Ako sa udržať fit počas vianočných sviatkov? Na toto nezabúdajte!

Čas Vianoc sa čoraz viac blíži a vy už premýšľate nad tým, ako budete zhadzovať nabraté kilogramy? Samozrejme, k tomuto obdobiu patrí aj chutné jedlo, ktoré možno nie je najmenej kalorické. To však teraz neznamená, že si ho musíte odopierať, práve naopak. Udržať fit sa môžete aj bez toho. My vám poradíme, ako na to!

Čo sa vám spája s Vianocami? Sú to darčeky, jedinečná atmosféra, čas strávený s rodinou alebo dobré jedlo? Predpokladáme, že všetko dokopy. Je to špecifické obdobie, ktoré by ste si mali naplno užiť.

Rozumieme, že chcete ostať fit aj počas Vianoc. V tom vám ale vôbec nič neprekáža. Možno je to pre vás nepredstaviteľné, no my vám poradíme tipy a triky, ktorých by ste sa mali držať. Po Vianociach vďaka ním nebudete musieť zhadzovať žiadne prebytočné kilogramy z hmotnosti. Tak, poďme sa na to spoločne pozrieť!

Jedlo si neodopierajte

Najhoršie, čo môžete urobiť je, že si budete jedlo odopierať a rozdeľovať ho na dobré a zlé. Jasné, každý už na prvý pohľad vidí, ktoré jedlo má viac kalórií a ktoré, naopak, menej. To však neznamená, že počas vianočných sviatkov si budete musieť počítať výživové hodnoty jednotlivých potravín. Ak máte chuť na sladký koláč, dajte si ho.

Ako sa udržať fit počas vianočných sviatkovNa toto nezabúdajtea

V situácii keď si odopierate jedlo počas celého dňa môže dôjsť k tomu, že sa večer začnete prejedať. Ako dobre viete, v tomto čase už nedochádza takmer ku žiadnemu spaľovaniu kalórií. Preto si jedlo neodopierajte a doprajte si to, na čo máte chuť.

Spoznajte svoje hranice

To, že si jedlo nemáte zakazovať neznamená, že sa teraz budete musieť počas celého dňa prejedať. Mali by ste poznať svoje hranice a povedať si dosť. Nedávajte si zbytočne veľké porcie, keď ich vaše telo v skutočnosti nepotrebuje.

Zamerajte sa hlavne na obsah taniera. Mal by pozostávať, predovšetkým, z dostatočného množstva bielkovín, sacharidov a vlákniny. Okrem iného, nezabúdajte na pravidlo, že by ste mali denne skonzumovať 5 jedál, z toho aspoň jedno musí byť teplé.

Nezabúdajte na príjem vitamínov

K Vianociam patria sladké koláče, majonézový šalát či vyprážané rezne. Nezabúdajte popri tom aj na vitamíny. Denne zjedzte odporúčané množstvo ovocia, zeleniny, prípadne užívajte aj výživové doplnky na podporu zdravia. Výborným riešením je Vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, čo v zimnom období určite oceníte. Taktiež pôsobí aj ako akýsi antioxidant, pričom zbavuje telo škodlivých a toxických látok.

masticha-probiotics_fb – kópia

⇒ Odporúčame: Super Masticha ⇐

Pravidelne sa hýbte

Vieme, že Vianoce sú sviatky pokoja a oddychu, no to neznamená, že sa budete musieť pripútať na gauč ku televízii a nič nerobiť. Nemusíte mať ťažké tréningy, no je fajn, ak nevypadnete zo svojej pohybovej rutiny. Choďte sa každý deň prejsť so svojou rodinou alebo priateľmi. Prechádzka v prírode vám určite neuškodí, práve naopak. Rýchlejšie vám vytrávi a budete sa cítiť dobre, že ste pre svoje telo niečo spravili. Odporúča sa, aby ste denne prešli minimálne 10 000 krokov.

Realizovať môžete aj tréningy doma, tak, ako ste boli zvyknutí predtým. Ak sa totiž budete pravidelne hýbať, určite nemusíte mať žiadne výčitky z jedál, ktoré počas sviatkov skonzumujete.

Ako sa udržať fit počas vianočných sviatkovNa toto nezabúdajteb

Zdravšie alternatívy jedál

Ak chcete byť cez Vianoce ešte viac fit a túžite si udržať svoju líniu, môžete siahnuť aj po zdravších variantoch vianočných jedál. Napríklad, ak ste zvyknutí robiť kapustnicu s údeným mäsom, kolenom alebo klobásami, tieto prísady tam nemusíte dávať. Môžete v nej vyvariť napríklad len nejaké ľahké mäso pre chuť. Bez týchto zložiek bude kapustnica zdravšia a výrazne menej kalorická. To platí aj pri druhom chode. Nemusíte si vyprážať rezne alebo rybie filé. Postačí, ak si na panvici ugrilujete lososa.

Veríme, že sme vás inšpirovali a aj vy sa počas Vianoc udržíte fit. Ak si chcete dať do Nového roku predsavzatie, že budete cvičiť, môžete tak urobiť ihneď, nemusíte na nič čakať. Tak, ho sa do toho!