Repkový vs. olivový olej: Ktorý je z hľadiska zdravia výhodnejší?

Tak, ako každý človek, pravdepodobne aj vy v kuchyni trávite množstvo času. Aké suroviny pri varení používate? Myslíte na ich zloženie a účinky? Ak je vaša odpoveď nie, robíte chybu. Všetky produkty, ktoré pridávate do varenia by mali mať priaznivé účinky na vaše zdravie.

Medzi najväčšie dilemy patrí práve výber oleja. Repkový alebo olejový? V tomto prípade platí, sto ľudí, sto chutí. Každý má iný názor a niekomu viac vyhovuje pridávať do varenia repkový, inému olivový olej. Predtým, ako sa rozhodnete pre kúpu oleja, prečítajte si náš článok. Prinášame vám totiž základné rozdiely medzi týmito olejmi, ich výhody a tiež zdravotné účinky.

Olivový olej: Je skutočne zdravší?

V súčasnosti sa olivový olej považuje za zdravší. Je tomu naozaj tak alebo je to len zaužívané? Nuž, pravdepodobne si to ľudia spájajú s tým, že ide o tuk najvyššej kvality. Používa sa ako základ pre stredomorskú stravu. Ako dobre viete, ľudia, ktorí sa stravujú takýmto jedlom, sa dožívajú skutočne dlhé roky.

Aj dnes platí, že olivový olej je významným prvkom pre vyváženú stravu. To, či je však zdravší, ako repkový olej, je náročná otázka. Repkový olej bol totiž vždy označovaný ako ten ,,menej zdravý´´. V súčasnosti však existujú štúdie, ktoré potvrdili jeho priaznivé účinky a dá sa povedať, že svojimi hodnotami sa približuje k tak často ospevovanému olivovému oleju.

repkovy_vs_olivovy_olej_superstrava_a

Prevencia civilizačných ochorení

Repkový a olivový olej majú aj niečo spoločné. Tým je obsah výživných látok, ktorých kombináciou je možné dosiahnuť aj prevenciu civilizačných ochorení. V tomto prípade ide najmä o kardiovaskulárne choroby, ktoré sú pre ľudí veľmi nebezpečné. Áno, prevenciu ochorení nemusí zabezpečiť len olivový, ale aj repkový olej. Preto používajte tieto oleje pravidelne a pridávajte ich do vašej stravy. Najlepšie bude, ak ich budete často obmieňať. Zabezpečíte si tak prísun všetkých dôležitých látok.

Repkový olej a jeho prednosti

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo by v niektorých smeroch mohol byť repkový olej lepší ako ten olivový? Dôvodom môže byť napríklad aj jeho zloženie. Repkový olej totiž obsahuje výrazne viac omega 3 – mastné kyseliny. Dokonca, oproti olivovému oleju je to až 10 - krát viac, čo rozhodne stojí za pozornosť. V bežnej strave sú omega 3 – mastné kyseliny zastúpené vo veľmi malom množstve. Preto ich je potrebné doplniť práve prostredníctvom olejov.

Vedeli ste, že: Repkový olej sa vyznačuje aj vysokým obsahom omega 6 – mastných kyselín? Okrem iného, vyniká aj optimálnym pomerom týchto látok, a to práve z hľadiska výživy. Omega 3 – mastné kyseliny a omega 6 – mastné kyseliny sú v repkovom oleji v pomere 2:1.

Ako vzniká repkový olej?

Výroba repkového oleja je veľmi zaujímavá, preto sme sa rozhodli spomenúť ju aj v tomto článku. Repkový olej sa získava práve zo semien repky. Tie sa najskôr drvia, vďaka čomu dochádza k rýchlejšiemu získaniu tukov. Jednotlivé semienka sa následne pražia v špeciálnych ohrievačoch, ktoré sú na to určené. Posledným bodom je niekoľkonásobné vymývanie oleja priamo zo semien.

Takýto olej sa už môže používať, poprípade pokračuje v ďalšej výrobe a tým je proces očistenia. Potom sa už olej len odvodňuje a odkysľuje. Dôležité je však povedať, že počas celého tohto procesu sú všetky výživné látky maximálne zachované.

repkovy_vs_olivovy_olej_superstrava_b

Repkový alebo olejový?

Tak a tu sa dostávame k záveru článku. Repkový a olivový olej sú produkty, ktoré sú si veľmi podobné. Aj keď sa doteraz hovorilo, že olivový olej je zdravší, v niektorých smeroch ho repkový ďaleko predbieha. My odporúčame tieto oleje striedať, aby ste našli rovnováhu a boli vám doplnené všetky dôležité živiny.