Ako riešiť problémy s nespavosťou? Dajte na naše odporúčania!

Nespavosť trápi v dnešnej dobe veľmi veľkú časť populácie. Ako si vlastne tento problém môžete predstaviť? Napríklad tak, že neviete večer dlho zaspať, v noci sa často budíte a po prebudení sa cítite bez energie. To všetko patrí medzi symptómy nespavosti.

Vedeli ste o tom, že nespavosť sa inak nazýva aj ako ,,insomnia“? Rozdeľuje sa na tri základné druhy, pričom môže ísť o prechodnú, akútnu alebo chronickú nespavosť. Čo sa týka prechodnej nespavosti, tá je vo väčšine prípadov dôvodom krátkodobého stresu, pričom zvyčajne netrvá dlhšie ako týždeň. 

Akútna nespavosť môže trvať týždeň, ale v niektorých prípadoch aj mesiac, kedy je už potrebné vyhľadať lekársku pomoc. No a v neposlednom rade existuje chronická nespavosť, ktorá trvá dlhšie ako 1 mesiac. Ak sa nerieši v spolupráci s lekárom, môže vyústiť do veľmi vážnych zdravotných komplikácií. S nespavosťou by ste sa preto rozhodne nemali zahrávať a radšej navštívte lekára skôr. Ten vám predsa najlepšie poradí, ako postupovať ďalej. 

Prečo vzniká nespavosť?

Máte problémy so spánkom a pýtate sa, čo je dôvodom? V tomto prípade môže ísť o viacero príčin. Medzi najčastejšie patrí stres, bolesť, pokročilý vek, depresia, nedostatok fyzickej aktivity, nadmerná konzumácia alkoholu či fajčenie. To všetko môže zohrávať dôležitú úlohu pri vzniku nespavosti. 

Ako riešiť problémy s nespavosťou Dajte na naše odporúčaniaa

Dôvodom je často aj užívanie niektorých liekov, ako napríklad antidepresív či liekov na vysoký krvný tlak a liečbu Parkinsonovej choroby. Okrem iného, paradoxne môžu spôsobovať nespavosť aj niektoré lieky na spanie, preto je ich užívanie vhodné najskôr prekonzultovať s lekárom. 

Ako riešiť nespavosť?

Našťastie, v dnešnej dobe existuje hneď niekoľko praktických odporúčaní, ako riešiť nespavosť. Pokiaľ vám však nezaberú naše odporúčania ani z dlhodobého hľadiska, mali by ste čím skôr navštíviť lekára. Nespavosť totiž môže byť sprievodným prejavom aj vážnejšieho ochorenia, preto tento zdravotný problém určite nepodceňujte. V každom prípade, lekár vám odoberie krv a spraví komplexnejšie vyšetrenia, na základe ktorých môže zistiť príčinu vašej nespavosti. A nezabúdajte, že pokiaľ sa bude zdravotný problém riešiť skôr, môžete mu aj ľahšie predísť. 

Živica, ktorá pomáha

Altevita Shilajit je prírodná živica, ktorú nájdete aj v našej ponuke. Najčastejšie sa používa pri sebauzdravovaní, pričom so sebou prináša viacero zdravotných výhod. Napríklad, obsahuje koncentrovanú dávku minerálov a stopových prvkov. Tie sú dôležité pre udržanie optimálneho zdravia. Zároveň prispieva aj duševnej vyrovnanosti. 

 

 

Ako? Podporuje vyššiu odolnosť voči stresu, zlepšuje kvalitu spánku a zvyšuje aj koncentráciu. Na boj proti nespavosti preto môžete použiť aj prírodné produkty, ktoré sú často vysoko účinné a mnohým ľuďom už pomohli pri viacerých zdravotných ťažkostiach. 

Minimalizujte stres

Píše sa o tom ľahko, no realita je iná. Ľudia sú každý deň vystavovaní určitému druhu stresu. Ten môže prameniť z práce, školy či zo vzťahov. Jednoducho, z viacerých oblastí. Zbaviť sa ho tak môže byť náročné, nakoľko ide o dlhodobý proces. Ak sa však chcete vyhnúť nespavosti, musíte eliminovať stres a podporiť svoje duševné zdravie. Preto odporúčame viac fyzickej aktivity a činností, ktoré robíte radi, ktoré vás bavia a hlavne, pri ktorých prídete na iné myšlienky. 

Ako riešiť problémy s nespavosťou Dajte na naše odporúčaniab

Nejedzte ťažké jedlá pred spánkom

Ak si dáte tesne pred spánkom vyprážané a mastné jedlo, je viac než jasné, že sa vám nebude spať najlepšie. Preto uprednostnite na večer jedlá, ktoré sú ľahšie vstrebateľné. Taktiež odporúčame obmedziť príjem kofeínu a alkoholu. Ide totiž o nápoje a látky, ktoré vám dodajú nadmernú energiu a môžete tak mať kvôli tomu neskôr problém zaspať. 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: