomponujte väčšiu konzumáciu horkej čokolády. Mnohé štúdie už tieto jedinečné účinky potvrdili, avšak u každého človeka to môže vplývať inak.

Preto neváhajte a zaraďte do svojho jedálnička viac tmavej čokolády. Stačí vám pár kociek denne a zdravotné benefity sa dostavia takmer ihneď.

4061_superstrava-super-chocolate

⇒ Odporúčame: Super Chocolate ⇐