Ako sa vyhnúť zápalu ďasien? Toto je účinná prevencia!

Zápal ďasien môžeme poznať aj pod odborným názvom ,,gingivitída“. Vo všeobecnosti ide o zápalové ochorenie, ktoré spôsobujú baktérie tvoriace zubný povlak. Toto ochorenie sa neodporúča podceniť, pretože môže ľahko prehĺbiť do vážnejších komplikácií

Množstvo ľudí starostlivosť o ďasná podceňuje, čo nie je správne. Pri nesprávnej starostlivosti dochádza k opuchom, začervenaniu a krvácaniu. Práve to patrí aj medzi hlavné prejavy gingivitídy. Postupne však môže dôjsť aj k ústupu ďasien a k ich zvýšenej citlivosti na dotyk. 

Nezabúdajte: Pokiaľ sa u vás objavia prejavy gingivitídy, začnite to riešiť čím skôr. Toto ochorenie totiž dokáže po čase prejsť do vzniku parodontitídy, kedy ide už o nezvrátiteľný stav. Parodontitída predstavuje infekciu tkanív, väzov a kostí, ktoré upevňujú zub. 

Prevencia zápalu ďasien

Pokiaľ ste na sebe spozorovali krvácanie pri čistení zubov, ustupujúce, opuchnuté či začervenané ďasná, viete, že ide o ich zápal. Nemusíte sa však báť. Pri správnej starostlivosti sa ho budete vedieť zbaviť v priebehu pár dní. Musíte byť však konzistentní a starať sa o svoje ďasná dennodenne. Pokiaľ zase prestanete, zápal sa ľahko vráti.

 

Dôkladné čistenie zubov

Neexistujú žiadne zložité postupy správnej starostlivosti o ďasná. Stačí si len dôkladne čistiť zuby. Ideálne dvakrát denne, ráno a večer. Zuby by ste si mali čistiť aspoň tri minúty. Mnohí ľudia si myslia, že po takúto dobu si zuby čistia, no ak si to raz odstopujú, zistia, že si ich čistia oveľa kratšie a tým pádom aj nedostatočne. Okrem iného, na čistenie zubov je ideálna zubná kefka s mäkkými vláknami.

Ako sa vyhnúť zápalu ďasien Toto je účinná prevenciaa

Používajte medzizubné kefky

Ak sa chcete vyhnúť zápalu ďasien, používať by ste mali medzizubné kefky a dentálnu niť. Tieto pomôcky stačí používať raz denne, odporúča sa hlavne večer po celom dni. Medzizubná kefka a dentálna niť by sa mala použiť ešte predtým, ako si zuby vyčistíte klasickou zubnou kefkou. Na dočistenie nezabúdajte použiť jednozväzkovú kefku, s ktorou sa veľmi ľahko dostanete aj do ťažšie dostupných miest v ústnej dutine. 

Nezabúdajte: Pokiaľ trpíte krvácaním ďasien, pri čistení medzizubnou kefkou dokáže krvácanie ustúpiť do niekoľkých dní. 

Výber zubnej pasty je dôležitý

Pokiaľ investujete do kvalitnej zubnej pasty, odzrkadlí sa to v lepšom stave ústnej dutiny. Skvelým riešením je zubná pasta Sumudu, ktorá zmierňuje krvácanie ďasien, ich precitlivenosť či opuch. Táto zubná pasta totiž obsahuje špeciálne ajurvédske oleje, ktoré výrazne spevňujú ďasná a zároveň slúžia ako prevencia vzniku parodontitídy. Okrem iného, zubná pasta Sumudu zanecháva aj príjemný svieži dych.

Pravidelná dentálna hygiena

Na prevenciu gingivitídy je skvelým riešením pravidelná dentálna hygiena. Tú by ste mali absolvovať dvakrát do roka. Pokiaľ je stav vašej ústnej dutiny vážnejší, dentálny hygienik vám odporučí podstúpiť ošetrenie aj viackrát do roka

Ako sa vyhnúť zápalu ďasien Toto je účinná prevenciaab

Na dentálnej hygiene sa naučíte správne používať pomôcky na čistenie zubov a taktiež vám odborník odporučí vhodnú metódu čistenia zubov, ktorá bude pre vás tá najlepšia. Okrem iného, dentálny hygienik používa na odstránenie zubného kameňa špeciálne nástroje. Vďaka tomu predídete aj vzniku zubného kazu či iných problémov v ústnej dutine.

 

 

Stop sladeným nápojom

Ak chcete predísť gingivitíde, mali by ste sa vyhnúť sladeným nápojom. Tie totiž obsahujú veľké množstvo cukru, ktorými sa živia škodlivé baktérie v ústach. Následne vylučujú kyseliny, čím oslabujú nielen samotný zub, ale aj ďasná. Preto namiesto sladených nápojov uprednostnite čistú vodu, prípadne bylinkové čaje. Z jedálnička by ste mali vylúčiť aj sladkosti a jedlá s vyšším obsahom cukru.