Ako posilniť imunitu prírodnou cestou?

Nech sa nás počasie vonku snaží presvedčiť akokoľvek, pravdou je, že prechladnutie či viróza na nás striehnu počas teplých i mrazivých dní a bohužiaľ najmä vtedy, keď to najmenej čakáme.

Náš imunitný systém predstavuje štít, ktorý nás chráni pred inváziou baktérií či vírov, ktoré by mohli nepekne zatočiť s našim zdravím a dokonca stáť za vznikom chronických ochorení, ktorých sa len tak ľahko nezbavíme. Hoci je imunitný systém vybudovaný pomerne dômyselne, často ho ohrozujeme nezdravou životosprávou alebo naň útočí stres. Tak sa v našom štíte začínajú objavovať trhliny.

            Dobrou správou je, že imunita sa dá budovať i cestou prírodných látok bez toho, aby ste svoju dôveru museli vložiť do umelých preparátov, ktoré síce sľubujú všetko možné, ale ťažko čakať úspech od umelo vytvorených komplexov. Na čo teda staviť nielen počas chrípkového obdobia ale počas celého roka. Prezradíme vám to!

Antioxidanty

Naše telo je každý deň vystavované stresu v podobe látok z vonkajšieho prostredia ako i látkam, ktoré samo produkuje. Voľné radikály prijímame v potrave, zo vzduchu ale produkujeme ich i napríklad prostredníctvom dýchacieho reťazca, ktorý prebieha takmer v každej bunke nášho organizmu. Radikály majú nepeknú schopnosť narušovať štruktúry v bunkách a tým stáť za vznikom poškodení. Telo sa vyčerpáva, pretože energiu venuje do toho, aby bolo v čo najlepšom stave a tak mu neostáva dostatok energie na to, aby mohlo bojovať s infekciami.

ako_posilnit_imunitu_prirodnou_cestou_a

            Odpoveďou sú antioxidanty, ktoré výborne neutralizujú voľné radikály a posilňujú imunitu. Hoci dnes je na trhu množstvo výživových doplnkov, antioxidanty nájdete v každej surovej zelenine i ovocí a dokonca nemusíte hľadať ani tropické druhy. Hovorí sa, že najúčinnejším zdrojom antioxidantov sú čučoriedky, ktoré v sebe spájajú hneď niekoľko významných druhov. Na zahodenie však nie sú ani jablká, paradajky či uhorka alebo mrkva. V každom druhu surového ovocia a zeleniny nájdete celú zásobu týchto malých, ale zato účinných bojovníkov.

            Okrem surových plodín však nájdeme antioxidanty i v bylinách a to tiež nie v zanedbateľnom množstve. Do svojho organizmu ich môžete dostať prostredníctvom čajov či napríklad ich zakomponovať do svojich jedál. Jeden zo starých receptov, ktorý sa na dedinách tešil veľkej obľube, je vajíčko so žihľavou. Žihľava sa vyskytuje pomerne často a rozhodne nepatrí medzi vzácne byliny. To však neznamená, že v sebe neskrýva zázračne veľa účinných látok. Pripravíte z nej mnoho chutných jedál a zároveň čaj z nej vám pomôže nielen pri budovaní imunitného systému, ale aj ak túžite po krásnych a bohatých vlasoch.

Vitamíny a minerály

Pri budovaní imunity prírodnou cesto je dôležité, aby telu nechýbali žiadne kľúčové látky. Často hovoríme najmä o sacharidoch, bielkovinách a lipidoch, ktoré predstavujú makroživiny a sú nevyhnutné pre správny rast a budovanie organizmu. Okrem nich sú tu však i mikroživiny a aj napriek tomu, že ich telo potrebuje v menších množstvách, hrajú dôležitú úlohu pri budovaní imunitného systému. Mikroživiny predstavujú vitamíny a minerály a vystupujú najmä v metabolických a signalizačných dráhach. Plnia úlohu poslov, ktoré upozorňujú telo na vznik infekcie alebo sú súčasťou enzýmov, katalyzátorov, ktoré sú dôležitou súčasťou látkovej premeny.

            Dôležitým zdrojom minerálov sú orechy, ktoré v sebe kombinujú hneď niekoľko pre telo prospešných minerálov. Obrovskou výhodou je ich rozmanitosť a preto si každý dokáže nájsť medzi nimi druh, ktorý mu bude vyhovovať. Okrem orechov však objavíte minerály i v ovocí a zelenine. Napríklad slivky obsahujú kombináciu vápnika a fosforu, jahody zas draslík a sodík.

ako_posilnit_imunitu_prirodnou_cestou_b

            Zabúdať by sme však nemali ani na vitamíny. Prvým odporúčaním mnohých lekárov po vypuknutí choroby býva dostatočný príjem vitamínov. Prečo však čakať až na prvé varovné signály? Jedným z najúčinnejších vitamínov pre boj s ochorením je vitamín C, ktorý je vo vysokých dávkach obsiahnutý opäť v surovom ovocí a zelenine. Vedeli ste, že jednou z rastlín, ktorá obsahuje najvyšší podiel vitamínu C je rakytník? Jeho oranžové plody okrem vitamínu C obsahujú však i vitamíny B, E, D a P. Vitamín C však môžete hľadať i v šípkach a dobrý šípkový čaj rozhodne nie je na zahodenie. Výhodou vitamínu C je, že nie je možné sa ním predávkovať, pretože telo je schopné sa s jeho nadbytkom vyrovnať a jeho prebytok vylúčiť. Jeho konzumácia nie je preto nebezpečná ako tomu môže byť pri vitamíne A. Okrem toho je schopný nielen sa vyrovnať ale vám i pomôcť pri liečení prechladnutia, chrípky či rôznych typov viróz.

 

Otužovanie

Určite ste už mali možnosť počuť o tom, ako blahodarne vplýva otužovanie na ľudský organizmus. Nespočíva len vo väčšej odolnosti voči vírovým či bakteriálnym infekciám, ale nesie v sebe i mnoho iných benefitov. Na posilnenie imunitného systému nemusíte okamžite skákať do ľadovej vody. Využiť môžete i chvíľu sprchovania sa každý večer a na pár sekúnd nastaviť prúd studenej vody, ktorá vášmu organizmu dodá väčšiu odolnosť. Nemusíte začínať s dlhými intervalmi studenej vody, na začiatku skúste krátke, ktoré budete postupne predlžovať. Otužovanie v sprche nenesie len výhody v podobe imunitného systému, ale i celkového prekrvenia organizmu a pomáha napríklad bojovať s pomarančovou pokožkou na stehnách, ktorá je nočnou morou mnohých žien.

ako_posilnit_imunitu_prirodnou_cestou_c

Prírodné antibiotiká

Antibiotiká sa nevyskytujú len na pultoch lekárni a nemusia nutne pôsobiť tak, že sa po ich užívaní cítite ešte horšie ako predtým. Prírodné antibiotiká sa častokrát skrývajú v našich kuchyniach a rozhodne nemusia byť nepríjemné. Medzi najznámejšie prírodné antibiotiká patrí cibuľa, chren, cesnak i med. Ich kombinácie sú už celé stáročia zaraďované do starých a osvedčených receptov na bolesti hrdla či brucha. Prečo je to tak? Každý z nich obsahuje kombináciu prírodných látok, ktorých prirodzenou schopnosťou je vyrovnať sa s bakteriálnymi infekciami a hubiť všetky cudzorodé organizmy v tele.

            Prírodným antibiotikum je i hruška, ktorú určite oceníte v prípade, že nechcete aby prírodný liek poznamenal váš dych. Hruška vďaka obsahu prírodných antibiotík dokáže tiež bojovať proti bakteriálnym infekciám. Jej konzumácia vám pomôže pri každodennom budovaní imunity.

V prípade, že vás naše rady zaujali, neváhajte niektorú vyskúšať. Nemusíte sa hneď púšťať do všetkých, úplne stačí ak si vyberiete svoju cestu, prostredníctvom ktorej chcete dodať svojmu imunitnému systému vzpruhu, ktorú si zaslúži. Na začiatok stačí ak vyskúšate otužovanie alebo si jednoducho dáte predsavzatie jesť viac surovej zeleniny a ovocia, ktoré do vášho tela prinesú nálož tých najlepších látok, ktoré potrebujete pre správny rozvoj, rast a bránenie sa patogénom pochádzajúcim z vonkajšieho prostredia.