Kolagén a jeho zastúpenie v organizme: Prečo je tak dôležitý?

Vo všeobecnosti platí, že kolagén tvorí v tele najväčšiu časť bielkovín. Konkrétne ide až o 30 %. Znamená to, že má obrovský význam vo viacerých oblastiach. Prečo je pre telo dôležitý a ako ho jednoducho doplniť pri jeho nedostatku?

Mnohé štúdie dokazujú, že produkcia kolagénu po 25. roku života prirodzene klesá. Prejaviť sa to môže aj navonok, napríklad zhoršením stavu pokožky, vlasov, nechtov, prípadne pohybového aparátu. Kolagén sa nachádza v zložení kože, kostí, šliach, chrupaviek, ale aj mnohých ďalších častiach ľudského tela. Patrí medzi najpočetnejšie proteíny a je tvorený dlhými reťazcami aminokyselín.

Vedeli ste, že: po 45. roku života sa kolagén už takmer netvorí? V takomto prípade je viac než odporúčané doplniť ho do tela inými spôsobmi. Napríklad, prostredníctvom výživových doplnkov

Spevňuje pokožku

Kolagén dodáva pokožke pevnosť a pružnosť. Preto je pochopiteľné, že ľudia s pribúdajúcim vekom majú výraznejšie vrásky, ochabnutú a suchú pleť bez života. Strata kolagénu sa najčastejšie prejaví práve na pokožke tela. 

Kolagén a jeho zastúpenie v organizme Prečo je tak dôležitýa

Chráni kĺby

Väzy a šľachy sú tvorené kolagénom, ktorý dokáže poskytnúť kĺbom oporu. Udržuje ich tak pevné a zabezpečuje aj ich správne fungovanie. Kolagén je tiež skvelým riešením na prevenciu poranení, pričom urýchľuje celkové hojenie. 

Nezabúdajte: Ak vás trápi bolesť kĺbov po námahe, problémom môže byť práve nedostatok kolagénu, ktorý bude nutné doplniť.

Rýchlejší rast vlasov

Dôležitá látka akou je kolagén, hrá významnú úlohu aj pri podpore rastu vlasov či nechtov. Čo sa týka vlasov, napomáha pri tvorbe ich štruktúry a dokáže spustiť regeneráciu až od korienkov. Zabraňuje lámavosti a vlasy tak vyzerajú žiarivo a sviežo. Kolagén podporuje aj rast nechtov a slúži ako prevencia pred ich lámavosťou.

 

 

Podporte tvorbu kolagénu

Suché a lámavé vlasy, oslabené kosti či vrásky na tvári. To všetko a ešte omnoho viac môže byť dôsledkom nedostatku kolagénu v organizme. Akými spôsobmi ho môžete doplniť?

Výživové doplnky

Snáď najefektívnejším spôsobom na doplnenie kolagénu sú kvalitné výživové doplnky. Skvelou voľbou je v tomto prípade produkt Superstrava Super Collagen, ktorý obsahuje čisto prírodné látky, bez konzervantov či aditív. Vyživuje kĺby, spevňuje pokožku a v neposlednom rade sa aj veľmi jednoducho užíva. Postačí si pridať 1 čajovú lyžičku kolagénu do vody, smoothie alebo jogurtu a vypiť.

Pravidelne cvičte

Ak budete mať každý deň nejakú fyzickú aktivitu, bude to viesť k lepšej produkcii kolagénu. Udržíte si tak pevné šľachy a kĺby, pričom sa vyhnete rôznym poraneniam. Pohyb je pre stimuláciu kolagénu nevyhnutný, preto si nájdite šport, ktorý budete vykonávať pravidelne. 

Kolagén a jeho zastúpenie v organizme Prečo je tak dôležitýb(1)

Praktický tip: Ak sa zrovna necítite na vykonávanie nejakého športu, choďte sa aspoň každý deň prejsť. Ideálne je, ak si zapnete krokomer a budete sa každým dňom, týždňom či mesiacom prekonávať.

Na tieto potraviny sa zamerajte

Produkciu kolagénu môžete podporiť aj upravením svojej stravy. Túto dôležitú látku vo väčšom množstve obsahujú potraviny, ako napríklad:

  • Avokádo
  • Cesnak
  • Brokolica
  • Paradajky
  • Orechy
  • Ľanové semená
  • Ryža
  • Pšenica
  • Bobuľovité ovocie
  • Mäso
  • Ryby (losos a tuniak)

Vitamín C a kolagén

Aj napriek tomu, že vitamín C sa vám možno najčastejšie spája s chrípkovým obdobím, má blízky súvis aj s kolagénom. Vitamín C totiž napomáha lepšie vstrebávať kolagén v organizme, aby ho telo mohlo neskôr využiť tam, kde je to nutné.

 

 

 Preto, ak chcete podporiť tvorbu kolagénu a mať ho v tele dostatok, odporúčame vám užívať aj vitamín C. Opäť napríklad vo forme výživových doplnkov alebo konzumáciou ovocia, ktoré obsahuje tento vitamín vo vyššej miere.