Xylitol ako náhrada cukru: Prináša zdravotné benefity?

V dnešnej dobe chce väčšina ľudí žiť zdravým životným štýlom. K tomu patrí aj konzumovanie zdravej a vyváženej stravy. Vyhýbať by ste sa preto mali tučným a mastným jedlám či sladkostiam. Práve tie totiž obsahujú množstvo cukru a spôsobiť tak môžu zdravotné komplikácie.

Ako však nahradiť cukor? Samozrejme, namiesto cukríkov alebo čokolády si môžete dať ovocie, avšak sami dobre viete, že práve to vám po sladkom častokrát chuť nezahasí. Na mieste je tak zvoliť alternatívu ku klasickému cukru. A tá prichádza v podobe xylitolu! O čo vlastne ide? Xylitol patrí medzi cukrové alkoholy a poznať ho môžeme aj pod názvami, ako napríklad drevný alebo brezový cukor. 

Vedeli ste, že: xylitol sa prirodzene nachádza aj v ľudskom tele? Organizmus dokáže za deň vyprodukovať približne 15 gramov xylitolu. 

Kde sa nachádza xylitol?

Okrem ľudského tela sa xylitol vyskytuje aj v ovocí. Najčastejšie ide o bobuľoviny, maliny či jahody. V súčasnej dobe je súčasťou aj mnohých žuvačiek a cukríkov. Aj to je dôvod, prečo sú takéto produkty vhodné pre ľudí s cukrovkou. Nejakým spôsobom im totiž neublížia. Okrem iného, xylitol sa prirodzene vyskytuje aj v prírode, najmä v kôre stromov, odkiaľ sa už stovky rokov získava. 

Xylitol ako náhrada cukru Prináša zdravotné benefitya

Zdravotné benefity xylitolu

Existujú mnohé vedecké výskumy, ktoré potvrdzujú zdravotné benefity xylitolu. Prečo mnohí ľudia siahnu práve po xylitole a nie po klasickom cukre? Dôvod spočíva hlavne v množstve zdravotných benefitov, ktoré pre organizmus prináša. My sme sa pozreli na tie najčastejšie!

Nezvyšuje hladinu cukru v krvi

Klasický cukor je pomerne nebezpečný, hlavne pokiaľ konzumujete potraviny s jeho obsahom vo vyššom množstve. Môže sa totiž usádzať v krvi a spôsobiť tak nemalé zdravotné komplikácie. Ak sa chcete akýmkoľvek problémom tohto druhu vyhnúť, xylitol je tá správna voľba. Je o ňom známe, že má nízky glykemický index a vďaka tomu nezvyšuje ani hladinu cukru v krvi. 

Nezabúdajte: Vysoký obsah fruktózy môže pri nadmernej konzumácii viesť k metabolickým problémom a inzulínovej rezistencii. Xylitol však obsahuje nulovú fruktózu. 

 

Efektívnejšie chudnutie

Pokiaľ ste v procese chudnutia, xylitol vám bude vedieť dopomôcť k efektívnejšiemu spaľovaniu kalórií. Samozrejme, bez pravidelnej fyzickej aktivity a konzumácii pestrej stravy to nepôjde, no xylitol je skvelým pomocníkom. Ide totiž o sladidlo, ktoré obsahuje o približne 40 % menej kalórií ako klasický cukor. Okrem iného, niektoré štúdie hovoria aj o tom, že xylitol zmierňuje aj brušný tuk a zabraňuje priberaniu. 

Zaujímavosť: Xylitol je obľúbený aj z toho dôvodu, že obmedzuje tvorbu zubného povlaku a zabraňuje rastu škodlivých baktérií v ústach. Ľahšie sa tak vyhnete vzniku zubného kazu či iných ochorení ústnej dutiny. 

Zmierňuje príznaky cukrovky

Dnes je známe, že xylitol je výbornou alternatívou pre diabetikov a ľudí s metabolickou poruchou. Dokonca, toto prírodné sladidlo zmierňuje prejavy cukrovky a pacienti tak zvládajú ochorenie výrazne ľahšie. V porovnaní s klasickým cukrom, xylitol zvyšuje hladinu cukru v krvi postupne, nie naraz. Organizmus tak zbytočne neprodukuje nadmerné množstvo inzulínu. 

Xylitol ako náhrada cukru Prináša zdravotné benefityb

Vedeli ste, že: xylitol je vhodný aj pre ľudí s bezlepkovou diétou? Považuje sa tak aj za vegánske sladidlo. 

Xylitol ako súčasť jedál

Naučte sa variť zdravo aj vďaka xylitolu! Ten môžete použiť ako náhradu cukru do rôznych koláčov, ktoré budete pripravovať. Chutí rovnako ako cukor, no je oveľa zdravší. Preto neváhajte a zaobstarajte si xylitol aj vy! Vaše varenie a pečenie tak už odteraz bude zdravé a vyvážené, vďaka čomu sa vám zlepší aj celkové zdravie, čo rozhodne radi oceníte.