Laktobacily: Aký význam majú pre zdravie?

V súčasnosti platí tvrdenie, že nie všetky baktérie sú zdraviu škodlivé. Existujú totiž aj také, ktoré majú priaznivé účinky. Jedným z takýchto druhov sú aj laktobacily, o ktorých je však dnes veľmi malá informovanosť. Ide o baktérie mliečneho kvasenia. O nich si povieme viac práve v tomto článku, kde vám poskytneme tie najdôležitejšie informácie.

Ako môžeme prijať zdraviu prospešné baktérie? Vo väčšine prípadov sa nachádzajú v niektorých druhoch potravín, prípadne vo výživových doplnkoch. Laktobacily majú v súčasnosti obrovský význam. V prvom rade zlepšujú tráviace funkcie, sú nápomocné aj pri chudnuté a podpore stavu pokožky. Sú výborným riešením pri užívaní antibiotík. Napomáhajú totiž k posilneniu imunitného systému, čo je pri chorobe veľmi dôležité.

Prečo sú črevné baktérie nevyhnutné?

Možno by ste neverili, no črevné prostredie je veľmi rôznorodé. Nachádza sa tam totiž široké spektrum baktérií, ktoré môžu byť priaznivé, ale aj škodlivé. Práve tie škodlivé baktérie môžu byť dôsledkom vzniku zdĺhavých ochorení, organizmus môžu poškodzovať a produkovať aj toxické látky.

Naopak, tie priaznivé črevné baktérie, vrátane laktobacilov, majú za úlohu podporovať a zlepšovať zdravie človeka. Zabraňujú množeniu škodlivých baktérií, zlepšujú trávenie a posilňujú celkový imunitný systém. Zároveň tak zvyšujú aj odolnosť voči rôznym infekciám.

Laktobacily Aký význam majú pre zdravieb

Význam laktobacilov

Laktobacily majú v súčasnosti veľký význam. V prvom rade priaznivo ovplyvňujú rovnováhu črevnej mikroflóry, zabraňujú množeniu škodlivých baktérií a zlepšujú aj trávenie. Laktobacily, okrem iného, produkujú aj vitamíny B a K, znižujú riziko vzniku nádorových ochorení a zvyšujú prekrvenie črevnej sliznice. Preto, ak máte oslabenú imunitu, prípade črevné ťažkosti, laktobacily vám môžu výrazne pomôcť zlepšiť zdravotný stav.

Ak v hrubom čreve dôjde k narušeniu rovnováhy medzi baktériami, črevné prostredie môže byť škodlivé. Na rad tak prichádzajú neželané komplikácie, medzi ktoré patrí plynatosť, zápcha, hnačka, nadúvanie a kŕče. Tieto symptómy môžu častokrát vyústiť aj do závažnejších ochorení. Ide napríklad o zápal čreva, rakovinu čreva či ulceróznu kolitídu.

Čo všetko vplýva na črevné prostredie?

To, ako funguje váš črevný systém môžete z veľkej časti ovplyvniť aj vy sami. Záleží to totiž aj od toho, ako sa stravujete a akým životným štýlom žijete. Správne fungovanie a rovnováhu črevných baktérií totiž môžu narušiť napríklad hnilobné baktérie. Tie pochádzajú z mäsa, údenín, vajec a vnútorností. Takéto baktérie sa prirodzene nachádzajú aj v čiastočne pokazených potravinách. 4revnú mikroflóru môžu narušiť aj infekcie, stres, antibiotiká, alkohol či náhla zmena v stravovacích návykoch.

Práve laktobacily patria medzi prospešné črevné baktérie, ktoré dokážu napraviť pokazenú mikroflóru. Ľudské telo aj vďaka nim lepšie využije vitamíny, laktózu, ale aj vápnik. Práve kvôli tomu laktobacily pozitívne ovplyvňujú aj imunitný systém, dôsledkom čoho znižujú výskyt infekcií.

Stravujte sa zdravo

Ak chcete zvýšiť príjem prospešných baktérií, v tomto prípade laktobacilov, mali by ste siahnuť po produktoch, kde sa prirodzene nachádzajú. Ide napríklad o mliečne výrobky, ako sú biele neochutené jogurty, acidofilné a kyslé mlieko, bryndza alebo kefír. Výborným riešením sú aj zeleninové produkty. Laktobacily sa nachádzajú v nesterilizovanej kyslej kapuste alebo kvasených uhorkách.

Laktobacily Aký význam majú pre zdraviea

Vhodnou alternatívou sú aj výživové doplnky s obsahom laktobacilov. Práve v takejto podobe sú prospešné baktérie vo veľkom množstve zachovalé. Ideálnym riešením je vhodná kombinácia prirodzených potravín a výživových doplnkov. Laktobacily môžete užívať aj preventívne, na zlepšenie trávenia a posilnenie imunitného systému.

masticha-probiotics_fb

⇒ Odporúčame: Masticha Probiotics & Prebiotics ⇐