Hypertenzia: Vážny zdravotný problém alebo strašiak?

Hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, patrí medzi najčastejšie zdravotné problémy u ľudí. Ide o skutočne rizikový stav alebo sa to len zbytočne preháňa? Prečo vlastne hypertenzia vzniká a aké sú možnosti liečby? Na to všetko sme sa pozreli o čosi bližšie!

Vysoký krvný tlak na seba neupozorňuje. To znamená, že sa dlhé roky nemusí nejako prejaviť. Aj to je dôvod, prečo je tento zdravotný problém pomerne nebezpečný. Ak vás bolí nejaká časť tela, viete to rýchlo napraviť a včas zachytiť. No vysoké hodnoty krvného tlaku sa nemusia prejaviť a môže to skončiť fatálne.

Nezabúdajte: Medzi najčastejšie príznaky hypertenzie patrí bolesť na hrudi, zvýšená únava, rozostrené videnie či závraty. Tieto symptómy sa však môžu prejaviť a nemusia. U každého pacienta s hypertenziou je to individuálne. 

Hypertenzia Vážny zdravotný problém alebo strašiaka

Koho postihuje hypertenzia?

V súčasnej dobe narastajú prípady, kedy majú vysoký krvný tlak čoraz viac aj mladí ľudia. Štatistiky však hovoria o tom, že výskyt hypertenzie narastá s pribúdajúcim vekom. Tento zdravotný problém však trápi viac ako miliardu ľudí po celom svete. Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí v strednom a pokročilom veku, prípadne je symptómom rôznych iných pridružených ochorení.

Vedeli ste, že: normálna hodnota krvného tlaku je 120/80 mmHg? Najlepšou prevenciou voči hypertenzii je merať si krvný tlak pravidelne, pomocou tlakomeru a žiť zdravým životným štýlom.

Aké sú príčiny vzniku?

Aj napriek tomu, že presné dôvody vzniku vysokého krvného tlaku nie sú dosiaľ známe, pravdepodobne ide o dôsledok niekoľkých dôležitých faktorov. Riziko vzniku hypertenzie zvyšuje fajčenie, konzumácia alkoholu, ťažkých a mastných jedál. Problémom môže byť aj stres, nadváha, nedostatok fyzickej aktivity či genetická predispozícia. Hypertenzia je častokrát prejavom iných pridružených ochorení. Napríklad, cukrovky alebo je spájaná s problémami, ktoré súvisia s obličkami či štítnou žľazou.

Hypertenzia Vážny zdravotný problém alebo strašiakac

Toto sú možnosti liečby!

Vysoký krvný tlak je možné znížiť hneď niekoľkými overenými spôsobmi, ktoré sú skutočne efektívne. Samozrejme, to, ktorý spôsob zaberie aj u vás, záleží hlavne od toho, ako dlho trpíte hypertenziou a v akom je rozsahu. 

Každodenný pohyb

Nič nie je lepšie, ako mať každý deň aspoň 30 minútovú fyzickú aktivitu. Či už pôjde len o prechádzku alebo posilňovanie vo fitness centre, na tom nezáleží. Dôležité je, že budete mať každý deň pohyb a vyvarujete sa tak nadváhe či obezite, ktoré patria medzi najčastejšie príčiny vzniku hypertenzie. 

Obmedzenie sladkého

Prejedať sa sladkosťami určite nie je dobré. Neškodí to len krvnému tlaku, ale tiež aj celkovému zdraviu. Nemusíte si nič odriekať a keď budete mať chuť na niečo malé sladké, doprajte si. No nezabúdajte, že obzvlášť v prípade sladkostí platí, že všetko má svoje hranice. Preto radšej siahnite po ovocí a zelenine, ktoré obsahujú spektrum vitamínov, minerálov, živín a zdraviu prospešných látok.

 

Výživové doplnky na hypertenziu

Skvelým riešením na reguláciu srdcového rytmu a zníženie krvného tlaku je výživový doplnok s názvom Levanduľa lekárska – BIO hydrolát. Ide o najčistejší bylinný prípravok, pričom neobsahuje žiadne konzervanty, aditíva či alkohol. 

Je maximálne bezpečný a prináša zaručené výsledky. Pri výživových doplnkoch by ste však nemali zabúdať na to, že nenahrádzajú pestrú stravu a pre dosiahnutie efektívnych účinkov ich je potrebné užívať dlhodobo a pravidelne. 

Viac bielkovín v jedle

Niektoré štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí majú dostatočný príjem bielkovín počas dňa, majú aj nižšie riziko vzniku hypertenzie. Denne by ste pritom mali prijať približne 100 g bielkovín. Preto do jedálnička zaraďte viac potravín ako sú vajíčka, mäso, ryby, mliečne produkty, oriešky, ovocie a zelenina.