Prečo je starostlivosť o zuby dôležitá?

Zuby sú pre mnohých ľudí akýmsi postrachom. Dôvodom je hlavne návšteva zubára, ktorého sa všetci boja. Obávať sa ho však nemusíte, rozhodne vám nechce ublížiť. Práve naopak, pomáha ľuďom v oblasti ústneho zdravia.

Pre väčšinu ľudí sú zuby banalitou. Nevšímajú si ich do chvíle, kedy nezačnú problémy, a to je chyba. O zuby sa treba starať už od mala. Nikoho predsa nezabije, keď si dvakrát denne vyčistí poriadne zuby a obmedzí v jedálničku konzumáciu sladkostí.

Prečo je však starostlivosť o zuby tak dôležitá a neodporúča sa ju podceniť?

Vznik zubného kazu

V prípade, že si nebudete čistiť zuby, začne sa vám usádzať zubný povlak. Ide o nános, ktorý je spôsobený kvasením baktérií. V ústach totiž máme množstvo mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť zubný kaz. Vzniká nánosmi na zuboch a neskôr aj pôsobením zubného kameňa. Ten dokáže odstrániť len zubný lekár alebo dentálny hygienik.

Zuby si treba čistiť každý deň. Je to z toho dôvodu, že baktérie v ústach vypúšťajú kyseliny, ktoré oslabujú zub. To nastáva najmä po konzumácií niečoho sladkého. O ústnych mikroorganizmoch je totiž známe, že zbožňujú cukor, ktorým sa živia a dôsledkom ktorého oslabujú vrstvy zuba.

Prečo je starostlivosť o zuby dôležitáa

Zápal ďasien

Pri čistení zubov treba používať nielen klasickú zubnú kefku, ale aj medzizubnú, poprípade dentálnu niť. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k zápalu ďasien. To spôsobuje začervenanie, zvýšenú citlivosť a bolesť. Tento stav je však zvrátiteľný a dá sa vyriešiť za 3 dni čistením pomocou medzizubných kefiek. Ako zistíte, že sú vaše ďasná v poriadku? V prvom rade to budete vidieť a, samozrejme, pri čistení nebudete vypľúvať krv.

Parodontitída – vypadávanie zubov

Parodont je závesný aparát, ktorý drží zuby pokope. Jeho zápal vzniká najmä dôsledkom neliečeného zápalu ďasien, kedy dochádza k postupným odhaľovaním krčkov zuba. Následne sa uvoľní zub zo zubného lôžka a môže dôjsť až k tomu najhoršiemu – k vypadnutiu.

Aká je najlepšia prevencia?

Každý zubný lekár sa drží pravidla, že čistý zub sa jednoducho nepokazí. Základná prevencia tak spočíva práve v čistení. Existuje množstvo metód, ktoré sú určené na konkrétne problémy. Práve preto vám odporúčame navštíviť dentálneho hygienika, ktorý vás naučí správne používanie pomôcok a metódy čistenia zubov. Tie by ste si mali čistiť dvakrát denne, a to ráno a večer.

Prečo je starostlivosť o zuby dôležitáab

Pozor na skrytý cukor

Ďalším faktorom vzniku zubných problémov je strava. Mali by ste obmedziť konzumáciu sladkostí a kyslých potravín. Práve tie vyvolávajú kyslosť v ústach, čo oslabuje zub. V tom však nespočíva celý problém. Cukor sa totiž nachádza aj v potravinách, o ktorých by ste na prvý pohľad nepovedali, že sú sladké. Ide napríklad o šunku, pečivo alebo cestoviny. Tieto potraviny jeme pravidelne a taktiež ich mikroorganizmy v našich ústach obľubujú. Preto si dajte pozor na to, čo jete a snažte sa to obmedziť.

Ak však máte chuť na sladké, zjedzte celú sladkosť naraz a nie po častiach. Po dojedení sa odporúča vypláchnuť si ústa čistou vodou, no rozhodne si ihneď nechoďte zuby čistiť. Aj to totiž oslabuje sklovinu a dochádza k rýchlejšiemu vzniku zubného kazu.

Pravidelné prehliadky u zubára

Základom všetkého sú pravidelné prehliadky u zubného lekára. Dospelí ľudia sú povinní navštíviť zubnú ambulanciu raz za rok, tehotné ženy a deti dvakrát za rok. Zubný lekár dokáže odhaliť a zvrátiť ochorenie ústnej dutiny. Ušetrí vám to starosti a v neposlednom rade aj financie. Okrem iného, dvakrát za rok by ste mali navštíviť aj dentálneho hygienika, ktorý vám špeciálnymi nástrojmi odstráni nánosy, motivuje vás a vo všetkom vám poradí.

Ak budete dodržiavať všetky vyššie spomenuté tipy, rozhodne nebudete mať so zubami problém. Samozrejme, v niektorých prípadoch hrá rolu aj genetika, no všetko ostatné viete ovplyvniť vy sami, a to správnou starostlivosťou.

3866_akcia-pasty-a-kefka-600x600--1

⇒ Odporúčame: Bieliaci set na zuby + kefka zadarmo ⇐