Kyselina listová: Význam, charakteristika a benefity

Kyselina listová je pre ľudské telo veľmi dôležitá zložka. Za úlohu má množstvo funkcií, ktoré zabezpečujú správny chod organizmu. Telo si kyselinu listovú nedokáže vytvoriť samé, preto je dôležité prijímať ju prostredníctvom potravín alebo doplnkov stravy.

Viete, čo je kyselina listová? Ide o jeden z vitamínov, ktoré patria do skupiny B, konkrétne je to vitamín B9. Kyselina listová sa častokrát označuje aj ako folát, no v tomto prípade by ste nemali zabúdať na to, že nejde o rovnaké vitamíny.

Folát sa totiž prirodzene vyskytuje v rastlinných a živočíšnych produktoch. Kyselina listová je syntetickou verziou tohto vitamínu a nachádza sa najmä vo výživových doplnkoch. Až keď užijete kyselinu listovú, v tele sa metabolizuje na folát, ktorý následne aj zužitkujete.

Rizikové skupiny

Zdravý človek s vyváženým jedálničkom má dostatok vitamínu B9. Existujú však rizikové skupiny, u ktorých sa môže vyskytnúť nedostatok kyseliny listovej. Ide o tehotné ženy, ľudí trpiacich na anémiu alebo hypovitaminózu. Ohrozené sú aj skupiny ľudí, ktoré majú istú genetickú poruchu, poprípade jedinci s Crohnovou chorobou a celiakiou.

Kyselina listová Význam, charakteristika a benefitya

Ako môžete spozorovať nedostatok kyseliny listovej? V prvom rade ide o únavu, nedostatok energie, slabosť a bolesti hlavy. Deficit vitamínu B9 často vedie aj k chudokrvnosti alebo inak povedané, anémii. Môže to u vás aj vyvolať zvýšenú dýchavičnosť a depresívne nálady. Ohrozené sú aj tehotné ženy. Ak sa u nich vyskytne nedostatok kyseliny listovej, možný je aj negatívny vplyv na samotný plod.

Účinky kyseliny listovej

Možno by ste neverili, no kyselina listová má v ľudskom tele obrovský význam. Zohráva dôležitú úlohu v mnohých fyziologických funkciách, bez ktorých by to jednoducho nešlo.

Prevencia civilizačných ochorení

O kyseline listovej je známe, že spolu s ďalšími vitamínmi má pozitívny vplyv na prevenciu mnohých ochorení. Ide napríklad o cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu, ale aj osteoporózu, čiže rednutie kostí. Samozrejme, ak chcete predchádzať týmto ochoreniam, dôležitý je aj príjem vitamínov, ako napríklad B6 alebo B12.

Kyselina listová Význam, charakteristika a benefityb

Správny vývoj plodu

Už vyššie sme si spomenuli, že nedostatok kyseliny listovej môže mať negatívny vplyv na vývoj dieťaťa. Ak budete mať dostatočný príjem tohto vitamínu, môže to v tehotenstve znížiť riziko vývojových chýb plodu. Okrem iného, kyselina listová dokáže podporiť aj rast zárodočných tkanív a vývoj nervovej sústavy. Zároveň zvyšuje imunitný systém a pôsobí aj ako prevencia predčasného pôrodu či potratu.

Tvorba červených krviniek

Kyselina listová je známa aj tým, že zohráva kľúčovú úlohu pri metabolických procesoch. Tie sú zamerané na tvorbu červených krviniek. Vďaka tomu pôsobí aj ako prevencia voči anémii. Zároveň podporuje obnovu a syntézu bielkovín, poprípade nukleových kyselín, akými sú DNA a RNA.

Nezabúdajte: Odporúčané maximálne množstvo kyseliny listovej je 1000 mikrogramov. Dosiaľ sa ešte nepotvrdilo, že by presiahnutie tejto hranice niekomu uškodilo, no neodporúča sa užívať príliš vysoké množstvo. To platí najmä pre ľudí, ktorí trpia na nedostatok vitamínu B12.

Prírodné zdroje kyseliny listovej

Vitamín B9 môžete nájsť v rôznych potravinách. Ide o nasledujúce živočíšne, ale aj rastlinné produkty:

  • Brokolica, ružičkový kel, špargľa
  • Hrášok, Edamame
  • Kapusta, hlávkový šalát, špenát
  • Citrusy, strukoviny
  • Melón, mango, hrozno
  • Vločky, orechy
  • Banány

V súčasnosti môžete siahnuť aj po výživových doplnkoch s obsahom kyseliny listovej. Pri výbere sa zamerajte najmä na zloženie, ktoré častokrát odráža aj celkovú kvalitu prevedenia. Nezabúdajte sa vždy riadiť odporúčaným dávkovaním.