Nedostatok železa a jeho najčastejšie prejavy: Kedy by ste mali zvýšiť pozornosť?

Medzi najdôležitejšie minerály pre ľudské telo patrí bezpochyby aj železo. Má za úlohu množstvo nevyhnutných procesov, ktoré zabezpečujú správne fungovanie organizmu. Ako zdroj železa môže byť strava, poprípade rôzne výživové doplnky. Odporúčaná dávka sa odlišuje v závislosti od veku, pohlavia či zdravotného stavu.

Železo sa zaraďuje medzi esenciálne minerály, ktoré si jednoducho telo nevie vyprodukovať samé. Z tohto dôvodu je dôležité, aby ste ho prijímali zo stravy alebo výživových doplnkov. Je dokázané, že viac ako 70 % železa v tele sa nachádza práve v bielkovinách, hemoglobíne (červenom krvnom farbive) a vo svalstve (formou myoglobínu). Existuje však aj zásobná forma, ktorá sa vyskytuje napríklad v pečeni, kostnej dreni, slezine, poprípade iných dôležitých orgánoch.

Aké funkcie má železo?

Nie nadarmo sa hovorí, že železo je pre ľudské telo priam nevyhnutné. Má za úlohu množstvo dôležitých funkcií, bez ktorých by organizmus nikdy nedokázal fungovať správne. Primárnou funkciou železa je prenos kyslíka. Pre tento proces je nevyhnutný myoglobín a hemoglobín.

Nedostatok železa a jeho najčastejšie prejavy Kedy by ste mali zvýšiť pozornosťa

Ako to celé funguje? Železo, ktoré sa nachádza v hemoglobíne, viaže na seba kyslík. Následne ho rozvádza do všetkých tkanív, kde je nevyhnutný. Železo má obrovský význam aj pri cvičení. Vtedy svaly potrebujú väčšie množstvo kyslíka, ktorý je čerpaný z myoglobínu. To má súvis aj s energiou. Ak naše tkanivá nie sú dostatočne okysličené, nemôžeme tak podať optimálny výkon. Práve železo má za úlohu delenie buniek, ktoré je pre správne fungovanie nevyhnutné.

Prejavy nedostatku železa

Ak dlhodobo neprijímate železo zo stravy alebo výživových doplnkov, môže to viesť k chudokrvnosti alebo inak povedané, anémii. Počas tohto stavu dochádza k tomu, že jednotlivé orgány v tele nie sú dostatočne zásobované. Dôvodom je nedostatok hemoglobínu v krvi. Pri akých príznakoch by ste mali rozhodne zvýšiť pozornosť?

Nedostatok železa a jeho najčastejšie prejavy Kedy by ste mali zvýšiť pozornosťb

Sťažené dýchanie

Keďže železo má súvis s kyslíkom, jeho nedostatok sa môže prejaviť aj na sťaženom dýchaní. Môžete to spozorovať aj pri bežných aktivitách. Keď sa pôjdete prejsť, zacvičiť si, poprípade vyjdete niekoľko schodov a budete zadýchaní. Vtedy viete, že niečo nie je v poriadku a rozhodne by ste to mali skonzultovať s lekárom.

Zvýšená únava

Ste neustále unavení, pociťujete slabosť aj po menšej fyzickej aktivite a chce sa vám po celý čas spať? V takom prípade viete, že niečo s vašim telom nie je v poriadku a pravdepodobne nie sú vaše orgány dostatočne okysličené. Vyskúšajte zvýšiť príjem železa zo stravy alebo užívajte výživové doplnky s dostatočným obsahom tohto minerálu.

Suché a lámavé vlasy

Pri nedostatku železa dochádza aj k pomalšej tvorbe nových buniek. To sa prejavuje aj zhoršením stavu vlasov. Sú lámavé, suché a na pohľad vyzerajú ako bez života. Týka sa to však aj pokožky, ktorá je pri deficite železa výrazne bledšia a suchšia.

Ktoré skupiny ľudí sú ohrozené?

Nedostatok železa môže trápiť skutočne každého, kto prijíma tento minerál v menšom množstve. Existujú však skupiny, ktoré sú ohrozené viac. Ide napríklad o ženy, ktoré majú menštruáciu. Pri tomto procese totiž prirodzene strácajú viac krvi. Anémiou sú ohrozené aj tehotné ženy, ktoré potrebujú väčšie množstvo železa. Je to z toho dôvodu, že musia vyživovať seba, ale aj plod. Medzi ohrozené skupiny ľudí patria aj vegetariáni, darcovia krvi, poprípade deti, ktoré sú v rastovom období.

Nedostatok železa a jeho najčastejšie prejavy Kedy by ste mali zvýšiť pozornosťc

Železo sa prirodzene nachádza v červenom mäse, pečeni, rybách alebo morských plodoch. Jeho dostatočné množstvo nájdete aj vo fazuli, hrachu, tmavej čokoláde a sójových výrobkoch.