Mikroživiny: Ich charakteristika, funkcie a výhody

Počuli ste už niekedy o mikroživinách? Pravdepodobne neraz. Ide o skupinu látok, ktorá sa vyznačuje priaznivými vlastnosťami v rámci zdravia. Mikroživiny totiž zahŕňajú vitamíny a minerály. Tie telo potrebuje prijímať neustále.

Vitamíny sú pre ľudský organizmus priam nevyhnutné. Zabezpečujú tvorbu energie, zúčastňujú sa mnohých imunitných funkcií a v neposlednom rade sú potrebné aj pre zrážanlivosť krvi. Mikroživiny obsahujú aj pomerne vysoké množstvo minerálov.

Akú úlohu majú tieto látky? V prvom rade ide o zabezpečenie zdravého rastu, vývinu kostí a rovnováhy tekutín v ľudskom tele. O mikroživinách je v súčasnosti veľmi malá informovanosť. Avšak, pre telo sú tieto látky veľmi dôležité. Aké sú ich funkcie?

Čo sú mikroživiny?

Keď sa povie pojem ,,mikroživiny“, každý si pod tým predstaví látky, ktoré sú pre telo vyživujúce. Nuž, predsa len na tom niečo bude. Ide totiž o označenie vitamínov a minerálov. Naopak, makroživiny v sebe zahŕňajú tuky, sacharidy a bielkoviny. Keďže ľudské telo potrebuje menej vitamínov a minerálov, ako týchto látok, mikroživiny sa preto označujú ako ,,mikro“.

Vitamíny a minerály sa získavajú z potravín alebo výživových doplnkov. Telo si ich jednoducho nevie vyprodukovať samé. Aby ste si zabezpečili dostatočný príjem mikroživín, mali by ste konzumovať čo najviac pestré jedlá. V každej potravine sa totiž nachádza iné množstvo vitamínov a minerálov.

Mikroživiny Ich charakteristika, funkcie a výhodya

Druhy mikroživín a ich funkcie

Vitamíny a minerály sa vo všeobecnosti delia do štyroch základných skupín. Ide o vitamíny rozpustné vo vode, vitamíny rozpustné v tukoch, makrominerály a stopové minerály. Aké funkcie a vlastnosti majú tieto skupiny?

Vitamíny rozpustné vo vode

O vitamínoch rozpustných vo vode je známe, že pri nadmernej konzumácii dochádza k ich vyplaveniu pomocou moču. Do tejto skupiny patria napríklad nasledujúce vitamíny:

  • Vitamín B1: Dodáva telu potrebnú energiu prostredníctvom premeny živín
  • Vitamín B2: Je nevyhnutný pre správnu funkciu buniek, metabolizmu tukov a tvorbu energie
  • Vitamín B3: Zabezpečuje dodanie energie z potravy
  • Vitamín B5: Jeho funkciou je syntéza mastných kyselín
  • Vitamín C: Je potrebný na tvorbu kolagénu a neurotransmiterov

Mikroživiny Ich charakteristika, funkcie a výhodyb

Vitamíny rozpustné v tukoch

Tento druh vitamínov nie je vo vode rozpustný. Najlepšie sa vstrebáva spolu so zdrojom tukov. Po konzumácii sa tieto vitamíny uložia v tukových tkanivách, prípadne v pečeni a slúžia na ďalšie použitie.

  • Vitamín A: Za úlohu má podporiť funkcie videnia a orgánov
  • Vitamín D: Napomáha pri vstrebávaní vápnika, podpore imunity a raste kostí
  • Vitamín E: Pôsobí ako antioxidant, vďaka čomu dokáže zvýšiť imunitu
  • Vitamín K: Je nevyhnutný pre správny vývoj kostí a zrážanie krvi

Makrominerály

Aby mohli makrominerály plniť všetky dôležité funkcie v tele, je ich potrebné prijímať vo väčšom množstve. Nasledovné minerály sú pre telo priam nevyhnutné:

  • Vápnik: Zabezpečuje správnu funkciu kostí a zubov
  • Horčík: Je nevyhnutný pre mnohé enzýmové reakcie
  • Sodík: Udržiava krvný tlak v norme a napomáha pri rovnováhe tekutín

Stopové minerály

Dôležité funkcie v tele majú aj stopové minerály. V porovnaní s makrominerálmi sú však potrebné v menšom množstve. Toto sú niektoré z nich:

  • Železo: Zásobuje svaly kyslíkom a napomáha pri tvorbe niektorých hormónov
  • Zinok: Je nevyhnutný pre správny rast, hojenie rán a imunitné funkcie
  • Selén: Podporuje zdravie štítnej žľazy a ochraňuje organizmus pred oxidačným poškodením

Prijať všetky tieto mikroživiny z bežnej stravy môže byť náročné. Práve preto je vhodné dopĺňať ich do tela aj prostredníctvom kvalitných výživových doplnkov.

⇒ Odporúčame: Výživové doplnky ⇐