S pálením záhy sa dá bojovať: ako na to?

Pálivá bolesť a nepríjemné pocity na hrudníku. To sú najčastejšie sprievodné prejavy pálenia záhy. Ide o ochorenie tráviacej sústavy, ktoré postihuje ľudí v rôznych vekových kategóriách. Prečo vôbec vzniká a ako s ním bojovať? 

Čo sa týka vzniku pálenia záhy, ide o návrat žalúdočných štiav, prípadne žlče do pažeráka. K tomuto stavu by rozhodne nemalo dochádzať, pretože uzatvárací sval žalúdka zabraňuje prechodu žalúdočnej šťavy do pažeráka, pokiaľ funguje správne. Ak nefunguje správne, dochádza k páleniu záhy na pravidelnej báze. 

Vedeli ste, že: až 35 % ľudí tvrdí, že u nich dochádza k páleniu záhy minimálne raz za týždeň? Najčastejšie hneď po jedle alebo pri ležaní. 

S pálením záhy sa dá bojovať ako na toa

Prečo vzniká pálenie záhy?

Medzi najčastejšie rizikové faktory pálenia záhy patrí hlavne výživa. Pokiaľ konzumujete mastné jedlá, alkohol či kofeín. Žalúdok po ich konzumácii produkuje väčšie množstvo kyselín, ktoré sa začnú hromadiť aj vo vrchnej časti žalúdka

Viesť to tak môže k páleniu záhy. Ďalším dôvodom vzniku tohto ochorenia môže byť aj fajčenie alebo užívanie niektorých liekov či tehotenstvo. V tehotenstve hrajú rolu hlavne hormóny, ale tiež aj plod, ktorý môže istým spôsobom tlačiť na žalúdok.

Nezabúdajte: Pálenie záhy spôsobujú častokrát aj pridružené ochorenia tráviaceho traktu. Najčastejšie ide o žalúdočné vredy, poranenie bránice či zápaly pažeráka. 

Ako bojovať s pálením záhy?

Pokiaľ sa u vás vyskytujú niektoré z prejavov pálenia záhy, začnite to riešiť čím skôr. Prehĺbiť by to totiž neskôr mohlo aj do závažnejších komplikácií a ochorení tráviaceho traktu. Našťastie, existuje hneď niekoľko jednoduchých spôsobov, ktoré sú efektívne v boji proti páleniu záhy. O ktoré ide? 

Pozor na stravu

Chcete sa vyhnúť páleniu záhy? V prvom rade sa zamerajte na stravu. Zo svojho jedálnička vylúčte potraviny, ktoré sú mastné, s veľkým množstvom tuku či cukru. Uprednostnite potraviny, ktoré sú zdravé a plné živín. V oblasti stravy si však odsledujte, čo jete a po ktorých potravinách vám vzniká pálenie záhy. Môže ísť totiž aj o pikantné jedlá, čerstvý chlieb alebo mätu. Žalúdok môže byť citlivý skutočne na čokoľvek, všetko závisí od konkrétneho metabolizmu. 

S pálením záhy sa dá bojovať ako na tob

Jedlo nehltajte

Aj keď vám chutí, skúste sa ovládnuť a jedlo nehltať. Dôkladne potravu požujte a obmedzte aj prejedanie. Jedlo si rozdeľte na viacero menších porcií počas dňa a dbajte na to, aby ste nejedli už tesne pred spánkom. Riziko vzniku pálenia záhy totiž vzniká najčastejšie v situácii, keď sa najete a následne dáte do polohy ležmo.

Nezabúdajte: Keď sa najete, skúste sa ísť vonku prejsť. Určite to je lepší nápad ako si ľahnúť pred televízor. Vyhnete sa tak páleniu záhy a zároveň spravíte niečo pre svoje zdravie. 

Výživové doplnky sú účinné

Samozrejme, nie všetky výživové doplnky sú účinné a dokážu zázraky. Preto je potrebné, zamerať sa pri výbere na zloženie. Napríklad, výborným riešením na pálenie záhy je produkt s názvom Altevita Černuška siata. Prečo práve tento výživový doplnok? Obsahuje vitamín B, zinok, železo, fosfor, ale aj nenasýtené mastné kyseliny, ako napríklad kyselinu linolovú, kyselinu listovú a kyselinu arachidonovú. 

 

Praktický tip: Neváhajte tento produkt užívať dvakrát denne. Užiť je potrebné jednu polievkovú lyžicu priamo do úst a následne zapiť 3 dcl vody. 

Kedy vyhľadať lekára?

Pokiaľ sa u vás pálenie záhy objavuje častejšie, vyhľadajte lekára. Môže to totiž prehĺbiť do chronického stavu, ktorý sa už lieči len veľmi ťažko. Preto, pokiaľ vás trápi pálenie záhy viac ako len jedenkrát do týždňa, určite vyhľadajte lekára. Vyhnete sa tak závažnejším ťažkostiam, ktoré vznikajú pri neriešení tohto ochorenia.