Matcha ako ideálna náhrada kávy: v čom vám vie pomôcť?

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Pravdepodobne potrebujete povzbudiť, dodať energiu alebo vám jednoducho tento nápoj chutí a pijete ho zo zvyku. Skvelou alternatívou je matcha čaj.

Aj napriek tomu, že vôňa a chuť kávy je jednoducho nezameniteľná, prináša viacero nevýhod. V prvom rade môžu u vás vzniknúť úzkosti a pocity nervozity. To súvisí hlavne s kofeínom, ktorý síce zvyšuje čulosť a bdelosť, no môže vyvolať aj takéto nežiadúce účinky

Okrem iného, mnohí ľudia si myslia, že káva im zaručí kvalitný spánok, ale to nie je pravda. V skutočnosti im môže spôsobiť nespavosť a problémy so spánkom, ako napríklad časté budenie počas noci. Piť kávu na pravidelnej báze sa tak určite neoplatí. Pokiaľ chcete prírodnejšiu alternatívu, skvelým riešením je matcha čaj, ktorý prináša spektrum benefitov. 

Obsahuje zdraviu prospešné látky

Vedeli ste o tom, že matcha obsahuje všetky druhy zdraviu prospešných látok? Predovšetkým ide o vitamíny skupiny A, B, C a E. Zároveň sa v jej zložení nachádzajú aj aminokyseliny či antioxidanty. Už len z tohto vyplýva, že matcha čaj je výborným riešením na podporu a posilnenie celkového zdravia. 

Matcha ako ideálna náhrada kávy v čom vám vie pomôcťa

Jednoduché užívanie je výhodou

Ak si myslíte, že matcha sa užíva oveľa náročnejšie ako káva, ste na omyle. Matcha sa dá totiž zakúpiť, napríklad v podobe prášku. Odporúčané množstvo je potrebné rozmiešať v dostatočnom množstve vody a vypiť. Ľudia však obľubujú pridanie matcha prášku aj do jogurtu, kaše alebo džúsu. Je to v podstate len na vás, účinky sa dostavia vo všetkých prípadoch rovnako.

Prečo uprednostiť matcha pred kávou?

Aké sú však hlavné dôvody, prečo by ste mali uprednostniť matchu pred kávou? Chuť vám pravdepodobne nenahradí, no prinesie vám oveľa viac zdravotných benefitov, ako by ste si mohli myslieť. O ktoré ide najčastejšie?

Podporuje koncentráciu

Potrebujete podporiť koncentráciu a mozgovú činnosť? Zabudnite na kávu! Siahnite po matcha čaji, ktorý pôsobí nielen povzbudivo, ale aj upokojujúco. Je o ňom známe, že zlepšuje pozornosť, pamäť a reakčnú dobu. Ak máte skúškové obdobie v škole, prípadne ťažké zadanie v práci a potrebujete sa maximálne koncentrovať, matcha čaj je to správne riešenie!

 

 

Urýchľuje chudnutie

Túžite sa zbaviť nadbytočných kilogramov, no nedarí sa vám? Dôvodov môže byť viacero. Samozrejme, bez pravidelnej fyzickej aktivity a zdravej stravy to nepôjde, no chudnutie môžete podporiť aj užívaním matcha čaju. Štúdie hovoria o tom, že dokáže zabrániť oxidácii LDL cholesterolu a vďaka tomu je skvelou prevenciou aj voči kardiovaskulárnym ochoreniam. Podporuje spaľovanie tukov a prispieva k úspešnej redukcii hmotnosti.

Zbavuje telo toxínov

Každodenne sa v našom tele usádzajú škodlivé látky a toxíny. Pokiaľ sa ich chcete efektívne zbaviť, pomôcť vám v tomto smere môže aj matcha čaj. Ten má totiž silné antioxidačné účinky a bojuje proti voľným radikálom. Tie poškodzujú bunky a spôsobujú aj chronické ochorenia. Vykonalo sa už množstvo štúdií, ktoré sa zameriavali na benefity matchy. Niektoré z nich hovoria aj o tom, že má protirakovinové účinky – dokáže brániť rozšíreniu rakoviny v organizme. 

Matcha ako ideálna náhrada kávy v čom vám vie pomôcťb

Lepšia obranyschopnosť

Ste často chorí a priebeh vašich ochorení je náročný? V tom prípade máte oslabenú imunitu. Skvelým riešením na jej posilnenie je aj užívanie matcha čaju. Vďaka zloženiu zdraviu prospešných látok podporuje imunitný systém. Ľahšie sa tak vyhnete nákaze infekciou. 

Matcha čaj je vhodný pre všetkých, dokonca aj pre diabetikov, vegetariánov či vegánov. O tomto jedinečnom nápoji je známe, že podporuje zníženie hladiny cukru v krvi. Môže tak byť nápomocný aj pri liečbe mnohých ochorení.