Aké sú najväčšie benefity lososa? Tieto vás prekvapia!

Nie nadarmo sa hovorí, že konzumácia rýb sa oplatí. Medzi najchutnejšie potraviny tohto druhu patrí práve losos. Toho si môžete pripraviť na rôzne spôsoby, pričom si zachováva svoju jedinečnú chuť a všetky prospešné látky.

 Prečo by ste mali lososa zakomponovať do svojho jedálnička napríklad vo forme domáceho poké? Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade ide o rybu, ktorá je veľmi lahodná. Niektorým ľuďom z rýb chutí napríklad len losos. Ak teda hľadáte potravinu, ktorá je zdravá a zároveň ulahodí vašim chutiam, losos je to pravé riešenie pre vás.

Losos obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamín B12, bielkoviny, minerály a iné živiny, ktoré sú prospešné zdraviu. Ak budete lososa konzumovať na pravidelnej báze, zvýšite si tak prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, Alzheimerovej choroby a ďalších civilizačných ochorení. Veľké množstvo ľudí nekonzumuje ryby z toho dôvodu, že im nechutia alebo sa obávajú ortuti, ktorá sa môže v rybe nachádzať. Čo sa však týka lososa, výskyt ortuti a iných toxínov je skutočne minimálny až žiadny.

V nasledujúcich riadkoch tohto článku si povieme niečo o tom, aké benefity losos prináša. O niektorých ste možno už vedeli, no niektoré môžu byť pre vás novinkou. Poďme sa na to pozrieť...

Prispieva k zdraviu mozgu

Vedeli ste o tom, že omega 3 mastné kyseliny sa používajú najmä v rámci výživových doplnkov? Tie slúžia aj na zlepšenie psychických porúch a ochorení, ako napríklad Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba. Mnohé štúdie dokázali, že konzumácia lososa skutočne prispieva k zdraviu mozgu.

Aké sú najväčšie benefity lososa Tieto vás prekvapiaa

Dokonca, losos sa odporúča aj pre tehotné ženy. Tie by mali jesť lososa pravidelne, pretože to môže ovplyvniť funkcie a myslenie u ich detí. Táto lahodná ryba tak dokáže pomôcť pri vývoji mozgu plodu, pričom zlepšuje aj jeho zdravie. Ak budú tehotné ženy jesť lososa pravidelne, ich deti sa v budúcnosti môžu lepšie učiť a zapamätať si viac vecí. Túto jedinečnú rybu sa však odporúča dávať aj deťom, ktoré sú v rastovom období. Práve vtedy totiž losos dokáže podchytiť ADHD a zlepšiť aj myslenie a učenie ratolestí.

Udržuje zdravé srdce

Obsah živín v lososovi zaručuje skutočne priaznivé vlastnosti. Kombinácia omega 3 a 6 mastných kyselín dokáže zlepšiť zdravie srdce. Losos totiž môže znížiť zápal tepien, a tiež hladinu cholesterolu. Práve zápal a vysoký cholesterol totiž patria medzi najčastejšie faktory vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Losos obsahuje aj draslík, ktorý dokáže udržiavať normálnu hladinu krvného tlaku. V dnešnej dobe je práve vysoký krvný tlak faktor, ktorý výrazne oslabuje srdce a jeho funkcie. U ľudí s hypertenziou tak častejšie vzniká infarkt myokardu alebo ischémia srdca. Ak budete jesť lososa pravidelne, môže zvýšiť prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, ale aj mozgovej mŕtvice alebo vysokého krvného tlaku.

Aké sú najväčšie benefity lososa Tieto vás prekvapiab

Losos ako prírodný antioxidant

Ak chcete podstúpiť detox, nemusíte hneď siahať po výživových doplnkoch. Výborným riešením je totiž aj losos, ktorý obsahuje vysoko kvalitné zložky. Práve táto lahodná ryba pôsobí v tele aj ako akýsi antioxidant.

Vďaka týmto vlastnostiam losos podporuje vylučovanie škodlivých látok von z tela, dôsledkom čoho sa zvyšuje u človeka aj imunita. Dokáže totiž predchádzať mnohým civilizačným ochoreniam, vrátane tých zápalových alebo neurodegeneratívnych.

Skvelé riešenie pri chudnutí

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí zaoberá chudnutím, pričom hľadajú vhodné potraviny. Losos patrí medzi ryby, ktoré pri chudnutí skutočne dokážu pomôcť. Táto jedinečná potravina má totiž veľké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre zdravie človeka. Nielen počas chudnutia, ale aj celkovo.