Chronický stres má vážne dôsledky: Ako sa ho efektívne zbaviť?

Stres je bežnou súčasťou života každého z nás. Do istej miery je zdravý, no ak prekročí hranice, môže byť pre zdravie veľmi nebezpečný. Aj napriek tomu, že stres je bežnou súčasťou človeka, môže mať aj veľmi nepriaznivé účinky. Preto je potrebné nájsť spôsoby, ako sa ho efektívne zbaviť.

Krátkodobý stres nie je nič zlé, čo by škodilo organizmu. Predsa len, ak idete na skúšku, prípadne sa chystáte mať pohovor v práci alebo prvé rande, stres je normálny. Po takejto stresujúcej udalosti zvykne sám vymiznúť. Stres však môže byť aj dlhodobý. Napríklad, keď pracujete v zamestnaní, ktoré je pre vás stresujúce, môže to na vás vplývať veľmi negatívne.

Vedeli ste, že: počas stresu sa zapája najmä časť mozgu s názvom hypotalamus? Ten aktivuje stresové hormóny, ktoré majú za úlohu spustiť charakteristickú reakciu tela, označujúcu aj ako boj alebo útek. 

Stres a jeho charakteristika

Medzi prirodzené fyzické a duševné reakcie patrí aj stres. Ide o akúsi reakciu na životné skúsenosti. Vyvolať ho môže skutočne čokoľvek - povinnosti, vzťahy, škola alebo zamestnanie. V niektorých situáciách je stres skutočne prospešný, pretože vám pomôže vyrovnať sa so zložitejšími životnými udalosťami. 

Ako sa stres prejavuje?

Telo na stres reaguje zrýchleným tepom a dýchaním. Človek sa viac potí, môže trpieť nespavosťou a podráždenosťou. Chronický stres vedie k úzkosti a depresii. Častokrát vznikajú kvôli stresu aj závažné ochorenia, medzi ktoré patria najmä tie kardiovaskulárne. Objaviť sa však môžu aj tráviace ťažkosti, cukrovka alebo napäté svaly. 

Chronický stres má vážne dôsledky Ako sa ho efektívne zbaviťa

Zbavte sa stresu

Samozrejme, treba počítať s tým, že stresu sa nedá zbaviť úplne, ale len do istej miery. V prvom rade je dôležité, aby ste prišli na spúšťače. Vďaka tomu sa vám bude stres riešiť oveľa jednoduchšie. Našťastie tiež existuje niekoľko spôsobov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa stresu rýchlo a efektívne. O ktoré ide?

Podporte svoj spánok

Máte problémy so spánkom? Neviete zaspať alebo sa často budíte počas noci? V tom prípade by ste to mali začať riešiť čím skôr. Dôvodom totiž môže byť práve stres. Ak sa ho chcete zbaviť, mali by ste si dopriať plnohodnotný a kvalitný spánok

Chronický stres má vážne dôsledky Ako sa ho efektívne zbaviťb

Neváhajte si vymeniť matrac za nový, dobre vyvetrať miestnosť, kde spíte a pred spaním nepozerajte televíziu a ani do mobilu. Uvidíte, že spánok bude vďaka týmto opatreniam určite lepší.

Užívajte výživové doplnky

V dnešnej dobe sa vyrába skutočne spektrum výživových doplnkov, ktoré vynikajú svojím zložením. Vyrábané sú tak, aby dokázali podporiť aj vašu psychickú stránku a zbaviť vás tak stresu. 

Výborným riešením je produkt s názvom HAIR MAN COMPLEX. Obsahuje spektrum prírodných zložiek, vrátane látky MSM, ktorá prináša množstvo pozitívnych účinkov. Tie má aj na chronický stres. 

Vyrozprávajte sa blízkym

Mnohí ľudia prežívajúci stres majú tendenciu uzavrieť sa do seba. To určite nie je správny postup, ako sa zbaviť stresu. Keď ho človek v sebe dusí, môže mať ešte viac negatívne účinky na zdravie. Preto, ak vás niečo trápi, neváhajte sa vyrozprávať svojím blízkym, prípadne ľuďom, ktorým dôverujete. Ak sa niekomu vyrozprávate, určite sa vám uľaví a budete pociťovať výrazne menej stresu.

Pohyb ako liek

Niektorým ľuďom najviac zaberá pohyb. Preto by ste mali cvičiť a hýbať sa pravidelne. Neváhajte sa dať na cyklistiku, beh alebo iný šport, ktorý vás bude baviť. Prídete tak na iné myšlienky, načerpáte nové sily a budete sa cítiť výrazne lepšie. 

Chronický stres má vážne dôsledky Ako sa ho efektívne zbaviťc

Nezabúdajte: V boji proti stresu pomáhajú aj relaxačné cvičenia. Na internete dnes nájdete spektrum návodov, ako ich vykonávať, preto sa neváhajte inšpirovať aj vy.