Trápi vás vysoký krvný tlak? Takto ho znížite prírodnou cestou!

Vysoký krvný tlak – problém, ktorý trápi takmer 250 000 ľudí, a to len na území Slovenskej republiky. Ide o celosvetovo rozšírený zdravotný problém, ktorý sa často prejavuje ako ,,tichý zabijak“. Jeho prejavy sa totiž nemusia prejaviť hneď, čo je pre mnohých nebezpečné. 

Tak, ako nevzniká vysoký krvný tlak zo dňa na deň, rovnako ho nedokážete za takú krátku dobu ani vyriešiť. Ide o dlhodobý proces, pričom optimálnu hladinu krvného tlaku je možné dosiahnuť prostredníctvom zdravého životného štýlu. Samozrejme, ak máte hodnoty krvného tlaku príliš vysoké, lekár vám môže nasadiť aj lieky, pričom najčastejšie ide o diuretiká, beta-blokátory alebo ACE inhibítory. Tieto lieky pomáhajú obličkám zbaviť sa nadbytočnej soli a vody, znižujú zaťaženie srdca a uvoľňujú krvné cievy tým, že ich rozširujú.

Nezabúdajte: Normálne hodnoty krvného tlaku sú 120/80 mmHg. Krvný tlak v pokoji by určite nemal presiahnuť hodnoty 130/85 mmHg. O hypertenzii môžeme hovoriť, ak hodnoty prevyšujú 140/90 mmHg.. 

Dôvody, prečo hypertenzia vzniká

Existuje viacero faktorov, ktoré prispievajú ku vzniku vysokého krvného tlaku. U každého človeka to je inak. V niektorých prípadoch ide o genetickú predispozíciu. To znamená, že ak máte v rodine niekoho, kto má hypertenziu, automaticky sa riziko vzniku zvyšuje aj u vás. Určite to však nie je pravidlo, nakoľko záleží hlavne na vašom životnom štýle.

Trápi vás vysoký krvný tlak Takto ho znížite prírodnou cestoua

Nezdravé stravovanie

Strava patrí medzi najdôležitejšie faktory vzniku vysokého krvného tlaku. Nadmerné množstvo soli v strave totiž vedie k zadržiavaniu vody v tele. To zvyšuje objem krvi a zároveň aj tlak na cievy. Negatívom je tiež konzumácia nezdravých tukov. Tie totiž prispievajú k tvorbe aterosklerózy, čo vedie k zúženiu tepien a zvýšeniu krvného tlaku. 

Stres

Trápi vás stres dlhšiu dobu a jednoducho sa ho neviete zbaviť? V tom prípade sa zvyšuje aj riziko vzniku chronických ochorení a vysokého krvného tlaku. Hormóny stresu (adrenalín a kortizol), ktoré sa uvoľňujú počas stresu, zvyšujú aj srdcovú frekvenciu a zároveň zužujú cievy. To vedie k vyšším hodnotám krvného tlaku. 

Trápi vás vysoký krvný tlak Takto ho znížite prírodnou cestoub

Fajčenie

Fajčenie či konzumácia alkoholu patrí medzi čase dôvody vzniku hypertenzie. Dôvodom je skutočnosť, že nikotín zužuje cievy, kvôli čomu vzniká aj vyšší krvný tlak. Fajčenie zároveň prispieva k poškodeniu stien tepien, čo zhoršuje celkový zdravotný stav.

Vysoký krvný tlak je možné ovplyvniť

Dobrou správou je, že krvný tlak môžete ovplyvniť aj vy sami. Chce to len pevnú vôľu, odhodlanie a dávku trpezlivosti. Môžete vyskúšať zníženie prírodnou cestou, ale samozrejme, poradiť sa neváhajte s odborníkom. Lekár vám najlepšie poradí, čo je pre vás najvhodnejšie. Určite vám však odporučí zdravý životný štýl, čo je pri krvnom tlaku kľúčové. 

Superstrava BIO Super Chocolate

Aj výživové doplnky vám môžu pomôcť za vašou cestou k optimálnym hodnotám krvného tlaku. Výborným riešením je produkt Superstrava BIO Super Chocolate, ktorý podporuje zdravie srdcovo-cievneho systému. Obsahuje aj flavonoidy, ktoré zlepšujú elasticitu ciev, znižujú zápal a zároveň podporujú prietok krvi. 

 

 

Viac sa hýbte

Pohyb je liek aj v prípade vysokého krvného tlaku. Minimálne 3-krát do týždňa by ste mali vykonať nejakú fyzickú aktivitu, a to aspoň po dobu 40 minút. Na krvný tlak sú najlepšie kardio cvičenia, medzi ktoré patrí beh, plávanie, bicyklovanie a mnoho ďalších športov. Tie totiž posilňujú srdce a zároveň aj vašu kondíciu. 

V neposlednom rade by ste sa mali zamerať aj na vaše duševné zdravie. Zaraďte do svojej rutiny relaxačné cvičenia, zbavte sa stresu a napätia. Pomôže to vášmu celkovému zdraviu.