Máte vysoký cholesterol? Takto upravíte jeho hladinu!

Cholesterol má v tele viacero dôležitých funkcií a je pre správne fungovanie nevyhnutný. Problém nastáva až v situáciách, ak sú jeho hodnoty príliš vysoké. V takom prípade môžu vzniknúť rôzne zdravotné komplikácie a ochorenia. Ako bojovať proti vysokému cholesterolu? Toto sú naše odporúčania!

Prečo vzniká vysoký cholesterol? Dôvodom je najmä nezdravý životný štýl. Ak teda konzumujete príliš veľa tučných, mastných, prípadne sladkých jedál, môže to viesť k vysokým hodnotám cholesterolu. Príčinou je však aj málo pohybu, pridružené ochorenia, obezita, fajčenie či konzumácia alkoholu. Ak nie je vysoký cholesterol liečený, najčastejšie vznikajú kardiovaskulárne ochorenia.

Vedeli ste, že: optimálna hladina cholesterolu v krvi by mala byť 5,0 mmol/l? Za vysoký cholesterol sa považuje hodnota vyššia ako 6,2 mmol/l. Preto je dôležité, aby boli tieto hodnoty pravidelne sledované. Zistiť ich je možné z odberu krvi u lekára.

Jedzte viac rýb 

Nie nadarmo sa hovorí, že ryby a morské plody sú veľmi zdravé. Obsahujú totiž vlákninu a omega - 3 mastné kyseliny – látky, ktoré sú pre zníženie cholesterolu veľmi dôležité. Neváhajte preto do jedálnička zaradiť viac rýb, napríklad lososa, tuniaka alebo pstruha

Je však dôležité, aby ste si tieto ryby pripravili správne. Ideálne, na prírodno, bez vyprážania. Nezabúdajte, že vyprážanie zvyšuje tvorbu zápalov v tele a prispieva aj ku vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Preto zvoľte radšej iné metódy prípravy jedla. Napríklad, grilovanie, dusenie alebo varenie.

Máte vysoký cholesterol Takto upravíte jeho hladinua

Používajte olivový olej

Pri príprave jedál by ste sa mali vyhýbať margarínu, repkovému a slnečnicovému oleju. Ideálnym riešením je olivový olej, ktorý môžete používať v teplej, ale aj studenej kuchyni. Pri výbere olivového oleja sa však zamerajte na jeho pôvod a tiež kvalitu spracovania. Aj to totiž veľa hovorí o tom, či vám takýto olej pri úprave cholesterolu pomôže alebo naopak, uškodí. 

Vyhýbajte sa cukru

Ak máte vysokú hladinu cholesterolu, cukor vám určite nepomôže. Ten preto neváhajte nahradiť napríklad konzumáciou ovocia, prípadne vyskúšajte iné formy sladenia. Skvelým riešením na osladenie pokrmov a nápojov je ďatľový sirup. Okrem iného, cukor je zlý aj čo sa týka zadržiavania vody v tele. To totiž vedie k opuchom, poteniu a vzniku hypertenzie, teda vysokého krvného tlaku.

Máte vysoký cholesterol Takto upravíte jeho hladinub

Matcha čaj

Pravdepodobne ste už neraz počuli o blahodarných účinkov matcha čaju. Je o ňom známe, že dokáže spomaľovať starnutie, udržiavať koncentráciu na dlhú domu a vedie aj k relaxácii. Obsahuje totiž komplex účinných látok – kofeín, vlákninu, vitamín A a E, minerály či aminokyseliny. Vďaka tomuto zloženiu matcha čaj prispieva aj k úprave hladiny cholesterolu v krvi. Na dosiahnutie účinkov je však potrebné pravidelné a dlhodobé užívanie.

balik_matcha_tea

⇒ Odporúčame: 2 + 1 zadarmo Matcha Tea ⇐

Viac sa hýbte

Chcete znížiť hladinu cholesterolu v krvi? V tom prípade je nevyhnutný zdravý životný štýl, ku ktorému patrí aj viac pohybu. Preto sa choďte každý deň prejsť, nájdite si fyzickú aktivitu, ktorá vás baví a hýbte sa. Nič nie je horšie, ako zasadnúť na gauč a celý deň nič nerobiť. Preto, ak máte tú možnosť, choďte niekam pešo namiesto prepravy autom a hýbte sa kedykoľvek sa vám bude dať. Uvidíte, že sa vám okrem cholesterolu upraví aj celkové zdravie.

Pestrý jedálniček

Skúste si vždy vyskladať čo najviac farebný tanier. Mal by obsahovať dostatočné množstvo bielkovín, sacharidov, minerálov, vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Neváhajte do jedálnička zaradiť aj viac vlákniny. Je totiž dokázané, že vďaka vláknine sa cholesterol z potravy vstrebe v menšom množstve. Ak máte chuť na sladké, siahnite po ovocí, prípadne horkej čokoláde.