Trápi vás vysoký cholesterol? Toto sú zaručené tipy na jeho zníženie!

Zistili vám v bežných výsledkoch krvi, že máte zvýšený cholesterol? Nemusíte sa ničoho báť, ak začnete s prevenciou čím skôr, tým to bude pre vás lepšie. Skvelá informácia je práve tá, že vy sami môžete znížiť cholesterol veľmi jednoduchým spôsobom. Nečakajte však, že to bude zo dňa na deň. Budete potrebovať veľkú dávku trpezlivosti, disciplíny a odhodlania.

Vysoká hladina cholesterolu rozhodne neznačí nič dobré. Pri neliečení môže spôsobiť aj ďalšie zdravotné komplikácie a ochorenia. Preto je dôležitá prevencia a odporúčania, ktoré si popíšeme práve v tomto článku. Najskôr si však povieme niečo o tom, aké sú dôvody vzniku vysokého cholesterolu.

Príčinou môže byť stres

Cholesterol je voskovitá látka, ktorá napomáha pri spracovaní tukov a je pre telo nevyhnutná. Ak je však obsiahnutá vo vysokej miere, dochádza ku zdravotným komplikáciám. Viete však, čo spôsobuje zvýšenie cholesterolu? Príčinou môže byť nezdravý životný štýl, ktorý je spojený aj so stresom či psychickou nepohodou. Toto sú najčastejšie dôvody, no vysoký cholesterol môže vzniknúť aj popri pridružených ochoreniach, ako je cukrovka alebo obezita.

Nezabúdajte: Okrem spracovania tukov má cholesterol aj ďalšie dôležité funkcie v tele. Podieľa sa na tvorbe hormónov, umožňuje telu tvoriť žlč, podporuje syntézu vitamínu D z pokožky a udržiava rovnováhu črevnej mikroflóry.

Základom je pestrá strava

Veľmi častým dôvodom vzniku vysokého cholesterolu je práve nezdravé stravovanie. Vyhnúť by ste sa tak s určitosťou mali potravinám, ktoré obsahujú rafinovaný cukor, množstvo tukov či nezdravých látok. Rozhodne vylúčte so svojho jedálnička polotovary alebo jedlá z fast foodu. Uprednostnite konzumovanie čerstvých potravín, najmä s vysokým obsahom vitamínov, minerálov, bielkovín či vlákniny. Jedzte čo najviac zeleniny a ovocia.

Vždy si dajte záležať na tom, aby bol váš tanier čo najviac pestrý. Obsahovať by mal veľa rôznorodých jedál plných živín. To, že máte jesť zdravo neznamená, že si nebudete môcť dopriať žiadnu sladkosť, maškrtu alebo niečo, čo možno nie je až tak zdravé, no vy máte na to chuť. Pokojne si dajte, no mali by ste poznať svoje hranice a dať si takéto potraviny len raz za čas, v obmedzenom množstve. Určite si však jedlo nezakazujte, pretože práve to by viedlo k chronickému prejedaniu.

Trápi vás vysoký cholesterol Toto sú zaručené tipy na jeho zníženiea

Užívajte kvalitné výživové doplnky

Vybrať si správny výživový doplnok z tak veľkého spektra je pomerne náročné. Ideálnym riešením na zníženie vysokého cholesterolu v krvi je pestrec mariánsky, ktorý prospieva aj zdraviu srdca. Jeho účinkov je však ďaleko viac. Má protizápalové a antioxidačné účinky, vďaka ktorým patrí medzi najobľúbenejšie výživové doplnky vôbec.

Pri výbere takýchto produktov sa však zamerajte najmä na zloženie a účinky. Určite by nemali obsahovať žiadne škodlivé látky. Okrem iného, myslite na to, že ide len o výživový doplnok, ktorý podporuje liečbu, no nenahrádza ju a tiež ani pestrú stravu. Účinky sa dostavia až pri pravidelnom a dlhodobom užívaní.

Trápi vás vysoký cholesterol Toto sú zaručené tipy na jeho zníženiec

Viac sa hýbte

Tak, ako sme si už vyššie spomínali, vysoký cholesterol vzniká aj v prípade pridružených ochorení, napríklad pri obezite. Preto by ste mali do svojej dennej rutiny zaradiť čo najviac pohybu. Nemusíte ísť hneď dvíhať ťažké váhy do posilňovne. Postačí, že sa pôjdete každý deň prejsť, prípadne si nájdete inú fyzickú aktivitu, ktorá vás bude baviť.

Ide len o to, aby ste celý deň nesedeli len pred televíziou, ale trochu sa aj hýbali. Prospeje to vašim cievam, orgánom, funkciám v tele a v neposlednom rade aj duševnej pohode, ktorá je pri prevencii vysokého cholesterolu mimoriadne dôležitá.