Lyofilizované ovocie – ako vzniká

Už od dávnych čias sa ľudia snažili uchovávať plodiny. Hoci obdobia úrodnosti vždy priniesli potravu, bolo treba myslieť na obdobia, kedy potrava dostupná nebude. Tak vznikali rôzne postupy ako bolo solenie, sušenie či uchovávanie potravín v chlade.

Čas však plynul a hoci dnes máme mnoho efektívnych postupov ako uchovať plodiny, stále viac nás zaujíma ako v nich zachovať ich pôvodný obsah vitamínov a výživných látok. Momentálne najefektívnejšou metódou, ktorá uchováva pôvodný obsah vitamínov v ovocí je proces lyofilizácie, ktoré je známe ako sušenie mrazom.

            Proces sušenia mrazom vôbec nepatrí medzi najnovšie objavy, na ktoré naša spoločnosť prišla. Sušenie mrazom už celé generácie prevádzajú obyvatelia Ánd, ktoré sa nachádzajú v Južnej Amerike. Vďaka tomuto procesu sa im podarí udržať zemiaky dlho konzumovateľné bez toho, aby podliehali skaze. Naša spoločnosť proces sušenia mrazom doviedla vďaka technologickým objavom na vyššiu úroveň.

Ako lyofilizácia prebieha?

Proces sušenia mrazom začína už niekoľko minút po zbere. Po tom ako sú nazberané plody, do dvoch hodín začína degradácia vitamínov a iných biologicky dôležitých a aktívnych látok. Preto je dôležité, aby ovocie bolo do dvoch hodín zamrazené. To sa deje prostredníctvom takzvaného šokového zamrazenia, kedy je ovocie umiestnené do teploty, ktorá sa pohybuje v rozmedzí -68 - -70°C. Pri tejto teplote je ovocie uchovávané približne 48 hodín, po ktorých je dosiahnutá dostatočná kvalita a je isté, že je dokonale zamrazené.

lyofilizovane_ovocie_ako_vznika_b

            Tým však celý proces nekončí. Po zamrazení je ovocie umiestnené do komory, v ktorej je tlak podobný vákuu. Pýtate sa prečo? Vďaka tomuto kroku je z ovocia odstránená všetka voda, ktorá by mohla predstavovať ideálne prostredie pre vznik plesní a bakteriálnych štruktúr. Voda sa dostane z ovocia von prostredníctvom procesu sublimácie bez toho, aby boli poškodené akékoľvek rastlinné štruktúry. Teplota v komore je približne -80 °C a celý proces trvá opäť približne 48 hodín.

            Vďaka šetrnému odstráneniu vody ostávajú v ovocí zachované všetky vitamíny, farbivá a dokonca si zachováva i svoj pôvodný tvar. Všetky atribúty sú dôvodom, prečo je lyofilizácia v tejto dobe najefektívnejším spôsobom uchovávania ovocia. Vzhľadom na to, že sa v takto upravenom ovocí nenachádza žiadna voda, nie je možné, aby podliehalo skaze v podobe vytvoreniu plesne. Zaujímavosťou je, že z 1,5 kg čerstvého ovocia získate približne 100 g ovocia sušeného mrazom. Práve toto malé množstvo je dôvodom, prečo často prevláda názor, že lyofilizované ovocie je finančne nákladné. Pravdou však je, že je finančne výhodné a dokonca vhodné pre každého, kto príliš neholduje myšlienke, že by mal vitamíny užívať vo forme medicínskych preparátov. Prostredníctvom lyofilizovaného ovocia je možné dopriať si celú dávku vitamínov vo forme, ktorá je pre náš organizmus prirodzená. Lyofilizované ovocie nemusí slúžiť len ako zdravý snack, ale môžete si ho dopriať aj ako doplnok, ktorý svojou chuťou doplní chuť bieleho jogurtu alebo vašej obľúbenej raňajkovej kaše.

            Dnes existujú rôzne druhy lyofilizovaného ovocia a tak si môžete vybrať svoj obľúbený druh, ktorý si vždy radi doprajete i v jeho surovej forme. Je vhodným doplnkom stravy i u detí, hoci jeho chuť je mierne kyslastá. Dobrou správou je, že proces sušenia mrazom je možné použiť na každý druh ovocia, aké poznáme.

 

Kľúčová je surovina

Proces lyofilizácie zachová v ovocí všetky biologicky aktívne látky a preto je pri celom procese kľúčová surovina. Nemá zmysel plytvať procesom lyofilizácie na ovocie, ktoré je prirodzene chudobné na biologicky aktívne látky, medzi ktoré patria napríklad farbivá a vitamíny. Najviac biologicky aktívnych látok obsahuje ovocie, ktoré je pestované bez použitia pesticídov a umelo pripravených látok. Tieto látky sú samozrejme prospešné pri raste, pretože umožňujú získať z menšej plochy väčšie výnosy danej plodiny. Na druhej strane však takto získané ovocie neobsahuje toľko aktívnych látok ako ovocie, ktoré je pestované bez ich použitia.   

            Ďalším dôležitým faktorom je, aby ovocie dozrievalo na priamom slnku. Určite ste si už dávno všimli rozdiel v chuti i celkovej aróme jahôd, ktoré nazbierate na poli a jahôd, ktoré kúpite uprostred zimy v supermarkete. Jahody pestované vonku majú jednoducho výraznejšiu arómu i chuť ako jahody zo supermarketu, ktoré často svojou chuťou pripomínajú igelitové vrecúško, v ktorom sú balené. Ak nemajú správnu chuť, je jasné, že neobsahujú dôležité látky, ktoré sa pod skleníkovým svetlom nemali šancu vyvinúť.

            veľkú úlohu hrá i čas zberu. Ovocie, ktoré sa dostane na pulty veľkých reťazcov je častokrát zberané nedozreté, aby prežilo cestu z miesta pestovania na miesto predaja. Opäť však platí fakt, že ak ovocie nemohlo dozrieť, neprebehol dostatočný čas na vytvorenie vitamínov a farbív, ktoré by prirodzene malo obsahovať. Všetky dané kroky sa odzrkadlia na kvalite výsledného produktu. Na lyofilizáciu je vhodné používať len najkvalitnejšie plody, ktoré vo väčšine prípadov pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva.

 

Prečo je vhodné lyofilizované ovocie konzumovať?

Ako sme už spomínali v predchádzajúcich riadkoch, lyofilizované ovocie predstavuje rovnakú zásobu vitamínov, farbív a iných biologicky aktívnych látok ako čerstvé ovocie. Procesom lyofilizácie nemusí však prechádzať len ovocie, ale v podstate je tento proces vhodný pre všetko, čo obsahuje vodu vrátane mäsa, byliniek i zeleniny. Z týchto dôvodov je možné používať proces lyofilizácie nielen v potravinárskom priemysle ale i vo farmácii či v kozmetickom priemysle.

 

            Lyofilizované ovocie je možné použiť na mnoho spôsobov. Po pridaní vody môže z neho vzniknúť výborne smoothie. Pripraviť si však môžete i chutný domáci müsli mix, zvoliť ho ako doplnok ku kašiam či do jogurtu alebo si ho dopriať len tak samotné. Neodporúča sa používať lyofilizované ovocie pri tepelnej príprave jedál a preto nie je úplne vhodné ho zakomponovať do priameho varenia či pečenia. Na druhej strane, je ideálnym typom pre zdobenie zákuskov i z dôvodu, že si zachováva svoju prirodzenú žiarivú farbu.

            Pri kúpe mrazom sušeného ovocia je potrebné dať si pozor na kvalitný zdroj, ktorý čerpá z kvalitných surovín. Mnohé nekvalitné výrobky si dopomáhajú k vylepšeniu chuti a farby umelo pridanými látkami, ktoré nemajú nič spoločné s filozofiou, ktorú mrazom sušené ovocie šíri. Ak máte záujem o lyofilizované ovocie, voľte dodávateľa, ktorý jasne uvádza odkiaľ čerpá suroviny na výrobu a nepoužíva v zložení žiadne umelo pridané látky, ktorý by vylepšovali farbu, chuť alebo vôňu. Požadovaným prídavkom do výrobku nie je ani cukor, keďže ovocie obsahuje prirodzene sa vyskytujúce cukry, ktoré sú pre potreby ľudského organizmu dostačujúce.