Joga ako spojenie tela a mysle: Prečo sa ju oplatí cvičiť?

Aj vy patríte medzi milovníkov športu? V tom prípade ste už pravdepodobne neraz počuli o joge. Tento šport slúži najmä na spojenie tela a mysle. Aj keď pri ňom nespálite veľa kalórií, má mnoho iných zdravotných benefitov.

V prvom rade je potrebné povedať, že jogu sa začiatočníkom odporúča cvičiť s odborníkmi v tejto oblasti. Môžete sa tak prihlásiť na rôzne kurzy a aspoň vás to prinúti cvičiť minimálne dvakrát do týždňa. Na internete tiež existuje množstvo videí, kde môžete cvičiť spolu s inými ľuďmi.

Je to na vás, no rozhodne vám odporúčame cvičiť pod dohľadom. Ak nie je joga odcvičená správne, nebude ani tak efektívna, ako by mala byť. V tomto článku sa dočítate najväčšie výhody tohto jedinečného športu, ktorých rozhodne nie je málo.

Zmierňuje stres a úzkostné stavy

V dnešnej dobe sú úzkosti, depresie a stres na dennej báze u väčšiny ľudí. Práve z tohto dôvodu sa odporúča vykonávať pravidelne nejaké z relaxačných metód. Pre každého človeka to znamená niečo iné. Pre niekoho to je prečítanie si dobrej knihy, napustenie si vane, no my vám odporúčame zacvičiť si jogu.

joga_spojenie_tela_a_mysle_a

Mnohé vedecké štúdie dosiaľ potvrdili, že joga skutočne dokáže zmierniť stres a iné úzkostné stavy. Joga znižuje hladinu kortizolu. Ide o hormón, ktorý sa tvorí pri vzniku stresu. Preto ak máte často úzkostné stavy, depresie, poprípade stres, mali by ste vyskúšať jogu. Po odcvičení sa budete cítiť skvelo a rozhodne vám to pomôže vyrovnať sa aj s tými situáciami, ktoré nie sú najľahšie.

Posilňuje srdce

O športe je všeobecne známe, že dokáže zlepšiť celkové zdravie a najmä posilniť funkcie srdca. To platí aj pre jogu. Aj napriek tomu, že nejde o kardio cvičenie, rozhodne zlepšuje zdravie srdca. Znižuje krvný tlak a pôsobí aj ako prevencia voči kardiovaskulárnym ochoreniam rôzneho druhu.

V súčasnosti je veľmi častá ischémia srdca, infarkt myokardu, poprípade aj obezita či cukrovka. Voči týmto všetkým ochoreniam pôsobí joga ako skvelá prevencia. Vedecké štúdie tiež potvrdili, že pri pravidelnom cvičení jogy dochádza aj ku zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.

Zlepšuje kvalitu spánku

Spánok je pre nás všetkých mimoriadne dôležitý. Aj to je dôvod, prečo by sme ho nemali podceniť. Ak máte akékoľvek problémy so spánkom, mali by ste urobiť všetky opatrenia pre to, aby ste jeho kvalitu zvýšili. V prípade, že by ste začali cvičiť jogu, rozhodne dôjde aj ku zlepšeniu kvality spánku. Keďže joga znižuje krvný tlak, cholesterol krvi a pôsobí aj proti úzkostným stavom, váš spánok bude rozhodne kvalitný.

joga_spojenie_tela_a_mysle_b

Naučíte sa správne dýchať

Joga je šport, ktorý prepája telo a myseľ. Aj napriek tomu, že pri tomto športe sa nejakým spôsobom príliš nezadýchate, rozhodne sa naučíte správne dýchať. Ide totiž o pomalé cviky, pri ktorých je správne dýchanie veľmi dôležité. Okrem iného, joga posilňuje aj vaše pľúca a jednoznačne to je šport, ktorý zlepší aj vaše celkové zdravie.

Flexibilita a rovnováha

Ak ste už niekedy v živote cvičili jogu, pravdepodobne viete, čo to obnáša. Ide o pomalé cviky, pri ktorých je mimoriadne dôležitá rovnováha a flexibilita. To je veľmi dobré sa naučiť, pretože vám to pomôže aj v bežnom živote, poprípade pri vykonávaní iných športov. Vaše telo bude pevnejšie a vďaka tomu sa zvýši aj váš celkový výkon a kondícia.

Veríme, že sme sa inšpirujete a jogu si zacvičíte raz za čas aj vy. Rozhodne je to skvelé riešenie na dodanie energie do tela. Dôležité je tiež povedať, že tento šport je vhodný pre všetky vekové kategórie a oba pohlavia. Preto neváhajte a vyskúšajte cvičiť jogu na pravidelnej báze aj vy. Rozhodne to neoľutujete, práve naopak.