Ako znížiť hladinu cholesterolu prirodzenou cestou? Toto sú naše tipy!

Cholesterol plní v organizme nenahraditeľné úlohy. Pomáha pri regenerácii tkaniva, podporuje tvorbu žlče v pečeni a vznik vitamínu D v organizme. Vysoká hladina škodlivého ,,LDL“ cholesterolu však spôsobuje zdravotné komplikácie a trpí ňou viac ako tretina populácie na území Slovenskej republiky.

Vysoký cholesterol trápi veľkú časť populácie, prevažne ľudí v strednom a pokročilom veku. Prečo vlastne vzniká? Najčastejším dôvodom je nezdravý životný štýl, teda konzumácia mastných jedál, sladkostí, fast-foodov a nedostatok pohybu. Hladina cholesterolu sa tak dá v mnohých prípadoch obmedziť prirodzenou cestou. 

HDL vs. LDL cholesterol

Vo všeobecnosti sa cholesterol rozdeľuje na dobrý ,,HDL“ a zlý ,,LDL“. Čo sa týka HDL cholesterolu, ten má za úlohu tuk prenášať do pečene, kde ho rozkladá. Škodlivý LDL cholesterol sa usádza v cievach a keď je ho nadbytok, zužuje ich, kvôli čomu bráni optimálnemu prietoku krvi. Pri chronických stavoch tak častokrát vzniká ateroskleróza – ochorenie tepien, ktoré je zväčša bez akýchkoľvek príznakov. Pri neliečení však môže dôjsť k závažným komplikáciám.

Nezabúdajte: Optimálna hodnota cholesterolu je u dospelého človeka 5 mmol. Konkrétne množstvo vám bude zistené z krvných odberov. Preto pravidelne navštevujte lekára a nepodceňujte prehliadky. 

Obezita ako rizikový faktor

Jedným z najčastejších rizikových faktorov vysokej hladiny cholesterolu v krvi je obezita. Preto, ak máte nadváhu, je aj vysoko pravdepodobné, že máte vysoký cholesterol. Niekedy je však dôvodom aj genetika, ktorú nie je možné ovplyvniť, prípadne vyšší vek. Je totiž známe, že ľudia starší ako 40 rokov majú obmedzenú funkciu pečene spracovávať tuk. 

Ako znížiť hladinu cholesterolu prirodzenou cestou Toto sú naše tipya

Tipy na zníženie cholesterolu

Ak máte v krvi príliš vysokú hladinu cholesterolu, pravdepodobne budete musieť užívať lieky. O tom však rozhodne lekár. V prípade, že by ste chceli znížiť hladinu cholesterolu prirodzenou cestou, existuje niekoľko spôsobov, ako na to.

Stop fajčeniu a pitiu alkoholu

Fajčenie a pitie alkoholu pôsobí negatívne nielen na hladinu cholesterolu v krvi, ale aj celkové zdravie. Pokiaľ je to možné, obmedzte pitie alkoholu na minimum. Ak sa úplne vyhnete aj fajčeniu, zníži sa riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. 

Prírodné výživové doplnky

Na zníženie hladiny cholesterolu sú skvelým riešením aj prírodné výživové doplnky. Výnimkou nie je ani Superstrava BIO Matcha. Tento produkt podľa mnohých štúdií znižuje LDL cholesterol a podporuje tvorbu dobrého HDL cholesterolu. Keďže obsahuje aj vlákninu, vitamíny a minerály, priaznivo pôsobí na celkový stav srdca a ciev

 

 

Aeróbne cvičenie

Skvelou voľbou na zníženie škodlivého cholesterolu je pravidelný pohyb. Ideálne je aeróbne cvičenie, medzi ktoré patrí beh, plávanie alebo cyklistika. Pri takýchto športoch si totiž posilňujete aj kondíciu a výdrž, čím sa podporuje zdravie srdca a ciev. Dôležitá je konzistentnosť, preto neváhajte vykonávať fyzickú aktivitu aspoň 3 - krát do týždňa.

Ako znížiť hladinu cholesterolu prirodzenou cestou Toto sú naše tipyab

Potraviny bohaté na živiny

Fast-foody, sladkosti či potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov. Takýmto potravinám by ste sa mali vyhýbať, pokiaľ chcete znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Uprednostnite konzumáciu ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a strukovín

Jedzte pravidelne a obmedzte prejedanie na minimum. Taktiež by ste mali zvýšiť príjem vlákniny. O tej je totiž známe, že dokáže prirodzene znižovať cholesterol. Rozpustená vláknina sa nachádza napríklad v ružičkovom keli, hruškách, jablkách alebo ovsených vločkách.

Nezabúdajte: To, že je dôležité jesť zdravo neznamená, že musíte konzumovať len šaláty. Pestrá strava pozostáva z optimálneho množstva sacharidov, bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov.