Trápi vás trávenie? Prinášame tipy a triky ako ho vylepšiť

Trávenie nám často prináša krušné chvíle. Nevyvážená strava, stres, nedostatok pohybu ale i hormonálna regulácia v našom tele sa podpisujú na jeho fungovaní či prípadnom nefungovaní.

Nie je žiadnym tajomstvom, že fungovanie nášho tráviaceho systému ovplyvňuje i psychickú pohodu. Nesprávne zloženie črevnej mikroflóry má častokrát za následok vznik psychických porúch a nestability. Problémom je, že udržať tráviaci systém zdravý a trávenie funkčné, je naozaj poriadny oriešok. Našťastie však máme mnoho spôsobov ako trávenie zlepšiť a možno sa budete čudovať, ale nepotrebujeme na to žiadne zázračné tablety ani prášky. Stačí to, čo dokážeme nášmu telu poskytnúť a samozrejme nesmieme zabúdať ani na mierne vylepšenie pochádzajúce z prírodnej lekárne, ktorá je tu pre všetkých zadarmo. Zaujímajú vás tajomstvá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie? Čítajte ďalej!

PRAVIDELNÝ POHYB A PITNÝ REŽIM

Potrava sa v našom tráviacom trakte posúva prostredníctvom tzv. peristaltických pohybov, za ktoré je zodpovedná hladká svalovina. To však neznamená, že bežný pohyb ju nemôže ovplyvniť. Problémy s trávením častokrát u väčšinu ľudí začínajú a končia práve pri nedostatku pohybu. Chôdza je pre človeka jeden z najprirodzenejších druhov pohybu, avšak mnoho ľudí prejde z odporúčaných 10 000 krokov denne sotva 2 000 a to sa negatívne odrazí práve na trávení. Potom sa samozrejme snažíme zlepšiť naše trávenie prostredníctvom zázračných liekov, ktoré nám však nepomáhajú.

            Druhým zdrojom problémov s trávením môže byť i nedostatočný pitný režim a zabúdanie na magické dva litre vody denne. Problémom však nebýva množstvo, ale práve voľba tekutín. Sladené nápoje, energetické nápoje, káva či ochutené limonády sa nepovažujú za ideálnu voľbu pre pitný režim, pretože zaťažujú náš organizmus cukrom a umelými prísadami. Obyčajná voda alebo bylinkové čaje nás udržia hydratovaných oveľa spoľahlivejšie a lepšie.

NESPRÁVNA SKLADBA JEDÁLNEHO LÍSTKA

Naša spoločnosť je známa tým, že si s radosťou doprajeme nádielku mastného a vyprážaného jedla a naopak zelenina a ovocie v našich jedálnych lístkoch chýba. V zelenine i ovocí sa nachádza vláknina, ktorá v podstatnej miere vplýva na zdravie našich čriev. Nedostatok vlákniny sa z krátkodobého hľadiska prejavuje ako zápcha ale z dlhodobého môže stáť za vznikom chronických ochorení či dokonca rakoviny hrubého čreva, v ktorej výskyte drží stredná Európa nechvalne známe prvenstvo a to práve vďaka nedostatku vlákniny v stravovacích návykoch.

            Dobrou správou je, že vláknina sa nachádza vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny a je tiež výborným pomocníkom pri chudnutí, pretože udrží ľudský organizmus dlhšie sýtejší. Vďaka nej dokáže tráviaci systém spoľahlivo pracovať a zbavovať sa toxínov. je jednou z esenciálnych živín, ktoré potrebujeme prijímať, aby trávenie dokázala fungovať. Je len na vás, aký druh ovocia a zeleniny zvolíte, ale v prvom rade by ste mali zachovať pestrosť, ktorá je kľúčová nielen v starostlivosti o trávenie ale o celý ľudský organizmus. nemusíte nutne siahnuť po exotických plodinách, ktoré sľubujú zázračné výsledky. I naše tradičné jablká či listový šalát obsahujú veľké množstvo vlákniny a ako bonus i vitamíny a minerály, ktoré zas udržujú v pohotovosti váš imunitný systém. Mimochodom, vedeli ste, že v črevách sa nachádza veľmi podstatná časť nášho imunitného systému a ak zlyhá môže sa to prejaviť vznikom akútnych i chronických ochorení?

 trapi_vas_travenie_a

BYLINKOVÉ ČAJE

V našej dobe nie je ničím výnimočným byť každý deň vystavený dávke stresu. Zažívame ho v práci, stretávame sa s ním pri nestíhaní termínov i domácich povinností. A stres bohužiaľ v podstatnej miere vplýva i na naše trávenie. Nie je možné ho úplne vyškrtnúť zo svojho života, pretože v tom prípade by sme sa museli okamžite presťahovať na opustený ostrov do tropického raja. Na upokojenie stresu nám však okrem lekárenských preparátov pomôže najmä vyrovnaná myseľ a pomoc z prírodnej lekárne v podobe byliniek.

            Syndróm dráždivého čreva je momentálne veľmi častý a za jeho vznikom stojí práve nadmerný stres. Syndróm sa prejavuje širokou škálou symptómov, ktoré sú u každého jedinca rozdielne – pálenie záhy, zápcha, hnačka, bolesť v oblasti brušnej dutiny i podbrušia a mnoho ďalších symptómov. Vedeli ste však, že s týmto problémom sa dá bojovať prostredníctvom mäty a mätového čaju? Mäta vďaka obsahu mentolu a ďalších látok má priam zázračnú schopnosť upokojovať podráždené trávenie a potláčať i syndróm dráždivého čreva. Ako liečbu si môžete dopriať jednu šálku mätového čaju denne a nebude harmonizovať len vaše telo ale i myseľ.

            Ak patríte medzi nešťastníkov, ktorí majú častý problém so žalúdočnými kyselinami a pálením záhy, vyskúšajte harmančekový čaj. harmanček pôsobí celkovo upokojujúco na celý organizmus a odporúča sa i pri problémoch s nespavosťou. Dokáže výborne neutralizovať žalúdočnú kyselinu a uľaviť od nepríjemných pocitov, ktoré zvýšenú hladinu sprevádzajú. Poďakuje sa vám nielen vaše trávenie ale i nervová sústava.

            Pri problémoch s plynatosťou a nafúknutým bruchom vám zas výborne pomôže fenikel. Fenikel je súčasťou mnohých detských čajov spolu s ďalšími bylinkami a veľmi rýchlo dokáže uľaviť od nepríjemnej bolesti. Je veľmi účinným pomocníkom nielen pri deťoch ale i pri dospelých. Jeho výhodou je, že vplýva na trávenie i na ďalšie oblasti ľudského organizmu.

 

SPÁNKOVÝ REŽIM

Spánok je v našej dobe, ktorá sa točí okolo rýchleho životného tempa, nedostatkovou komoditou. Zabúdame na fakt, že každý deň by sme si mali dopriať minimálne 7 hodín spánku a snažíme sa to odbiť, ako sa len dá. Nedostatok spánku má však za následok vyplavovanie stresových hormónov, ktoré s obľubou útočia na nervovú a tráviacu sústavu ale i na imunitný systém. Problémom je, že stresové hormóny zvyšujú i náš apetít a to najmä v oblasti nezdravých mastných a sladkých jedál, ktorými sa náš organizmus snaží vykompenzovať nedostatok energie, ktorá pramení z nedostatočnej regenerácie tela počas krátkeho spánku.

            Naše telo je dokonale prepojený systém, v ktorom každá časť vie, aká je jej funkcia a navzájom spolu komunikujú. Nemôžeme preto čakať, že ak niečo zanedbávame ako je napríklad spánok, ktorý poskytuje telu čas na oddych a regeneráciu, neprejaví sa to v imunitnom systéme či v trávení. Pravdou je, že i nedostatok spánku môže stáť za vznikom chronických ochorení a rýchleho opotrebovania mozgu. Ak sa chceme cítiť super, nemali by sme zanedbávať pohyb, spánok a zdravú a vyváženú stravu. Stresu sa nám v našom živote nepodarí zbaviť nikdy a navyše stres v rozumnej miere je pre organizmus prínosný. Problematické skôr je dostať svoj organizmus do rovnováhy.