Ako podporiť zdravie pečene? Toto sú naše odporúčania!

Pečeň patrí medzi najdôležitejšie orgány ľudského tela. Zohráva niekoľko kľúčových úloh, bez ktorých by organizmus jednoducho nefungoval tak, ako má. Ako efektívne podporiť jej stav, aby nedošlo ku vzniku zdravotných komplikácií?

V ľudskom tele pôsobí pečeň ako čistič odpadových látok. Zbavuje ho škodlivín a splodín, ktoré by za iných okolností pri ich nahromadení spôsobili rôzne nepríjemné komplikácie. Pečeň tak efektívne zabezpečuje detoxikáciu organizmu, podporuje tvorbu žlče a do vysokej miery sa podieľa aj na štiepení tukov a udržiavaní normálnej hladiny glukózy v krvi.

Nezabúdajte: Ak sa nebudete o svoju pečeň starať správne, môžu vzniknúť viaceré zdravotné komplikácie. Medzi najčastejšie príznaky problémov s pečeňou patrí únava, zožltnutie kože, tmavá až krvavá stolica či opuch dolných končatín.

5 tipov na regeneráciu pečene

Pravdepodobne by ste sa ani vy nechceli stretnúť s problémami, ktoré sú spojené s pečeňou. Preto existuje niekoľko odporúčaní, vďaka ktorým tento jedinečný orgán dokážete zregenerovať svojpomocne. Všetky opatrenia je však dôležité dodržiavať pravidelne a dlhodobo.

Ako podporiť zdravie pečene Toto sú naše odporúčaniaa

Pozor na mastné jedlá

Ak chcete podporiť stav vašej pečene, určite by ste mali do svojho jedálnička zaradiť viac zdravých potravín. Takých, ktoré obsahujú vo vyššej miere vitamíny, minerály a živiny. Konzumujte hlavne zeleninu, ovocie a uprednostnite ľahšie jedlá. Stav pečene totiž výrazne zhoršuje príjem ťažkých a kalorických jedál. Tento orgán zaťažuje hlavne nadmerná konzumácia mäsa, cukrov a tukov. 

Vyhnite sa alkoholu

Hovorí sa, že alkohol pečeň zabíja. Samozrejme, ak si dáte raz za čas pohár vína, neublíži vám to. No pokiaľ budete piť alkohol vo vyššej miere a pravidelne, môže sa u vás neskôr vyskytnúť steatóza, prípadne cirhóza pečene. V tomto prípade je jedinou možnosťou liečby transplantácia.

Nezabúdajte: Cirhóza pečene je veľmi závažné ochorenie, ktoré v mnohých prípadoch preústi až do rakoviny. Je sprevádzaná príznakmi, ako napríklad nechutenstvo, bolesti brucha či nadúvanie. 

Užívajte výživové doplnky

Na podporu regenerácie pečene môžete užívať aj výživové doplnky. Výborným riešením je ostropestrec mariánsky, ktorý sa nachádza v produkte Superstrava BIO Pestrec mariánsky drvený. Jeho úlohou je prečistiť organizmus od škodlivín a toxických látok. Pre efektívne účinky sa odporúča užívať výživové doplnky na podporu pečene dlhodobo a pravidelne. 

 

 

Opatrnosť pri liekoch

Lieky predstavujú pre pečeň obrovskú záťaž. Najmä, ak sa užívajú dlhodobo a pravidelne. Samozrejme, niektoré ochorenia si lieky vyžadujú a preto musíte pečeň podporiť inými spôsobmi. Avšak, lieky na bolesť sú častokrát pre pečeň toxickou záťažou a preto ich berte len v situáciách, kedy je to skutočne nevyhnutné. Takýmto spôsobom pečeni výrazne pomôžete. 

Dodržiavajte pitný režim

Ak chcete podporiť regeneráciu pečene, mali by ste dôkladne dodržiavať pitný režim. Ten by mal pozostávať hlavne z čistej vody, ktorú si môžete ochutiť čerstvo vytlačeným citrónom. Skvelým riešením je tiež Bio Matcha Tea, ktorý, okrem iného, slúži na podporu zdravia pečene. Nezabúdajte, že denne by ste mali vypiť približne 1,5 – 2 litre vody. Všetko to závisí aj od vašej váhy, výšky a fyzických aktivít počas dňa.

Ako podporiť zdravie pečene Toto sú naše odporúčaniab

Kedy navštíviť lekára?

Pokiaľ vás trápi bolesť pečene dlhšiu dobu a je sprevádzaná príznakmi, ako napríklad nechutenstvo, nadúvanie či tráviace ťažkosti, určite navštívte lekára. Ten vám spraví krvné odbery, z ktorých bude môcť odhaliť problém. V prípade potreby je možné vykonať aj sonografické vyšetrenie. Keďže sú príznaky veľmi často zameniteľné s ochoreniami tráviaceho traktu, dôležitá bude aj dôkladná anamnéza.