Matcha – nápoj budhistických mníchov

Tajomstvá ďalekého východu boli pre západné civilizácie od počiatku vekov fascinujúce. Kladieme si otázku, či ľudia pochádzajúci z týchto končín majú liek na každú chorobu, ktorá nás sužuje. Veď ako inak si vysvetliť fakt, že choroby, ktoré postihujú státisíce obyvateľov našich krajín, sú v krajinách východu v minoritných množstvách.

Ich výživa je postavená na úplne iných základoch ako tá naša a oplývajú tajomstvami, ktoré my nepoznáme. Jedným z nich je matcha, nápoj vyrobený zo zeleného čaju, ktorá v posledných rokoch začína prenikať i na náš trh a získava stále väčšie percento priaznivcov. Chcete spolu s nami objaviť tajomstvo, ktoré sa ukrýva v nápoji so zvláštnym menom?

Odkiaľ sa matcha vzala?

Matcha pochádza z ďalekého Japonska, krajiny vychádzajúceho Slnka, a pod svojim nezvyčajným menom skrýva rozomletý zelený čaj. Nie je to však len tak hocaký čaj, ale špeciálna odroda, ktorá sa už niekoľko storočí používa pri budhistických zenových obradoch a ceremóniách. Tradične sa lístky zeleného čaju rozomleli pomocou tvrdých žulových kameňov. Vznikol z nich prášok, ktorý je charakteristický svojou zvláštnou zelenou farbou s prímesou odtieňov žltej. Vzniknutý prášok sa potom miešal s vodou tak, aby nápoj ktorý vznikol mal hustú textúru a silnú prenikavú arómu.

            Zmienky o histórii matcha nájdeme v japonskej literatúre, ktorá pochádza už z 3. storočia nášho letopočtu. Vtedy bol zelený čaj vážený najmä pre svoje vlastnosti v liečbe opuchov, silnej horúčky ale i ako dezinfekcia na ľahké rezné rany či popáleniny. Jedného dňa, však veľvyslanec z ďalekej Číny priviezol do Japonska semienka zvláštneho zeleného čaju, ktorý si veľmi rýchlo získal obľubu medzi vtedajšou vysoko postavenou vrstvou. Ľudia už od počiatku vekov hľadali spôsob ako zastaviť starnutie a zachovať pleti mladistvý a krásny vzhľad. Tonikum vyrobené zo zeleného čaju získavalo stále väčšiu obľubu a malo sa za to, že to bude jeden z najlepších objavov. Jedného dňa budhistický mních Eisai však priniesol z Číny nový spôsob ako zelený čaj nielen používať ale i piť. Rozdrvený zelený čaj zmiešal s vodou a za rýchleho miešania vytvoril hustý nápoj.

            Popularita zeleného čaju začala rýchlo rásť a týmto spôsobom sa pripravoval veľmi často. Avšak, zelený čaj už neslúžil ako liek, ale ako nápoj, ktorý spríjemňoval chvíle. Popularita čaju rástla tak raketovým tempom, že vládnuca vrstva vytvorila celé rituály, ktoré sa okolo zeleného čaju točili a mali za cieľ harmonizovať telo a myseľ. 

matcha_napoj_buhistickych_mnichov_a

Spôsob získavania matcha

Mnoho ľudí je presvedčených, že matcha je len zeleným čajom, ktorý sa rozdrví na prášok. Pravda je však ukrytá niekde inde. Matcha sa vyrába zo špeciálnej odrody zeleného čaju, ktorý vyniká zaujímavou technológiou spracovania. Štyri dni pred tým ako sa má zelený čaj zbierať, sa čajové plantáže zakryjú tmavými plachtami, čím sa na rastliny nedostane až 90% denného svetla, ktoré je plachtami zachytené. Rastliny sú veľmi prepracované systémy a tak sa stratu svetla snažia vykompenzovať tak, aby zvyšných 10% prenikajúceho svetla dokázali zachytiť s čo najväčšou efektivitou. A tak v ich listoch narastá percento chlorofylu – farbiva, ktoré je za pohlcovanie svetla zodpovedné.

            Listy zeleného čaju sa zbierajú ručne. To však nie je koniec procesu. Listy je ešte potrebné zbaviť stoniek a tiež žilnatiny, ktorá by zabránila vzniku dokonalého prášku. Sparené, opracované a nakoniec usušené listy sa melú pomocou kamenných mlynčekov vyrobených z tvrdej žuly tak, aby vznikol dokonalý prášok.

            Dnes je výroba a spracovanie matcha natoľko cenené, že prebiehajú i laboratórne testy, ktoré majú zaručiť, že výsledný produkt bude predstavovať najvyšší stupeň kvality. Počas každej sezóny je výrobný postup matcha monitorovaný a podlieha veľmi dôležitým kontrolám, ktoré majú za cieľ hladký priebeh procesu a vznik produktu najvyššej kvality tak, ako tomu bolo v dávnych dobách.

Príprava matcha

Ak sa už matcha dostal až k vám domov možno vás bude zaujímať ako sa samotný čaj pripravuje. Jeho príprava v dávnych dobách bola skutočne zaujímavým zážitkom. Tri lyžičky čaju sa zaliali vodou, ktorej teplota zvyčajne predstavovala rozsah 70 – 75°C. Čaj sa zalieval v miske a rozmieľal sa za použitia bambusovej metličky, ktorá sa nazývala časen. Rýchlym rozmiešaním vznikla hustá a bohatá pena a riedka kaša, ktorá však rýchlo hustla vďaka malým časticiam čajových lístkov, ktoré rýchlo pohlcovali vodu. Dnes je však možnosť pripraviť si matcha aj bez miešania len pomocou zaliatia vodou. Stále si môžete vychutnať jeho znamenitú chuť, ktorej sa nevyrovná nič iné.

Benefity pre zdravie

Dôvod, prečo je matcha dnes populárnym a rozšíril sa ďaleko za hranice Číny a Japonska je, že má obrovské množstvo benefitov pre naše zdravie. Už od nepamäti bolo známe, že zelený čaj je elixírom mladosti a vitality. Dnes vieme, že je tomu tak pre vysoký obsah antioxidantov, ktoré v sebe ukrýva. Antioxidanty dokážu v našom tele účinne neutralizovať jedovaté látky, ktoré sa do tela dostávajú nielen prostredníctvom našich zlozvykov ale i z vonkajšieho prostredia. Tieto jedovaté látky predstavujú široké spektrum chemických látok, ale veľmi často sa v ich súvislosti hovorí o voľných radikáloch, ktoré stoja za poškodením buniek a dokážu dokonca vyvolať rakovinové bujnenie.

            Zelený čaj je nabitý antioxidantmi, ktoré dokážu zastaviť voľné radikály skôr ako spôsobia nevratné poškodenia buniek a zabudujú sa do štruktúr nášho organizmu. Popisuje sa, že jedna šálka matcha čaju dokáže do tela dodať toľko antioxidantov ako desať šálok bežného výluhu zo zeleného čaju. Zároveň vás iste poteší fakt, že matcha čaj neprináša len antioxidanty ale je používaný i nástroj pri meditácii. Vášmu organizmu prinesie pokoj a harmóniu, ktorá je v dnešnom hektickom svete nedostatkovou komoditou.

 

Má matcha čaj i iné využitie?

Pravdou je, že osobitá chuť zeleného čaju neokúzli každého a sú ľudia, ktorých priazeň si nezíska nikdy. Veľkou výhodou matcha je však fakt, že ho vôbec nemusíte piť ale môžete ho zapracovať i ako prísadu na prípravu sladkých dezertov v zdravej variante či na prípravu zmrzliny. Na začiatku si matcha čaj získal priazeň najmä vďaka svojej výraznej zelenej farbe, ktorá je postavená na prírodnej báze. Postupne tak mohol preniknúť ako prírodné farbivo do teplej i studenej kuchyne a do kariet mu hral i fakt, že okrem krásnej farby a zaujímavej arómy so sebou nesie i nálož látok, ktoré podporujú obranyschopnosť tela a zastavujú starnutie.

matcha_napoj_buhistickych_mnichov_b

            Dnes sa na trhu však pohybuje množstvo výrobkov, ktoré sa za matcha len vydávajú, ale reálne s ním majú len veľmi málo spoločných vlastností a líšia sa od neho nízkou hladinou antioxidantov. Pred kúpou si buďte istý, že sa vo vašom nákupnom košíku skutočne ocitne len pravý a kvalitný matcha.

 4209_balik-matcha-tea

Odporúčame: Matcha 2 + 1 Zadarmo