Konzumácia banánov sa oplatí: Toto sú najčastejšie dôvody

Medzi najobľúbenejšie druhy ovocia patria banány. Jesť ich môžete len tak, poprípade z nich môžete upiecť koláč. Raz – dva sa ošúpu a rýchlo dokážu človeka zasýtiť. Vďaka tomu si získali obrovskú priazeň. Dôvodov je však oveľa viac.

Banán svojím pôvodom pochádza z Ďalekého východu. Toto ovocie bolo možné pestovať aj v Afrike či Južnej Amerike. Jednoducho všade tam, kde sa nachádzala vlhká a zároveň teplá oblasť. Sú to ideálne podmienky pre pestovanie banánov.

Banánovník rastie približne jeden a pol roka. Počas tejto doby na ňom vyrastie viac ako 200 plodov. Následne sa banány zbierajú nezrelé a dopravujú sa do celého sveta. Až v čase, keď dozrejú, putujú na pulty do obchodov, kde si ich môžete zakúpiť. Jesť banány sa však skutočne oplatí. V nasledujúcich riadkoch si povieme najčastejšie dôvody, prečo.

Vysoký obsah vitamínov

Nie nadarmo sa hovorí, že ovocie a zeleninu by ste mali konzumovať pravidelne, najlepšie každý deň. Aj banány totiž obsahujú látky plné živín. Okrem iného, jeden banán má v priemere 105 kalórií a skladá sa najmä z vody a sacharidov. Obsahuje aj horčík, draslík, vlákninu, vitamín A, B6, B9 a vitamín C.

Konzumácia banánov sa oplatí Toto sú najčastejšie dôvodya

Vo všeobecnosti platí, že banány majú málo bielkovín a zároveň takmer žiadny tuk. Preto toto ovocie obľubujú aj športovci, ktorí potrebujú do tela rýchlo dodať sacharidy.

Udržuje zdravé srdce

Banány obsahujú vo veľkom množstve draslík. Ide o minerál, ktorý zabezpečuje správnu funkciu srdca. Pod kontrolou má napríklad krvný tlak, ktorý vo veľkej miere dokáže znížiť. Ľudia, ktorí jedia banány pravidelne majú až o 27 % nižšie riziko vzniku srdcových ochorení, čo je skutočne veľmi okúzľujúce. Okrem iného, v tomto ovocí nájdete aj množstvo horčíka, ktorý v kombinácii s draslíkom dokáže zabezpečiť zdravé srdce.

Napomáha pri liečbe anémie

Anémia alebo inak povedané, chudokrvnosť, je ochorenie krvi. Pri tejto chorobe dochádza k vyššiemu poklesu červených krviniek alebo hemoglobínu v krvi. Pýtate sa, na čo sú v tomto smere dobré banány? Nuž, odpoveď je jednoduchá. Obsahujú totiž množstvo železa, ktoré je potrebné dodať do tela, obzvlášť pri ochoreniach tohto typu. V opačnom prípade ľudí trápi únava, bledosť a dýchavičnosť.

Zlepšuje trávenie

Banány obsahujú vlákninu, ktorá má veľmi priaznivé účinky na tráviaci systém. Ide o látky ako je pektín a odolný škrob. Kombináciou týchto zložiek sa dosiahne zvýšená ochrana pred rakovinou hrubého čreva a tiež sa podporí produkcia prospešných baktérií pre črevá. Vďaka tomu je možné predísť bežným ochoreniam, ako je hnačka, zápcha alebo plynatosť.

Konzumácia banánov sa oplatí Toto sú najčastejšie dôvodyb

Vhodné aj pre športovcov

Športovci obľubujú banány najmä pre ich obsah minerálov. Zároveň dokážu človeka rýchlo zasýtiť a obsahujú málo kalórií. To je pre športovca to pravé orechové. Okrem iného, konzumácia banánov dokáže znížiť svalové kŕče a bolesť. Je to aj z dôvodu obsahu horčíka, ktorý na zdravie pôsobí veľmi prospešne.

Znižuje hladinu LDL cholesterolu

V súčasnosti existujú dva typy cholesterolu. LDL sa považuje za zlý a naopak, HDL je dobrý. Banány pôsobia práve na LDL cholesterol, ktorý dokážu znížiť. Okrem iného, hovorí sa, že ak sa chcete ísť najesť do rýchleho občerstvenia, mali by ste predtým zjesť banán. Ten dokáže znížiť ďalšiu tvorbu LDL cholesterolu v tele..

Na čo sa zamerať pri kúpe?

Ak si budete v obchode vyberať banány, kúpte si tie, ktoré sú pevné a žlté. Bez akýchkoľvek poškodení a hnedých škvŕn. Budete tak mať istotu, že sa vám rýchlo nepokazia. Pre viac zelené plody je zase charakteristická nevýrazná chuť a takmer žiadna aróma. Vyhnúť by ste sa mali aj banánom, ktoré majú sivý odtieň, pretože to značí o ich nesprávnom dozrievaní.