Železo a jeho benefity v organizme: O aké ide?

Medzi najdôležitejšie živiny v organizme patrí železo. Nachádza sa vo všetkých ľudských bunkách a zohráva úlohu vo viacerých kľúčových funkciách tela. Pri jeho nedostatku dochádza k tvorbe zdravotných komplikácií, preto je dôležité sledovať jeho hladinu v krvi dôkladne a pravidelne.

Najskôr si povieme niečo o tom, aké má železo v tele funkcie. Niektorí ľudia ho totiž zvyknú podceniť, čo určite nie je správne. Pri nedostatku železa totiž hrozí viacero zdravotných problémov. Napríklad, môže ísť o anémiu, ktorá vzniká v dôsledku nízkych hodnôt hemoglobínu v krvi. Pri nedostatku železa sa častokrát prejavuje aj zvýšená únava, závraty či dýchavičnosť. 

Praktický tip: Navštevujte pravidelné prehliadky u lekára, kde vám zrealizujú základné krvné odbery. V nich sa preukážu aj hodnoty železa v krvi. 

Aké funkcie má železo?

Železo je pre správne fungovanie organizmu kľúčové. Má niekoľko dôležitých funkcií, o ktorých si povieme niečo viac v nasledujúcich riadkoch.

Produkcia hemoglobínu

Minerál, akým je železo, sa zabezpečuje aj tvorba hemoglobínu – červené krvné farbivo. Jeho úlohou je prenos kyslíka do jednotlivých tkanív. Pri nedostatku vzniká anémia, ktorá vo všeobecnosti postihuje častejšie ženy ako mužov. Ženy totiž strácajú každý mesiac veľa krvi, v dôsledku menštruačného cyklu. 

Železo a jeho benefity v organizme O aké idea

Podporuje funkcie mozgu

Keďže železo podporuje prenos kyslíka do krvi, je o ňom známe, že zlepšuje aj jednotlivé funkcie mozgu. Dokáže totiž zabezpečiť okysličenie mozgu, čím sa lepšie vyvíjajú aj kognitívne funkcie. Železo je tiež výbornou prevenciou voči duševným problémom, pretože je schopné vytvárať nové nervové dráhy. 

Posilňuje obranyschopnosť organizmu

Imunitný systém je dôležité neustále podporovať, pokiaľ sa chcete vyhnúť infekciám rôzneho druhu. Posilnenie imunity má za úlohu aj železo, vďaka tomu, že sa označuje ako prenášač kyslíka. Ten totiž prenáša priamo do poškodených buniek, čím urýchľuje aj proces hojenia a uľahčuje priebeh ochorení. 

Ako dodať železo do organizmu?

Spôsobov, ako dodať železo do tela je v súčasnej dobe hneď niekoľko. My vám prinášame tie najúčinnejšie.

Základom je strava

V prvom rade sa odporúča dodať železo prostredníctvom stravy. V akých potravinách sa nachádza tento minerál vo vyššej miere?

  • Mäso a vnútornosti
  • Ryby
  • Morské plody
  • Zemiaky
  • Ryža
  • Orechy
  • Zelenina (predovšetkým špenát)
  • Sezamové a tekvicové semienka

Železo a jeho benefity v organizme O aké ideb

Preto, ak trpíte nedostatkom železa, skúste si najskôr upraviť stravu. Konzumujte potraviny bohaté na železo, ale aj iné vitamíny a minerály. Je dôležité, aby ste prijímali čo najviac pestré a vyvážené jedlá.

Užívajte výživové doplnky

Výborným spôsobom, ako dodať telu železo je užívanie výživových doplnkov. Tento minerál obsahuje aj produkt s názvom Superstrava BIO Matcha, ktorý zrýchľuje metabolizmus a spomaľuje starnutie. Tento doplnok výživy vedie k uvoľneniu a relaxácii, pričom obsahuje aj ďalšie účinné zložky. Medzi tie patrí vitamín A, vláknina, draslík, zinok či aminokyseliny. 

 

 

Nezabúdajte: Pre lepšiu efektívnosť výsledkov vám odporúčame užívať výživové doplnky po dlhšiu dobu a pravidelne. 

Príčiny nedostatku železa

Náchylnejší na nedostatok železa sú vegetariáni a vegáni. Dôvodom je najmä skutočnosť, že nekonzumujú mäso, ktoré obsahuje tento minerál vo vysokej miere. Ohrozené sú však aj tehotné ženy, ktoré počas tehotenstva potrebujú viac železa. Nedostatkom trpia častokrát ľudia po úrazoch, operáciách či pri chorobách, ktoré sú sprevádzané stratou krvi. 

Praktický tip: Máte pocit chladu, nízky tlak či nedostatok energie? V tom prípade začnite tieto príznaky riešiť čím skôr. Môže ísť o nedostatok železa v krvi a začínajúcu anémiu.