Chcete posilniť svoj imunitný systém? Toto sú naše odporúčania!

Imunitný systém je u každého človeka veľmi špecifický a líši sa na základe viacerých faktorov. Ide o akýsi štít, ktorý chráni organizmus pred nakazením. V prípade nákazy je pri silnom imunitnom systéme priebeh oveľa ľahší. Aj to je dôvod, prečo by ste mali myslieť na posilnenie imunity. My vám prinášame tipy, ako na to.

O imunitný systém sa je potrebné starať počas celého roka, nielen počas období, kedy je zvýšený výskyt infekcií. So silnou imunitou sa predsa len všetko ľahšie zvláda. Chráni vás pred nákazou a v prípade ochorenia bojuje s infekciou až natoľko, že vám uľahčí celý priebeh. Aké odporúčania by ste mali dodržiavať v prípade, že aj vy túžite po silnejšej imunite?

Dbajte na kvalitu spánku

Nie nadarmo sa hovorí, že spánok lieči. Je to pravda, pretože bez neho nedokáže organizmus správne fungovať. Nech ste akokoľvek pracovne vyťažení, mali by ste si dopriať aspoň 8 – hodinový spánok každý deň. Niektorí ľudia berú spánok ako stratu času, no to je mýtus. Bez kvalitného spánku nedokážete na druhý deň normálne fungovať.

Taktiež je dôležité, aby ste chodili spať a vstávali vždy v približne rovnakom čase. Odborníci odporúčajú, aby ste išli spať ešte pred 22. hodinou večer, pokiaľ to je možné. V takomto čase je totiž kvalita spánku najlepšia. Pred spánkom si nezabudnite v spálni vyvetrať, zhasnúť všetky svetlá a vypnúť elektronické zariadenia, ako je mobilný telefón alebo televízor.

Chcete posilniť svoj imunitný systém Toto sú naše odporúčaniaa

Náš tip: V prípade potreby môžete vyskúšať aj doplnky stravy na podporu spánku. Pri kúpe sa zamerajte najmä na zloženie, ktoré by malo byť čisto prírodné. Taktiež sa vopred oboznámte s účinkami daného prípravku.

Aktívne športujte

Pohyb je liek na všetko. Ak sa budete hýbať pravidelne, môžete si tým výrazne zlepšiť a posilniť svoj imunitný systém. Pohyb zároveň pôsobí aj proti stresu, čo má pozitívny vplyv na celkové zdravie. Nájdite si aktivitu, ktorá vás baví, prípade sa choďte aspoň párkrát do týždňa prejsť do prírody a vyvetrať si hlavu. Prídete tak na iné myšlienky, podporíte svoju imunitu a duševné zdravie.

Pite veľa vody

Nie nadarmo sa hovorí, že dodržiavanie pitného režimu sa jednoducho oplatí. Je to veľmi dôležitý faktor v prípade, že chcete posilniť svoj imunitný systém. Predsa len, pitný režim dokáže z tela odstraňovať odpadové látky a splodiny. Za normálnych podmienok by ste mali denne vypiť 2 – 3 litre čistej vody, bylinkového alebo zeleného čaju. Množstvo však záleží aj od vašej telesnej hmotnosti a výšky.

Náš tip: Ak zabúdate na to, že sa máte napiť, môžete si do smartfónu stiahnuť aplikáciu, ktorá vám pripomenie, kedy sa máte napiť. Môžete si tiež zapísať množstvo, ktoré ste vypili a mať tak prehľad o svojom pitnom režime.

Chcete posilniť svoj imunitný systém Toto sú naše odporúčaniab

Vitamínov nikdy nie je dosť

Pravdepodobne vás neprekvapí, keď vám povieme, že by ste mali prijímať dostatok vitamínov. Tie môžu byť v podobe ovocia a zeleniny, ale doplnkov stravy. Výživové doplnky na posilnenie imunity sú v dnešnej dobe veľmi obľúbené. Dokážu totiž zvýšiť imunitu, vďaka čomu budete vedieť predchádzať ochoreniam a infekciám rýchlejšie. Dôležité je, aby ste mali každý deň aspoň jedno teplé jedlo a aby ste konzumovali čo najviac vyvážené potraviny. Mali by tak obsahovať všetky dôležité živiny, ktoré sú dôležité z hľadiska zdravia.

Doprajte si oddych

V neposlednom rade je potrebný aj oddych. Samozrejme, to neznamená, že teraz musíte od rána do večera ležať v posteli. Doprajte si však relax v čase, keď cítite, že je toho na vás jednoducho veľa. Prečítajte si dobrú knihu, choďte sa prejsť, prípadne robte niečo kreatívne, napríklad v podobe maľovania vlastného obrazu.

O imunitný systém by ste sa mali starať vždy a myslieť na to počas celého roka. Preto neváhajte a inšpirujte sa aj našimi tipmi, určite sa to oplatí z viacerých hľadísk.