Žlčové kamene: Prečo vznikajú a aká je najlepšia prevencia?

Zastihla vás niekedy veľmi intenzívna bolesť v hornej časti brucha? Jedným z dôvodov mohli byť práve žlčové kamene, ktoré v súčasnej dobe trápia veľkú časť populácie. Ide o zdravotný problém, ktorý by sa za žiadnych okolností nemal podceniť, pretože pri neliečení môže prehĺbiť do vážnych komplikácií.

Ako už z názvu vyplýva, žlčové kamene sa tvoria v žlčníku, prípadne v žlčovodoch. Tieto časti tela majú nenahraditeľnú úlohu. Žlčník slúži na zhromažďovanie žlče a žlčovody prenášajú žlč priamo z pečene do dvanástnika, kde následne prebieha jeden z kľúčových procesov trávenia. 

Žlčníkové kamene môžete tiež poznať aj pod názvom ,,cholecystolitiáza“. Ide o častý zdravotný problém, ktorý postihuje približne 30 % dospelej populácie. Tiež je známe, že žlčové kamene postihujú, predovšetkým, ženy.

Aké sú dôvody vzniku?

Pravdepodobne vás zaujíma, ako žlčové kamene vôbec vznikajú. Vo všeobecnosti platí, že žlč obsahuje cholesterol, kyselinu žlčovú a bilirubín. Ak sa rovnováha týchto troch kľúčových zložiek naruší, dochádza ku vzniku problému – tvorbe žlčových kameňov. Tie vznikajú aj v situácii, keď sa jedna z látok začne postupne hromadiť, čo spôsobuje vznik kryštálov a z tých sa následne tvoria žlčové kamene. 

Dôvodom tak môže byť aj genetická predispozícia. To znamená, že ak niekto u vás v rodine trpel na žlčové kamene, automaticky sa zvyšuje riziko aj u vás. Nie je to však pravidlom. Za najčastejšie príčiny sa považujú aj hormonálne zmeny, užívanie liekov, obezita a zlé stravovacie návyky.

Žlčové kamene Prečo vznikajú a aká je najlepšia prevencia

Vedeli ste, že: u mnohých ľudí sú žlčníkové kamene bezpríznakové? Nepociťujú žiadne ťažkosti a preto sú v takýchto situáciach žlčníkové kamene veľmi nebezpečné. Môžu totiž viesť ku vzniku zdravotných komplikácií, ako je napríklad zápal žlčových ciest alebo akútny zápal žlčníka.

Prejavy žlčníkových kameňov

Pokiaľ vás pri žlčníkových kameňoch sprevádzajú aj príznaky, veľmi typická je intenzívna bolesť v hornej časti brucha, pod rebrovým oblúkom. Ide o kolikovitú a záchvatovitú bolesť, ktorá v niektorých situáciách vyžaruje až do chrbta. Ľudia so žlčníkovými kameňmi majú aj tráviace ťažkosti, prípadne zvýšenú teplotu.

 

Základom je správna diagnostika

Žlčníkové kamene je možné diagnostikovať pomocou rôznych technológií. Najčastejšie ide o CT alebo RTG vyšetrenie, ultrazvuk alebo magnetickú rezonanciu. Lekári pacientovi odoberú aj krv a vyšetria tak vďaka tomu komplexný krvný rozbor, na základe ktorého budú vedieť diagnostikovať ochorenie alebo ho vylúčiť.

Žlčové kamene Prečo vznikajú a aká je najlepšia prevenciaa

Nezabúdajte na prevenciu

Chcete sa vyhnúť žlčníkovým kameňom? V tom prípade určite nezabúdajte na správnu prevenciu, ktorá je priam nevyhnutná. Existuje hneď niekoľko odporúčaní, ktoré viete využiť a rozhodne nejde o žiadnu vedu.

Diéta na žlčník

V prvom rade je dôležité upraviť svoje stravovacie návyky. Za najčastejšie príznaky tvorby žlčových kameňov sa totiž považuje vysoký cholesterol. Preto sa vyhnite potravinám, ktoré obsahujú väčšie množstvo nasýtených tukov. Do jedálnička zaraďte jedlá s obsahom vlákniny, minerálov a vitamínov. Napríklad, ovocie, zeleninu a strukoviny. Snažte sa o to, aby bol váš jedálniček čo najviac pestrý.

Nezabúdajte: Ak chcete dodržiavať diétu na žlčník, vyhnite sa zákuskom, údeným mäsovým výrobkom a tučným jedlám.

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky si môžete zaobstarať v podobe výživových doplnkov. Má pozitívne účinky na ochorenie žlčníka. Je o ňom známe, že podporuje tvorbu žlče a slúži ako prevencia žlčových kameňov. Taktiež napomáha aj pri tráviacich ťažkostiach. Preto, ak vás nafukuje alebo vás trápi ťažké trávenie, vyskúšajte pestrec mariánsky.

Pestrec_fb_adss – kópia

⇒ Odporúčame: Altevita Pestrec Mariánsky ⇐